Kuše

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderators: Viktorie, ClaryAldringen

naklon
Nováček
Nováček

Re: Kuše

Post by naklon »

díky
komizu
Nováček
Nováček

Re: Kuše

Post by komizu »

Vážení přítomní, chtěl bych se na vás obrátit s prosbou o radu. Právě píši recenzi na knihu Lavička - Šimůnek: Městský farní kostel ve středověkých Čechách, Trhové Sviny 1280-1520.

V této knize jsem našel fotku (z interiéru) střílny obranné věže, která byla ke kostelu přistavena na poč. 16. století. Faktický záměr stavitele zvýšit obranyschopnost, a né jen zvýšit reprezentativní ráz stavby, autoři dokládají právě vyfotografovanými vestavěnými dřevěnými příčkami "pro zaklesnutí kuší či hákovnic".

Má otázka na problematiky znalé, ať již profesionální či amatérské, historiky vojenství: zaklesnutí kuše? setkali jste se někdy s něčím takovým? že by se mohlo jednat o desinterpretaci mi napověděl především rozměr přístupu ke střílně, který je natolik úzký, že by, dle mého, téměř znemožňoval efektivní manipulaci s kuší, mám na mysli především nějakou solidní změnu odměru střelby - pokud by se kuše do prostoru vůbec na šířku vešla.

V recenzi to zmiňovat pravděpodobně nebudu, jen mi to vrtá hlavou.
Díky za jakékoliv odpovědi a názory, kdyby se někdo chtěl na fotografii podívat, nalézá se v knize na straně 67.
Ondřej Vodička