Zbroje vrcholného středověku.
Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen
-
- Stálý přispěvatel
Otázka pak vyvstává co bude chránit tvou hlavu? U zbroje sv. Václava je pláštík zesilující pouze ochranu ramen a tím je jasné, že s největší pravděpodobností byla ochrana krku řešena barmicí. U zbrojí 14. století ale krátké barmice už nejsou a používají se buď kompletní kukly, nebo závěsy na přilbách které přechází i na ramena. Další zesilovací prvek ramen je plátování. Tady, si myslím, chtě nechtě narazíš na nelogičnost takové ochrany ve 14 věku.
-
- Stálý přispěvatel
Ne tak tomu není - tzv. pláštík sv. Václava je řešený jinak - chrání ramena i krk, protože je jeho horní část provedena jako stojací límeček. Lepší fotku bohužel nemám, ale je to myslím dobře vidět:

K takovému pláštíku není potřeba přilba s barmicí - klidně k tomu mohla být nošena normanka bez závěsu typu té tzv. svatováclavské.

K takovému pláštíku není potřeba přilba s barmicí - klidně k tomu mohla být nošena normanka bez závěsu typu té tzv. svatováclavské.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Re: Dotaz
Bohužel sem neumím hodit obrázek, ale předpokládám, že máš na mysli kroužkové náprsenky se stojáčkem jaké má např. milánská milice, případně papežská stráž - datace cca 1330-1370. Tam jsou ty kroužky prokazatelně podšité a krk je lemovaný kůží, aby držel tvar a nesjížděl. Já jsem je viděl především ve spojení s železným kloboukem a tam to byla dostatečná ochrana. Navíc se tato část zbroje objevovala především u pěších, nebo středně oděných jízdních – to zmiňuji proto, že k těžkooděncům bych ji nevolil.Fiedler píše:Zdravíčko, zajímalo by mne jestli by bylo možno použít pro dobu druhé pol. 14. stol. kroužkový pláštík (jako je u sv. Václavské zbroje). Někde jsem také viděl tento pláštík připojený ke spodní prošívanici, ale toto řešení mi nevyhovuje. Také by mne zajímalo jestli takový pláštík dát na nějaký kožený límec či jak? Děkuji.
Pancéřová náprsenka se stojáčkem bývala pravděpodobně šněrovaná, nebo zapínaná na přezky, ale to je toliko má domněnka, protože žádnou dochovanou jsem neviděl. Sám jsem si jednu kdysi udělal k barbutě a fungovala mi dobře. Zapínal jsem ji vzadu na přezky. Fotky bohužel nemám, takže příkladem nedoložím.
Ich dien!
-
- Stálý přispěvatel
No přímo sem se nic hodit nedá, musí to být uloženo někde na netu, takže sem pak vkládáš vlastně jen link. Když si najedeš na ikonku s nápisem "Img" ukáže ti to nápovědu jak sem takový obrázek vložit. Ale je to prosté - klepneš na tu ikonku "Img", pak tam vložíš úplnou adresu včetně http:// (viz. ta nápověda) a znovu klepneš na tu ikonku abys to uzavřel, pak to odešleš a to je celé.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
-
- Stálý přispěvatel
merciWothan píše:No přímo sem se nic hodit nedá, musí to být uloženo někde na netu, takže sem pak vkládáš vlastně jen link. Když si najedeš na ikonku s nápisem "Img" ukáže ti to nápovědu jak sem takový obrázek vložit. Ale je to prosté - klepneš na tu ikonku "Img", pak tam vložíš úplnou adresu včetně http:// (viz. ta nápověda) a znovu klepneš na tu ikonku abys to uzavřel, pak to odešleš a to je celé.

Ich dien!
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
barbuty se objevují nejpozději od šedesátých let 14. století, byť především v Itálii. Souhlasím ale že typická je především pro 15. století a na druhou polovinu 14. století bych ji osobně řadil spíše k movitějším oděncům.KOHO z Hrabišína píše:Jesli jsem dobře pochopil chceš mít barbutu na druhou pol. 14. století to leze?Není to tedy moje cílová skupina,ale nejsem si zcela jist
Ich dien!
-
- Stálý přispěvatel
Jednalo se o kyrys z doby kol. 1540, ale informace o něm se nevztahuje k výstavě v HK. Tento kyrys se nachází v jedné soukromé sbírce na Moravě a bližší informace bohužel nelze získat.Ing. Havránek Jiří píše:pro Martina: nedalo by se sem dát číslo zbroje podle katalogu výstavy, která se proměřovala tím tloušťkoměrem? Případně další, co se nedostalo do katalogu?
Zesílení kyrysu zvětšením tloušťky plechu na hrudi (okraje zakrývaly nárameníky a zesilovací pláty) zvyšovalo jeho odolnost vúči nárazu kopím, střelám z kuší, arkebuz a pistolí. Ale proti kulím z výkonnějších mušket, případně hradebnic, se užívaly zdvojené "neprůstřelné" kyrysy a helmy. O fukčnosti takového kyrysu pojednává třeba tato studie:
http://www.royalarmouries.org/extsite/v ... ionId=3000
Ale tohle je vlastně off topic.
-
- Stálý přispěvatel
Na barbutu pozor. Ona se stala poněkud populární mezi šermířstvem a hojně v nedobových obměnách používanou, ale i ona měla svůj vývoj a typ který bys jisto mohl použít na tvou dobu, by se ti jisto nelíbilFiedler píše:Děkuji, takže k těžkooděnci (i když ne zrovna nejbohatšímu) spíše ne? Jinak jsem jej chtěl také k barbutě.