Jak to dělají jinde

21. století - literatura, instituce, akce...

Moderator: Joe

Spící Medvěd
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Spící Medvěd »

Echtovost používaných předmětů na fotkách dost těžko posoudíš. Pokud vím, fůůru věcí je vyrobeno jako tradičně China , Taivan.
Tady jde hlavně o to "fluidum" co z těch fotek vyzařuje.
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by cossack »

Fluidum vyzařuje už z těch věcí, ikdyž jsou vyráběný v Číně.
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by awe »

cossack wrote:Fluidum vyzařuje už z těch věcí
to už je skoro indošskej přístup :biggrin:
Spící Medvěd
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Spící Medvěd »

awe wrote:to už je skoro indošskej přístup :biggrin:
Kouknou a nejsou voni tak trochu pyšnej :twisted:
Richard
Nováček
Nováček

Post by Richard »

Mohu se zeptat tady v plénu "jak to dělali v Čechách a na Moravě" řekněme před pěti šesti lety a jaké je to dnes?. Nenašlo by se v tom něco dobrého?!? Můžeme usuzovat z fotek a můžeme usuzovat jak to skutečně venku (jako na tábořeních) vypadalo?!?
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Raiden »

Pokud vím, tak to máslo je tam proto, aby nápoj (čaj, kafe, pivo - dosaď dle libosti) nevystyd tak rychle. V horký vodě se rozpustí a anžto je mastný, zůstane na hladině, kde vytvoří izolační vrstvu. S chutí to nemá nic společnýho.
Ale můžu se mýlit, tohle jsem se dočet. Já piju kafe vlažný a čaj studenej.
Na druhou stranu to možná vysvětluje tajemný nápis "čajové máslo", kterej jsem občas vídal a pranic nechápal :twisted:
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Vitous »

Raiden: No, o másle v kafi slyším poprvé, ale dává se skutečně do teplých alkoholických nápojů, jako je grog, flip a cesta na severozápad a je tam zajedno, kvůli úniku alkoholu a za druhé kvůli zjemnění chuti. Udržení teploty nevylučuji, ale nevím o tom. Taky se ho tam nedává čtvrtka, ale co bys čajovou lžičkou nabral na jeden velký hrnek.

Armin: No, doufám, že je ti to informací pro příště. Před rokem jsem se z toho vašeho kelímku hořčice málem vyvrátil :-).
Moje (možná nejen moje) chyba je to, že jsem ti na samém začátku nevysvětlil, jak se věci mají. Spousta z nás v tom žije tak nějak už automaticky a bohužel už i automaticky uvažujeme, že to znají i ti noví... Snažíme o maximální autentičnost a dobovost a když už to v nějakém ohledu nejsme schopni, nebo ochotni akceptovat, je to potřeba dělat tak, aby to nebylo vidět. Tedy, že spacák máš schovaný v plachtě, nebo dece, s mobilem jdeš mimo tábořiště, abys nebyl vidět a PET láhev máš třeba v plátěném pytlíku...
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Raiden »

[-o< Ten recept byla nadsázka, proboha... ](*,)

BTW v Č. Krumlově je hospoda Rumyší díra; nevím, jestli eště funguje, vloni byla zavřená, ale před pár lety byla vyhlášená dvěma stěžejním položkám v nabídce - svařákem z piva a koktejlem mléka s pivem. Ochutnat to vyžadovalo jisté váhání, ale kupodivu to neni vůbec špatný! Takže bych to kafe s máslem a priori neodsuzoval... :wink: Koneckonců, dát si do kafe smetanu nikomu divný nepřijde.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Já zkoušel dávat máslo do krupniku a chuťově to bylo hrozný, takže ho piju jen tak. Ale izolovalo to docela dobře. Ze Slovenska znám nápoj zvaný hriatva(doufám že se to tak píše) - do panáka se dá lžička škvarkového sádla a zaleje se horkou slivovicí.
Pro zájemce o krupnik: udělejte svařák, místo vína dejte vodku, v případě že chcete fungovat i potom, mixněte to vodou. Není lepší věci pro zahřátí. Kdysi jsem jedním hrncem zlikvidoval asi deset lidí :)
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Jura
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Jura »

Knecht wrote:J Ze Slovenska znám nápoj zvaný hriatva(doufám že se to tak píše) - do panáka se dá lžička škvarkového sádla a zaleje se horkou slivovicí.
já to znám i z valašska, ale používalo se to, jen když už byla pořádná zima
nunc est bibendum