Peter: Nie, pochopil si to priam katastrofalne zle. Vraj mohol hresit v buducich dnoch, hehe, to by bola dobra komedia, teda...

No to byl ješt můj starý nezasvěcený pohled, co jsem se hlavně zatím dočetl tak odpustek , byl primárně pro přítomné duše v očistci, čili to byla jistá přímluva živých pro zesnulé především se získaváli třeba pro duše mrtvých rodiných příslušníků či blízkých přátel. Onen odpustek jim měl zkrátit určitý počet dnů co mají strávit v očistci , pro absoltní očištění od hříchu, neb do nebe může vstoupit jedině čistá duše bez hříchu a to prakticky v tomto pozemském životě není možné. Čili ano jakoby to snižuje hřích, ale ne veřících co jej získávají ale duší, které již jsou v očistci

Opat:
Důležité je, že tento odpustek neznamenal odpuštění hříchů (to nemohl nikdo z kléru ošéfovat, to bylo jen v Boží kompetenci), [/quote]
Čo zviažete na zemi, bude zviazané v nebi, a čo rozviažete na zemi, bude rozviazané v nebi. - k tomuto například Akvinský z výkladu Otčenáše kapitola(nebo možná odstavec 69) Nástupci apoštolů zavedli jiný způsob odpuštění tohoto trestu v podobě dobrodiní odpustků,
jež pro ty, kdo žijí v milosti posvěcující, platí tolik, kolik obsahují a na kolik jsou ohlášeny.
Je známo, že k tomu má papež pravomoc. Neboť mnozí svatí vykonali mnoho dobrých skutků, a přece nezhřešili, přinejmenším ne smrtelně,
a toto učinili pro dobro celé Církve. Podobně zásluhy Kristovy a blahoslavené Panny Marie jsou jakoby pokladem.
Z něho papež a ti, kterým to svěřil, mohou tam, kde je to třeba, rozdělovat takovéto zásluhy.
A tedy se hříchy odpouštějí, nejen co se týká viny lítostí, ale také co se týká trestu svátostí smíření a odpustky.
opat:
Jak říkám, podle mě ta původní idea není zlá... Odpustek slouží k umenšení trestu...
Peter:Zatial spravne. A inak pozname aj uplne odpustky, kde sa časné tresty v ocistci nie len umensuju ale aj uplne mazu.
Dominikánův výklad z rok 1260 ze Zlaté legendy ke svátku Dušičky(taky byly přijaty až po vzniku očistce)
— Kdo potřebuje očistu?
I.1 ti, kdo zemřou, aniž dokončili pokání(dostiučinění)
I.2 ti, jimž uložené pokání zpovědníkem bylo menší, než mělo být
I.3 ti, kdo přicházejí se dřevem, senem, slámou (lehké hříchy-vazba s pozemský životem, jediná p. Marie se bere jakožto neposkvrněná bytost, která očistu nepotřebovala, neb byla jako jediná mezi světci i bez lehkých hříchů- proto třeba svátek neposkrvněné p.Marie)
Ze začátku měl očistný plamen pálit jen lehké běžné, časné hříchy ,ale již v Dantově Očistci je 7 říms na očišťování 7 smrtelných hříchů. Tady je taky dobře vidět ten vývoj.
a vyvíjí se v souvislosti s vývojem teologie, jak se během 12.-13. století formuje víra v očistec
Peter: No len pozor, viera v ocistec sa traduje od apostolov. Je to sucast posvatnej Tradicie – stareho tradovaneho apostolskeho ucenia.
No myslím ,že tu ten vývoj dost nastiňuji, já jsem 100% přesvědčen o vývoji poznání.
O ocistci sa zmienuje Svate Pismo, kde napr. apostol sv. Pavol uvadza ako to u niektorych bude pri Bozom sude, kde Boh posudi jeho zivot a skutky:
- očistec jakožto místo , které má své místo v čase vzniklo až v druhé polovině 12.století.
