Sem čekal, kdo se chytne .-)Ježour píše:co se ještě nedozvíme...melkel píše: Jinak konstatování "není probstě problémů jsem nechtěl uzavřít diskusi, aůle shrnout své zkušenosti s kojením v kostýmu .-)
Šití, tkaní, vyšívání, textilní materiály etc.
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Nováček
kožešiny a čištění
Nevíte náhodou někdo o způsobu,jak vyčistit kožešiny ,aby nedělali problémy alergikům ? Do teď jsem s tím neměl problémy,ale sehnal jsem nějaké liščí kožíšky které se mě moc líbí a pro samé slzy a kašel si je vůbec neužiju : (
-
- Stálý přispěvatel
Re: kožešiny a čištění
dej mi je a máš po problémechOpoc píše:Nevíte náhodou někdo o způsobu,jak vyčistit kožešiny ,aby nedělali problémy alergikům ? Do teď jsem s tím neměl problémy,ale sehnal jsem nějaké liščí kožíšky které se mě moc líbí a pro samé slzy a kašel si je vůbec neužiju : (

zkus to dát do čistírny, tam by to měli zbavit prachu i breberek
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Vím, že jsem ho sháněl a snad jej i mám, ale zatím nemůžu najít ani tu slibovanou vochli :c(Begbie píše:shánim tento článek : Kostelníková, M. 1973: Velkomoravský textil v archeologických nálezech na Moravě, Praha
Má ho někdo k dispozici ? Může ho někdo okopírovat ? Díky
Ještě k tomu hedvábí: ad. vyšívání? Jak se vyšívalo v RS? Já to znám jenom z pohádek kdy textil je napnutý v kruhu a vyšívá se tato napnutá látka.
Odráží to skutečnost? A pokud ano, tak jak to udělat co nejjednodušeji? Dřevo do kruhu snad ohnu, ale čím to utáhnout - špagátek bude podkluzovat ne?
Hedvábné nítě je problém, zatím jsem nic nesehnal :c(
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Našel jsem na internetu jen tohle:
Marie Kostelníková, Velkomoravský textil v archeologických nálezech na Moravě.
Obsah:
Academia, Praha 1973. 54 stran, 12 tabulí
Autorka studie si položila za cíl zveřejnit výsledky rozboru velkomoravských tkanin z výzkumů hradišť v Mikulčicích, Starém Městě, Břeclavi-Pohansku a pohřebišť v Dolních Věstonicích, Stěbořicích a dalších moravských lokalitách. Podává výklad o materiálech, které byly analýzou zjištěny, o druzích tkanin a jejich vazbách na základě znalostí současné textilní technologie. Text doplňuje přehlednými tabulkami nálezů, nákresy a fotografickou přílohou.
Poměrně ucelenou představu skýtají nálezy o oděvních materiálech. Kostelníková však vyslovuje názor, že podle nalezených zbytků textilií nelze oděv rekonstruovat. Je pravděpodobné, že šat velmožů se skládal z více částí, že ženy se oblékaly do dlouhého šatu a muži nosili onuce. Pozoruhodné jsou četné nálezy gombíků. U některých se zachovaly proužky tkaniny i větší poutka z textilu, do nichž se knoflíky zapínaly. To, že se gombíky se zbytky textilu našly většinou v blízkosti hrdla zemřelého, svědčí o tom, že byly funkční, že sloužily k sepnutí šatu.
Práce Marie Kostelníkové může být přínosná i pro bádání o vývoji lidového oděvu: podává zevrubně přehled o staroslovanských tkaninách, jejich materiálech a techni[/]kách výroby, z nichž se některé zřejmě uplatňovaly i v oděvu lidových vrstev.
Archeologické nálezy velkomoravských textilií a výsledky jejich technologického rozboru by mohly svádět k úvahám o možnosti rekonstruovat na tomto podkladě další vývoj oděvu, mimo jiné též lidového. Stupeň poznání lidového kroje z druhého tisíciletí našeho věku opírající se o znalost ikonografických pramenů a z posledních století o dochované hmotné doklady ukazuje, že mezi oděvem privilegovaných vrstev a lidovým krojem byly značné diference po celou dobu jejich paralelního vývoje. Možnost usuzování na obecný charakter staroslovanského oděvu na základě archeologických nálezů je navíc ještě omezena tím, že jde o nevelký počet pozůstatků oděvních součástek použitých k rituálním účelům; ty mohly být jen malou, i když významnou součástí dobové garderoby nelidových vrstev.
Marie Kostelníková, Velkomoravský textil v archeologických nálezech na Moravě.
Obsah:
Academia, Praha 1973. 54 stran, 12 tabulí
Autorka studie si položila za cíl zveřejnit výsledky rozboru velkomoravských tkanin z výzkumů hradišť v Mikulčicích, Starém Městě, Břeclavi-Pohansku a pohřebišť v Dolních Věstonicích, Stěbořicích a dalších moravských lokalitách. Podává výklad o materiálech, které byly analýzou zjištěny, o druzích tkanin a jejich vazbách na základě znalostí současné textilní technologie. Text doplňuje přehlednými tabulkami nálezů, nákresy a fotografickou přílohou.
Poměrně ucelenou představu skýtají nálezy o oděvních materiálech. Kostelníková však vyslovuje názor, že podle nalezených zbytků textilií nelze oděv rekonstruovat. Je pravděpodobné, že šat velmožů se skládal z více částí, že ženy se oblékaly do dlouhého šatu a muži nosili onuce. Pozoruhodné jsou četné nálezy gombíků. U některých se zachovaly proužky tkaniny i větší poutka z textilu, do nichž se knoflíky zapínaly. To, že se gombíky se zbytky textilu našly většinou v blízkosti hrdla zemřelého, svědčí o tom, že byly funkční, že sloužily k sepnutí šatu.
Práce Marie Kostelníkové může být přínosná i pro bádání o vývoji lidového oděvu: podává zevrubně přehled o staroslovanských tkaninách, jejich materiálech a techni[/]kách výroby, z nichž se některé zřejmě uplatňovaly i v oděvu lidových vrstev.
Archeologické nálezy velkomoravských textilií a výsledky jejich technologického rozboru by mohly svádět k úvahám o možnosti rekonstruovat na tomto podkladě další vývoj oděvu, mimo jiné též lidového. Stupeň poznání lidového kroje z druhého tisíciletí našeho věku opírající se o znalost ikonografických pramenů a z posledních století o dochované hmotné doklady ukazuje, že mezi oděvem privilegovaných vrstev a lidovým krojem byly značné diference po celou dobu jejich paralelního vývoje. Možnost usuzování na obecný charakter staroslovanského oděvu na základě archeologických nálezů je navíc ještě omezena tím, že jde o nevelký počet pozůstatků oděvních součástek použitých k rituálním účelům; ty mohly být jen malou, i když významnou součástí dobové garderoby nelidových vrstev.
-
- Stálý přispěvatel
Jo, cituju z toho po netu už celá léta, máme to v pramenech sekce odívání na webu a vycházel jsem z toho třeba u tkalcovství. Mimo samotných fragmentů textilu a jejich rozboru jsou tam třeba i statistiky počtů a situací nálezu gombíků v hrobech apod. Na to že je to jen úzká brožurka v klasickém formátu téhle edice Academie, je to neuvěřitelně přínosná věc.
Nicméně kopírovat ani scanovat tolik stran se mi moc nechce, maximálně něco konkrétního z toho.
Nicméně kopírovat ani scanovat tolik stran se mi moc nechce, maximálně něco konkrétního z toho.