Zbraně - od křesadla po opakovačku

Zbraně a Vojenství

Moderátor: Joe

eye
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od eye »

HLAD and others: tak ty vodovodní trubky, to je asi to, co mám, je to fakt humus, je tam asi víc bordelu než olova :-( Co se týče toho přístupu, ze začátku mi stačí udělat v pohodě slušný kule do koltu, ale kdybych narazil na něco LH, by to by to o to lepší.

JOE: Máš recht, vzpomněl jsem si, je to Marvan. Matně si pamatuju, že ten šufan, co prodával vypadal bytelně a dokonce i stylově, ale nebyly z nejlevnějších.

Ještě jsem se chtěl zeptat, čím ošetřit pažbičky, aby vypadaly dobově? Sundal jsem z toho ten lak, co tam byl původně a teď je to čistý dřevo. Stačí to namořit, nebo to chce nějakou jinou vychytávku? Když jsem studoval fotky oridžů, vypadalo to, jako když jsou ty pažbičky natvrdo nalakovaný.

Asi teď budu vypadat jako blbec, ale co jsou ty ingoty?
eye
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od eye »

OLD: A jestli se ti nechce do Prahy, tak zkus jakýkoliv obyčejný obchod se zbraní a střelivem, většinou tam nějaké kleště mají, ale dle mé zkušenosti nemají většinou široký sortiment, tak jedny dvoje kleště, ráže podle náhody.
eye
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od eye »

Nebyl jste někdo na <a href="http://www.guns-info.cz/modules.php?nam ... le&sid=908" target="new">této</a> výstavě? Jestli je to na stejné úrovni, jako ta ve vojenském muzeu na Žižkově v roce 97 nebo 98, tak to může být bomba. Tehdy jsem čuměl, kolik je v tomhle státě originálních Winčestrovek, perkusních Coltů, Remcků, Sharpsek, Spencerovek a dalších vychytávek. Docela by mě zajímal kontakt na lidi, co maj tyhle originální věcičky doma. Podle všeho to není problém v USA zakoupit, když má člověk $$$. Nevíte někdo, jak je to podle zákona s dovozem historických originálů do ČR?
Hlad

Příspěvek od Hlad »

Cheyenne: Vodovodní trubky obsahují hodně vodního kamene, ale nesmrdí, takže to nepovažuju za problém. Dá se to sbírat lžičkou z povrchu... Horší jsou ty vykuchané kabely. Je tam jakési lepidlo, či co a to je humáč...

Myslím, že kule do koltů se už asi hodně kupovali... Jak to bylo s litím olova u indošů nemám páru...

Lovci, kovbojové atd. pokud lili, tak počítám povečerch u ohně pomocí toho masivního šufanu. Dobře držel teplo a olovo tolik nechládlo na cestě ke kokile...
Jinak viz. můj předchozí příspěvek...

Ad pažbičky- šelakem, případně včelím voskem.

Ingot je "cihlička" olova, připravená k dalšímu odlívání - střel. Dokonce se to tak prodávalo... Pegy o tom přeložil zajímavý článek. Tuším je na coralových stránkách...
eye
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od eye »

HLAD: díky za info, mimochodem, když jsi nakous ty indoše: vyšel teď zajímavý článek v Poselství světa v kruhu od Máry, kde se zmiňuje, co všechno zničili útočníci Šajenům po bitvách u Washity a Sumit Springs a je mezi tím: 1050 liber olova, 300 liber kulí, 535 liber střelného prachu, 90 kleští na lití kulí, všechno Washita.
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

CHEYENNE: pazby jak pise Hlad, lovecke pusky, zvlast ty drazsi se delaly selakem, jinak asi jen vceli vosk, pripadne fermez, ci jiny olej, nebo tuk. Moreni vetsinou neni ani treba, orech je sam o sobe docela tmavej. Jinak to tmavne uzivanim - ohmatanim.

Vodovodni trubky jsou jeste v pohode, odpadove jsou daleko horsi :-))
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od awe »

Vitous píše:lovecke pusky, zvlast ty drazsi se delaly selakem, jinak asi jen vceli vosk, pripadne fermez, ci jiny olej, nebo tuk.
Kdo někdy šelakoval desku stolu, nebo skříň, tak ví moc dobře, proč je použitej jen na těch dražších kouscích :p ŠELAK NEVER MORE!!! :evil:
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Mohu potvrdit. Mám to mazaný jen sádlem.
Joe M.
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

Jen jedna ukázka, jak vypadá prachovnice po výbuchu:
Obrázek

Jinak více fotek od Valdy z MČR ve westernove akcni střelbě v Lišově najdete zde: http://www.sskmikulov.com/foto/zavody_l ... _srpna2005
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od awe »

Vím, že to patří jinam, ale když tu teď vidím tu prachovnici, tak mě napadlo, jestli někdo nechcete knihy o prachovnicích. Počítám, že tak zítra navečer pošlu objednávku. Budu kupovat "Folk Art of Early America: The Engraved Powder Horn by Jim Dresslar" - ta je už pár let v knihovně TC a pak "Recreating the 18th Century Powder Horn, by horn makers Scott & Cathy Sibley" - to je návod na výrobu prachovnic krok za krokem s barevnýma fotkama. Vím, že je to do zítřka dost narychlo, ale nějak mě nenapadlo zeptat se dříve :oops: