Zpracování kovů, jejich výroba, lití a kování

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Begbie
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Begbie »

Našla se nějaká taková sada ? Viděl jsem jen jeden obrázek brusičů, rotační dvojmužný brus.
Dobrý den, máte zmrzlý držťky ?
Ne, my si topíme!
   http://www.rucnitkani.cz
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Nejspíš jde o tohle:

Obrázek

Utrechtský žaltář z první pol. 9.st.

Za povšimnutí ale stojí i ten maník vedle co pracuje s mečem na lavici.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Begbie
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Begbie »

To je ono, dík.
Dobrý den, máte zmrzlý držťky ?
Ne, my si topíme!
   http://www.rucnitkani.cz
Rodgir de Maille
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rodgir de Maille »

No to nevím jestli se našla. Ale pro kvalitní brusířskou práci potřebuješ více kamenů. Já třeba používám 4-5 od břidlice po mramor. A na závěr ještě doleštění ocelovou jehlou.

Na tom maníkovi dole jsem se taky zasekl. čert ví co dělá, ale předpokládám, že ten pískovcovej kotoučovej brus je moc hrubej, takže to něčím dohlazuje.. :idea:
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Z článku Sword Blade Hardness na myarmoury.com (http://www.myarmoury.com/feature_bladehardness.html).

Blade grinding, circa 1150:
Obrázek

Blade finishing, circa 1150:
Obrázek

Bohužel není u žádného z obrázků neuveden rukopis, takže se to nedá ověřit. Ale celkově je myarmoury.com důvěryhodný server.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Boza: tohle ale zjevně vychází z toho starého Utrehtského žaltáře, jen je to dokolorované a vytažené kontury ne? :-k Pro srovnání je tu ta fotka co jsem sem dal. Rukopisy se ale často kopírovaly a původní iluminace replikovaly, takže nemůžu vyloučit že se to nedostalo i později do nějakého mladšího rukopisu a nebylo překresleno.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Rodgir: mám podobný názor - podle mne to něčím následně vyhlazuje, napadl mne kožený řemen(?)
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Wothan píše:Boza: tohle ale zjevně vychází z toho starého Utrehtského žaltáře, jen je to dokolorované a vytažené kontury ne? :-k Pro srovnání je tu ta fotka co jsem sem dal. Rukopisy se ale často kopírovaly a původní iluminace replikovaly, takže nemůžu vyloučit že se to nedostalo i později do nějakého mladšího rukopisu a nebylo překresleno.
Jojo, taky jsem nad tím uvažoval. Dokonce znám jeden anglický rukopis který je docela povedená kopie právě Utrechtu. Na druhou stranu, dokud nevím odkud to přesně je, nemůžu posoudit. Jo a jsou tam mírné odlišnosti, viz ta nádrž na vodu pod brusem :)
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Jo té jsem si taky všiml - resp. na tom původním mi to chybělo, ale to se asi dalo polévat z nějaké nádoby. Pěkný brus usazený v lavici mají na Malešově, jen je ta klika pro mne dost něšťastně řešena a blbě se mi s tím točí. My máme dva brusné kameny - usazované na vidlici (letos budeme muset udělat v kovárně nové poté co staré nějaký vandal loni zničil) + bude se k nim muset udělat to korýtko na vodu. Jeden je plochý, druhý má tvar skosený.
Rodgir de Maille
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rodgir de Maille »

Kožený řemen nebo ocelová tyč - obojí se používá na superfiniš, ale po brusu na pískoci bych osobně volil jemnější brus (mramor,břidlice,...) nebo nějaký ocelový nástroj a kůži až potom. Svého času jsem koupil sadu jehlových pilníků za 30,- kč k pilování samozřejmě absolutně nevhodné, jak jsem záhy zjistil, ale jako leštítka super...

Dovolím si nad tou velmi schématickou kresbou trochu zapolemizovat - na tom "originále" to není moc zřetelné, ale to překreslené - tak to co drží v ruce je poměrně tenká tyčka - patrně dřevěná či kovová a k ní připevněný nějaký zřejmě kovový předmět - těleso. Tedy může jít o nějaké leštítko/dohlazovátko či jak to nazvat. Kožený řemen by byl si myslím širší, tedy já bych použil širší.