Zbraně - od křesadla po opakovačku

Zbraně a Vojenství

Moderátor: Joe

Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Zde je třeba hledat nikoliv v Angličtině, nýbrž ve Franštině. :wink:
Nechci se zde přít, ale já mám dojem, že jde o obecné označení, čili asi jako když se řekne u nás puška a nebo flinta.
V našem pojetí tedy jde o nějakou pušku Francozské provenience. U Maríny samozřejme muškety. (a ani to nemusí být pravda, neb. původní Francouzský výrobek se stal konstrukčním vzorem pro další výrobce)
Dále pokud je mi známo, tak tímto označením se obecně původně označovali muškety vyráběné myslím někde na jihu Francie pro potřeby Armády. A nejednalo se o jeden typ, ale několik řad typů. Tato zbraň jako první začala preferovat klasický křesadlový zámek, a následně sloužila jako vzor pro ostatní výrobcem, včetně Anglie! (toto vím na 100%)
On to tady někdo upřesní :wink:
Jen jako příklad uvedu, jak se mění významy a jeho chápání. Například citovaná "PUŠKA" je odvozena od stromu PUŠPANT, ze kterého se dělali pažby a to již za středověku (čili i na kuše). Nebo "FLINTA" je zase od slova FLINT, čili pazourek, čili správně by to mělo být označení výhradně křesadlových zbraní a není :badgrin: Myslím, že s pojmem Fusil to bude obdobné!
Joe M.
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

taky přispěju svou troškou :

The Penguin English Dictionary (anglický výkladový slovník) praví:
"musket" , výslovnost "muskit" - těžká palná zbraň velkého kalibru odpalovaná z ramene a s hladkou hlavní; slovo původu francouzského "mousquet" ze staroitalského názvu pro šíp z kuše "moschetto" odvozeno ze slova "mosca" = muška a původně z latiny "musca"
"fusil" , výslovnost "fjuzyl" - lehká křesadlová mušketa, též francouzká ocílka k rozdělávání ohně; ze starofrancouzského "foisil" vzniklého z původně latinského "focus" oheň

- čili původem je to zase "flinta" čili křesačka, od muškety se liší váhou a ráží

Pokud budeme vycházet z toho, že armáda je vyzbrojena mušketami, tedy těžkými vojenskými puškami, není nic logičtějšího, než modernizaci označit jako drážkovanou mušketu, zejména pokud se název "rifle" používá pro civilní pušku - abych opět citoval slovník:
"dlouhou pušku odpalovanou z ramene s hlavní vybavenou drážkami udělujícími rotaci pro zajištění přímé dráhy střely".
BTW všimnete si, že se píše s jedním F - se dvěma má poněkud jiný význam - to jsem do této chvíle psal blbě taky.

Odborníci prominou jistě volný překlad příslušných pasáží :wink:
Naposledy upravil(a) peggy dne ned 04. zář, 2005 22:03, celkem upraveno 1 x.
Peggy, Trappers´Corral
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

Jo a "carbine" bych sice asi nemusel vysvětlovat, nicméně slovník praví:
"carbine" čti "karbin" - lehká krátká rifle nebo mušketa původně používaná kavalerií
Peggy, Trappers´Corral
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od awe »

Peggy: Díky to je přesně to, co jsem včera večer a dneska dopoledne hledal na internetu i v knihách a nenašel :oops:

...a mám radost, že mi to jenom potrvrdilo co jsem si myslel :)
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od awe »

Tak ještě dodám jeden používaný termín na který jsem si vzpomněl, ať to máme co nejkompletnější - "rifled carbine" - předpokládám, že to bude drážkovaná krátká puška
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

oFšem :wink: :)
Peggy, Trappers´Corral
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Čili závěr je ten, že tak i tak je to vpořádku :badgrin:
Jen mne mate jedna věc, ale asi jsem to blbě podal. Jde o to, že jsem narazil na to, že původní označení Fusil bylo pro nový typ křesadlové muškety, který se začal varábět na jihu Francie (to město si už nepamatuji, ale šlo o manafakturu, čili výrobu ve velkém), a to speciálně pro potřebu armády, z čehož mi logicky plyne, že asi né vždy se jednalo o lehkou zbraň, nýbrž klasickou těžkou vojenskou mušketu :? Bacha [-X , nepřu se a nechci tím zpochybňovat co tu již bylo vyřčeno ! A nejde zde o nějakou moji osobní doměnku. Vím, že jsem na to narazil (a za boha si nemohu vzpomenout kde, ale mám dojem, že ve Střelecké revue) v souvislosti nikoliv přímo s naším hobby, ale šlo o nějou oslavu výročí této zbraně, s upozorněním, že šlo o zbraň, která se hystoricky nepřetržitě vyráběla přes 200 let! (Což je prý výrobní rekord.)
Pokud by to tak bylo, tak zde již spekuluji, ale myslím si, že asi bude rozdíl v pojetí fusilky u Angličanů a Frantíků (čili asi by pro nás bylo v tomto směru zajímavé, jak tento pojem uvádějí Francouzi - mimochodem, když jsem si dal odkaz na téma fusil do vyhledávače, tak mi vyjelo mraky střeleckých stránek ve Franštině a bacha, jednalo se evidentně o střelecké kluby moderních zbraní, což mne překvapilo :shock: )! Čili jak jsem již uvedl, mám silný dojem, že termíny mušketa a fusil se v prakci až tak moc držet toho, že to znamená to a to zase ono asi moc nedrželo a nedrží, a že obé bylo prostě obecné označení nějaké křesadlovky. U Anglánů možná pro lehkou mušketu, ale u Frantíků bych si tím až moc jist nebyl.
Nicméně, pro pořádek bych se asi osobně přikláněl k tomu, jak to popisují Angláni, ať v tom nemáme bordel :badgrin: , čili mušketa pro vojsko a fusil pro civilní mušketu :idea:
Joe M.
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

Jde o to, že jsem narazil na to, že původní označení Fusil bylo pro nový typ křesadlové muškety, který se začal varábět na jihu Francie (to město si už nepamatuji
Tohle je z větší části pravda a pokusím se vysvětlit proč - jde původně o francouzskou mušketu vzor 1696 (snad nepletu rok), která byla lehčí než kterákoli tehdejší vojenská puška, měla menší ráži atd. vyvíjela se skutečně 200 let a končila modelem 1777.

Ty fabriky byly od r. 1515. St.Etienne, pak Tulle a Charleville

Doporučuju přečíst si pořádně

http://www.therifleshoppe.com/french_arms.htm
Peggy, Trappers´Corral
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

A jsme zase u toho :) Tak že fusila je tedy mušketa :badgrin: :twisted:
Joe M.
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od awe »

Joe píše:ať v tom nemáme bordel :badgrin: , čili mušketa pro vojsko a fusil pro civilní mušketu :idea:
Tak ti v tom zase trochu bordel udělám. Angličtí důstojníci (což nepochybně armáda je) používali fusily - tj. lehké muškety - někdy i o několik liber lehčí než Brown Bess