Ohledně stylu boje - logika je v tom že už teď musíme používat jiný styl boje než oni a to není zrovna dobře. Takže zřejmě řešíme problém, který je zase tak moc nepálil - jinak si neumím vysvětlit že se občas snažili ochránit paži až k zápěstí, ale hřbet ruky a prsty, tedy to co svírá jilec meče, neřešili. My ale ano, takže konstruujeme ochranu právě těch prstů. Manicae navzdory té ikonografii podle mne nebyla nikdy rozšířena tak, aby jí měl každý legionář - podle mně jich prostě bylo na celkový počet mužů v legii relativně málo. Proto celkem nic nemám proti tomu, když se to sem tam vyskytne - ale celý oddíl s manicae vypadá přinejmenším divně a podle mne to už nemalá odchylka od historie bude. A to je ten paradox o kterém mluvím - i když použijeme doloženou věc, bude to při takovém masivním nasazení blbě a pořád to nechrání ty prsty o které tu běží především - nebo máš někde už doložené ty manicae s prstama?
Ohledně tribunů - ano, v tom se shodujeme. Proto taky nedělám senátora, ale "jen" equites. Imho i to je až až na náš počet