Keramické značky
Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
mnoo....kdyby´s mohl napsat přesněji. Když odhlédneme od signování př. kovářských výrobků, kde je to častější, tak mně momentálně nenapadají příklady masovějšího použití značek....
A jak bylo popsáno výše, procentuálně jde u keramiky tak o třetinu (podle mně ještě míň - alespoň na SV Moravě) kusů....
kujííííí
A jak bylo popsáno výše, procentuálně jde u keramiky tak o třetinu (podle mně ještě míň - alespoň na SV Moravě) kusů....
kujííííí
Wir wollen in Beifall untergehen ..
-
- Stálý přispěvatel
A ještě naposled...značky ve VS představují především křížek, kříž v kruhu a pod. daleko vzadu sou jiné symboly ... to mi připadne dost divné - pokud by si tak značil produkci hrnčíř nebylo by těch symbolů daleko víc?? něco jako u kameníků?? to si s tímhle vystačili a nepletlo se jim to se sousedem??.....
Wir wollen in Beifall untergehen ..
-
- Stálý přispěvatel
Mne v souvislosti s těmi značkami ještě napadla takováto věc:
To, co je považováno za značku, třeba mohlo být nějakým zařízením pro udržení hroudy hlíny na středu otáčejícího se ručního kruhu. A po vyrobení nádoby to zůstalo otištěno na dně (v jeho středu nebo i po celém dně) jako kříž, nebo kříž v kruhu, svastika a podobně.
Po vynálezu rychle rotujícího kruhu, kdy se výrobek odřezává strunou, už se neobjevují; přitom, kdyby se jednalo o značky, nebyl problém je na dno dělat nadále - to mne také přivedlo na myšlenku toho "přidržovacího udělátka".
Já už nad tím uvažuji dost dlouho a právě proto, že těch značek je znám velmi malý sortiment, těžko by mohly vystačit všem výrobcům. Pokud ovšem skutečně neoznačovaly spíše typy výrobků.
Někdo zde poznamenal, že v dnešní době se typových značek moc nevyskytuje. S tím nemohu souhlasit - ideogramy se pro označování nádob užívají dodnes velice často, byť se už (obvykle - výjimkou jsou např. velké nádoby na chemikálie) nelisují, ale lepí.
Známe např. označení radioakticních materiálů (černá "vrtulka" ve žlutém poli), jedů (lebka se skříženými hnáty), hořlavin (stylizovaný plamen a číslo hořlavosti)...
To, co je považováno za značku, třeba mohlo být nějakým zařízením pro udržení hroudy hlíny na středu otáčejícího se ručního kruhu. A po vyrobení nádoby to zůstalo otištěno na dně (v jeho středu nebo i po celém dně) jako kříž, nebo kříž v kruhu, svastika a podobně.
Po vynálezu rychle rotujícího kruhu, kdy se výrobek odřezává strunou, už se neobjevují; přitom, kdyby se jednalo o značky, nebyl problém je na dno dělat nadále - to mne také přivedlo na myšlenku toho "přidržovacího udělátka".
Já už nad tím uvažuji dost dlouho a právě proto, že těch značek je znám velmi malý sortiment, těžko by mohly vystačit všem výrobcům. Pokud ovšem skutečně neoznačovaly spíše typy výrobků.
Někdo zde poznamenal, že v dnešní době se typových značek moc nevyskytuje. S tím nemohu souhlasit - ideogramy se pro označování nádob užívají dodnes velice často, byť se už (obvykle - výjimkou jsou např. velké nádoby na chemikálie) nelisují, ale lepí.
Známe např. označení radioakticních materiálů (černá "vrtulka" ve žlutém poli), jedů (lebka se skříženými hnáty), hořlavin (stylizovaný plamen a číslo hořlavosti)...
Volo, multum, statim!
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Aha - no, tak nic. Záhada trvákascha píše:O tom že je to otisk "kruhu" se uvažovalo již dříve, ale....před podřezáváním se podsypávalo (při obtáčení) - a hlavně ty značky sou vystouplé! ne vytlačené do dna - to v kombinaci s tím podsýpáním myslím dost vylučuje otisk konstrukce kruhu.

Volo, multum, statim!
-
- Stálý přispěvatel
-
- Nováček
ad:
Morava celkově je v různých ohledech historicky odlišná.kascha píše:...procentuálně jde u keramiky tak o třetinu (podle mně ještě míň - alespoň na SV Moravě) kusů...

Opravdu byl symbol kříže (v kruhu) nejrozšířenějším znamením?kascha píše:značky ve VS představují především křížek, kříž v kruhu a pod. daleko vzadu sou jiné symboly ... to mi připadne dost divné

Tady jsou ukázky keramického značení na hrádku Falknově - Sokolově

CB 10/2006
Pokud budu znovu citovat Varadzina, tak ten k tomu říká, že "...hrnčíři nejraději volili zcela běžné motivy, takže např. u motivu kříže v kruhu lze identické značky určité dílny zjistit teprve podrobným zkoumáním."

Složitější keramické značky z 13. století na hradě Újezdci u Týna nad Vlt., CB 10/2006