Nazdar, existuje fotka fajjúmskeho štítu zozadu? Vlastne, existuje akékoľvek zobrazenie neskororepublikového štítu zozadu? Ide mi o "rebrá" zosilňujúce štít (napr dura europos a všetky repliky)....našiel som túo repiku http://www.myarmoury.com/nateb_othr_nate_fayum.html, tá "rebrá" vzadu má, neviem ale, či sú podložené nejakým zdrojom, alebo nie. Ja som našiel takéto štíty zobrazrné len spredu...rebrá sú logické, ale kľudne si viem predstaviť aj možnosť, že sa nepoužívali.
Vor noch dy czwey dink
syn allen kunsten eyn orsprink
Swach vnde sterke
Indes das wort mete merke
Dyt to tam píšou "The original was slightly curved, comprised of three layers of birch strips, and covered front and back with wool felt which was doubled over the rim and stitched on."
T, zn. vypouklý štít lepený ze tří vrstev, to nepotřebuje žebra. Mrkni se na ikčovy stránky na štíty pro franky
To mi je jasné, že nepotrebuje rebrá, ale štít z dura europos "rebrá" má....čiže- je to moderný postup, takto spevňovať štít, alebo je starší a použiteľný (a hlavne používaný) už v 1. st.pnl? Jediná nápoveda je zadná strana fajúmskeho štítu- ktorú sa mi nedarí nájsť...
Vor noch dy czwey dink
syn allen kunsten eyn orsprink
Swach vnde sterke
Indes das wort mete merke
Plochá parma používaná auxiliemi se našla taky. Byla sestavena z tenkých prkýnek, místo dřevěných spojovacích svlaků byla zpevněna plochými železnými pásky.
Zajímavé je, že štíty které používáme my, jsou oproti těm původním dost humpolácké a hlavně 2x tak tlusté. Co jsem zatím viděl okrajová kování germánských, římských i keltských štítů, tak se jejich tloušťka pohybovala okolo 5-6mm. Chtělo by to nějakej crash test. Je jasné, že rána tupým mečem by takový štít nejspíš rozlámala, ale ostrá zbraň se chová úplně jinak. Asi vydržely mnohem víc než si dokážem představit.
Myslím, že potažení těch štítů kůží (a plátnem) jim dodávalo značnou pevnost a výdrž. Ono není náhodou, že se to takhle používalo. Ta kombinace je zcela určitě velice dobře promyšlená tak, aby co nejvíce využila předností obou materiálů a do jisté míry potlačila negativní stránky obou materiálů.
Niekto už tu písal o neštiepenej surovke. Je to sakra mocný materiál. Ak je štít potiahnutý takouto surovkou, osobne neverím, že by bolo možné ho preseknúť alebo prebodnúť mečom a sekerou tiež nie.