Předměty denní potřeby

Obchod a výroba

Moderator: Joe

nataniel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by nataniel »

cossack wrote:Ten chlapík používá plachtu 112x78 palců, což je 284x198cenťáků. Zajímalo by mne jestli je to doložený rozměr. U nás se "tří-yardovky" dělají povětšinou čtvercové.
Nie je to doložený rozmer. Spravil si ju pre vlastnú potrebu na výpravy a vyspia sa tam v pohode dvaja ľudia a tá egyptská vlna je veľmi ľahká takže ani ta veľkosť nerobí tú plachtu ťažkú. Nemá žiadnú informáciu o plachte, ktorú by rangery používali na výpravy.
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by peggy »

Doktor wrote:.... Pokud jsem to správně pochopil lněné plátno se natíralo fermeží a ten terpentýn tam fungoval jako rozpouštědlo pigmentu. ....
Jen poznámka - pigment se vyznačuje tím, že jde o barvivo nerozpustné !! Nátěrový systém byl pojivo=fermež, plnivo=pigment (nemusí být někdy totéž a jako plnivo se používají levnější nebarevné prášky) a ředidlo=terpentýn. Terpentýn se obecně používal jako ředidlo - před zavedením ropných rozpouštědel toho moc na výběr nebylo.
Peggy, Trappers´Corral
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by peggy »

No, ono to asi nebude o tom, co tahat na zádech z hlediska užitečnosti, to pak můžeš mít hypermoderní výstroj pro outdoor. Spíš jde o to, co se skutečně používalo, a to byly právě třeba "cornboilery".
Peggy, Trappers´Corral
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by awe »

ale Peggy, vždyť "cornboiler" je taky jen hrnek, akorát s víčkem a drátem na pověšení....

to Pipik: jj, máš pravdu. Já ho na vandry, popř. víkendová táboření když jedu sám, taky beru. Ale v okamžiku, kdy jedeš ve více lidech tábořit na delší dobu, tak se bez konvičky a kotlíku neobejdeš...
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by cossack »

Můj dotaz bude nejspíš na chemika Peggyho.
Dá se přibližně určit období od kterého nahradily parafínové svíčky ty z včelího vosku?
Pátral jsem po tom, ale jediné na co jsem přišel, že uměle vyráběné vosky se začaly používat od začátku 19. stol. Což ovšem neznamená, že 1.ledna L.P.1800 letěly včelovoskové svíce do popelnice.

Stačí mně odpověď jednou větou. Elaboráty se vzorečky mít nemusím :wink:
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by peggy »

Ještě podstatně později. S těžbou ropy se začalo pozdě ve druhé polovině 19. století a do té doby parafíny v podstatě neexistovaly. Mezistupeň byly svíce stearinové, z rostlinného stearinu (z palmového oleje) ale tam z hlavy nevím přesné datování. Zkusím se podívat. Tipoval bych ale taky 19. století.
Peggy, Trappers´Corral
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by peggy »

awe wrote:ale Peggy, vždyť "cornboiler" je taky jen hrnek, akorát s víčkem a drátem na pověšení........
Samozřejmě, ale právě o detailech to je, že ;)
Peggy, Trappers´Corral
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by peggy »

Původně se svíčky vyráběly z včelího vosku, ve 13. století se používal k výrobě již lůj, později přistoupila vorvanina.

V 19. století se začal k výrobě svíček používat stearin. Později byla tato poměrně drahá surovina postupně nahrazována parafinem a ceresinem, které se staly základem hromadné výroby zejména konzumních svíček.

Dnes se svíčky vyrábějí buď z přírodních vosků (včelí, čínský, karnaubský, japonský), ze stearinu vyrobeného z mastné kyseliny nebo ze zemních vosků, jako je ozokerit, ceresin a parafin. Knoty jsou bavlněné, pletené a musí být řádně preparované.

Různý je i způsob výroby, svíčky se mohou vyrábět máčením, poléváním, tažením, lisováním či litím do forem. Důležitá je úprava svíček. Svíčky se musí upravovat, aby jejich vzhled byl dokonalý. Sem patří i krášlení svíček. Je to lakování a zdobení barevnými vosky, foliemi, otisky, a dále vyřezávání i barvení.

Svíčky podle složení
stearinové - více než 5% stearinu, zbytek parafin
parafinové - 100 % parafin
ceresinové - víc než 9% ceresinu, zbytek parafin
voskové - více než 5% včelího vosku
Peggy, Trappers´Corral
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by cossack »

Peggy jsi génius :shock:
Předpokládám, že jsi to při té rychlosti vyhrábl na internetu.
Ať jsem se snažil jak chtěl, na tohle jsem nekápl. Pořád jen samé předvánoční, skautské a jánevím jaké rukodělné kurzy.
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by peggy »

Zdroj je samozřejmě internet, Google -> vyhledat česky -> heslo "stearin"

Nothing else :wink:
Peggy, Trappers´Corral