To je každopádně moc hezká část folkloru a národních tradic(bez legrace)Zajímala by mne spojitost třeba s chodským "čakanem"...Jinak to na mne budí dojem zbraně obcházející platné zákony o nošení-ukryté jako pracovní nástroj,hůl na opírání,taneční pomůcku...jako mnohokrát v historii..Pochopitelně jde i s touhle zbraní vytvořit složitou a fungující techniku"šermu"(jako i s mokrým ručníkem)a možná se podobná brožurka z dob sokolsko-obrozeneckého nadšení i najde,ale pro prostého vojáka půjde krom jakéhosi odznaku příslušnosti o sekundární zbraň,kterou lze jednou ranou zabít z rozumné vzdálenosti.Finesy proti jiným zbraním budou hodně individuelní(jak by je trénovali?).Při zmiňované obraně proti jízdě bylo jistě překvapivé použití seker,ale především to,že se jí někdo s vhodnou zbraní postavil..
Jo,vzpomínám,že jsem viděl "jednotku "zvanou"portáši"-moc se mi líbili
Mluvit o jakékoliv spojitosti s chodským čakanem nemá smysl. V současnosti pro to nejsou zpracované základy na kterých by mohla podobná diskuze probíhat. Ta knížka z které postoval Knecht obrázky je jediná která se valaškama zabývá. A pěkně mapuje některé části Slovenska. Problém je, že o naší straně Beskyd tam je jen pár narážek.
Moc nevím jaké byly zákony o nošení zbraně, ale bačové valašku nikdy neodkládali. Je třeba pamatovat na to, že hlavně během kolonizace, ale i později to byl divoký kraj. Probíhal boj o dobrou půdu, o výši dávek vrchnosti, kradl se dobytek. Při tom všem nebyla nouze i o ozbrojené vystoupení. A nemělo by se zapomínat, že uherská pěchota sekery používala. Jakkoliv nám je dneska nejasné nakolik s nimi obstáli proti hojně užívaným šavlím.
Taky spojitost s čakanem s chodska nikterak nerozvádím-jen mi přišlo tuhle dost podobnou věcičku připomenout-toť vše..Přemýšlím,jestli se objevila ještě někde u nás..
S bojovým určením je to asi jasné-chtěli zbraň a tak ji měli,bejt bača,mám ji taky..Asi není třeba též připomínat,že se bavíme o době,kdy je primární zbraní palná zbraň....
Co se tyce vyse zminovanych portasu - byli to valassti pohranicnici, valasku meli ve vyzbroji (obcas oznacovanou i jako "obusek"), ale mimo ni meli take pusku a savli, takze u nich bych to jako primarni bojovou zbran nevidel. Spise jsem narazil na zminku o pouziti valasky prave jako obusku, k pacifikaci provinilce, konkretne v povesti o portasovi Stavinohovi.
Co se tyce celkove Valasska, jsem toho nazoru, ze s tak beznou a praktickou veci, jako je valaska (zpusoby vyuziti uz tady Krizak jmenoval) umel zachazet prakticky kazdy a to i v pripadnem boji, ale prave diky tomu neverim, ze by existoval nekdo, kdo se na neco takoveho specializoval nebo dokonce vymyslel nejake techniky.
Jinak k tomu zakonu o noseni zbrane - na wiki jsem se docetl, ze se zakazovalo nosit valasku na verejna shromazdeni.
Jelikož je to nesehnatelná a dost nekomerční věc, doufám že autor by nebyl proti.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/