Ohýbání dřeva

Moderators: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain

Dano
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Posts: 63
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00

Post by Dano »

drevo sa volakedy ohybalo priamo v lese. vyrabali sa tak dyhove kose (teraz som tak videl ram na bubon). pod cerstvo zotaty klat s korou pozadovanej dlzky sa nakladol ohen (aby tam bola zarava pahreba) a cely kus sa "udusil vo vlasnej stave". z ohna sa to vybera , ked z oboch ciel prestava unikat para. so sekerou sa zatne do cela a rovno sa vylupuje dyha, alebo aj dost hruby ram na bubon. kym to nevychladne tak sa na tom daju robit "aj uzle".
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 665
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Pozořice

Post by cossack »

Přiznám se, že význam slova "pahreba" mi uniká.

Pochopil jsem to dobře, že čerstvý kmen s kůrou se položil přímo na žhavé uhlíky?
Nevychladne to dřevo než ho upravím do požadovaného polotovaru?
Dano
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Posts: 63
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00

Post by Dano »

cossack wrote:Přiznám se, že význam slova "pahreba" mi uniká.

Pochopil jsem to dobře, že čerstvý kmen s kůrou se položil přímo na žhavé uhlíky?
Nevychladne to dřevo než ho upravím do požadovaného polotovaru?
pahreba - zerave uhliky. pochopil si to dobre. to drevo sa prihrnie uhlikmi, prip. sa na to este priklada. musis davat pozor, aby to niekde moc neobhorelo, ale vecsinou obhori len kora. ten polotovar mas v tej chvili ked to vylupnes z toho polena, hned to ohnes, zafiksujes a ked to vychladne, tak to dalej opracovavas. ono to je horuce, tak treba rukavice.
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 1430
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00

Post by melkel »

To vylupování dýhy si neumím dost dobře představit. Jedná se o vyštípnutí tenké desky (rzštípnu poleno, pak ustípnu desku a ohnu ji), nebo o odlupování dýhy na povrchu (to je IMHO blbost, ale raději se zeptám .-))
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 665
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Pozořice

Post by cossack »

No to mně taky nejde moc do hlavy. Zdá se mi, že než to stihnu alespoň nahrubo otesat, to dřevo mi za tu dobu vychladne. A i tak budu muset pracovat pekelně rychle. Na druhou stranu čerstvý kmínek(a ještě napařený) se bude štípat docela dobře. Ale stejně...
Dano
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Posts: 63
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00

Post by Dano »

melkel wrote:To vylupování dýhy si neumím dost dobře představit. Jedná se o vyštípnutí tenké desky (rzštípnu poleno, pak ustípnu desku a ohnu ji), nebo o odlupování dýhy na povrchu (to je IMHO blbost, ale raději se zeptám .-))
nemusis to poleno rozstiepit. ked to mas naparene, v priecnom reze kruh, pribuchnes sekeru na okraj kruhu a vylupnes z toho cast v priecnom reze v tvate uzkeho pismena D, pricom sirka tejto casti je najviac sirka cepele sekery. a dalej z toho mozes lupat ako kolvek, aj viacmenej dosky. tymto sposobom sa primarne vylupavali dyhy, ktore mali hrubku najviac hrubky letokruhu, ale da sa tak ako som uz pisal urobit ram na bubon, ktory ma hrubku dosky, atd.. indosi, ale napriklad tu dyhu vytlkali bez naparovania. je vela sposobov, zavisi co chces robit, ci dyhovy kos, ram na bubon, sneznice, kolko mas casu, adt. ....
Dano
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Posts: 63
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00

Post by Dano »

cossack wrote:No to mně taky nejde moc do hlavy. Zdá se mi, že než to stihnu alespoň nahrubo otesat, to dřevo mi za tu dobu vychladne. A i tak budu muset pracovat pekelně rychle. Na druhou stranu čerstvý kmínek(a ještě napařený) se bude štípat docela dobře. Ale stejně...
neviem preco to chces este pred ohybanim otesavat. ked chces napr. ram na bubon, tak si vylupnes dosku pribliznej hrubky, ktoru budes potrebovat, tu ohnes a dopracujes to po vychladnuti a vyschnuti.
myslim ze to treba skusit a sam uvidis, ze mnohe nejasnosti sa ti pri vyrobe vyjasnia.