Augustin ještě využívá pojmů( nepoužívá očistec jakožto podstatné jméno, a dle toho dost staví Le Goff)
-očistné tresty (O Boží obci, 13, 16, 21)
-očistná muka (O Boží obci, 16, 21)
-očistný oheň (Enchiridion, 69) – připomíná ho například Petr Jedlík(1170-79)
Stejně tak nenajdeš v bibli přímou oporu očistce, jen se využívali jisté k části, jakožto takou povině citovanou literaturu (2.mak.12,40-44)(mt.12,31-32)(L.16,19-31)(1kor.3,9-15)-tento argument využívá přímo T.Akvinský v Summě proti pohanům 4,91,
čili Apoštolové o očistci asi těžko ještě mohli psát.Tím ho nějak nechci popírat, jen to byl další schůdek v lidské poznání eschatologického času, jako se vyvíjí teologická věda.
Tak to si zasa len zle vysvetlujes.Našel jsem zmínku o tom, že by onen odputek se mohl dávat symbolicky jako ubrousek, je možné že se taky jedná jen o lokální zvyk.
No neříkám ,žeto tak bylo všude, ale ten popis události mi příjde docela jasný. Jak si to vysvětluješ ty?
S datací tohoto díla (Kvítky sv.Františka...) si nejsem vůbec jist, neb je to v knize i mimo číslované kapitoly , ale typoval bych to spíš až na tu 2. polovinu 14.století. Je tam hezky vidět, ten motiv středověké poutní cesty za odpustkem, byl to hlavní kostel sv.Františka a dodnes jsou tam udělovány odpusty 2.srpna. Dále je tam dost častý motiv, že se ona duše zjeví živému obvykle černá ještě s vědomím hříchu a po očistě již zářící bílá a jejiž v ráji či v nebi (to jsem zatím nějak víc nezkoumal, jestli by v tom měl být rozdíl, či jestli se to nějak vyvýjí)
Ono kupčení v časech předhusitských či předreformačních pak "kapku" od původní ideje sklouzlo
Peter:Zassa jedna chybicka, nekupcilo sa. Spravne to uviedol Bohuslav, bolo to len davanie almuzien (jedna z moznosti ziskat odpustky), akurat ze niektori si tuto moznost zle vysvetlovali.
Tohle bude asi hodně těžko postihnutelné na vrcholný středověk. Ale asi bych v tom viděl prodej na stejné úrovni jako příspěvek kostelu, či na nějakou tu výzdobu. Primární bylu vůbec dojít do kostela a chtít jej získat.
Něco z pozdější doby Martin Luther 1517 protestant
21. Mýlí se hlasatelé odpustků, kteří tvrdí, že papežským odpustkem je člověk zbaven a osvobozen od jakéhokoliv trestu. Ti, kteří předstírají, že duše vyjde z očistce, jakmile zazní groš ve skřínce, hlásají lidský tlach. 35. Neučí křesťansky, kdož předstírají, že není třeba lítosti ani zármutku těm, kdo chtějí vykoupit duše z očistce nebo koupit si zpovědní listy.
36. Každému křesťanu, který cítí skutečnou lítost a zármutek nad svými hříchy, dostává se odpuštění muk a provinění, což mu náleží i bez odpustkových listů.43. Křesťany máme poučovati o tom, že ten, kdo dává chudému nebo půjčuje potřebnému, činí lépe, než kdyby si koupil odpustek.
50. Křesťany máme učiti: kdyby papež věděl, jaký nátlak činí hlasatelé odpustků a co tropí, tu by chtěl raději, aby chrám sv. Petra shořel na popel, než aby byl postaven z kůže, masa a kostí jeho oveček.
72. Kdo vystoupí proti svévolným a drzým řečem kazatelů odpustků, budiž blahoslaven. Ale to je již reformace
Sepisoval jsem vše co jsem zatím našel k očistci v pramenné literatuře, nějak to popoženu a hodíme to na stránky.