Kroužkové kapuce vs. komplety

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Nenašel, zatím se mi nepodařilo najít ani jedinou kapucu - našel jsem ale výjevy několika zbrojí z 12-14.st. které jsou zřetelně bez kapuce, takže alternativou tu byl asi i nadále kroužkový závěs přilbice - barmice nebo hypoteticky i ta kapuca, ale tu zatím doložit nemůžu.
Borivoj
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Borivoj »

Wothan: musím tě opravit - datace Výšivky z Bayeux do 11. st. je dost zastaralá, dnes je většinou uváděna pol. 12. st. a občas i mladší (proto ty komplety)
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Datace co znám jsou z konce 11.st. nebo počátku 12.st. - odkud máš novou dataci? Dá se to někde najít?
Borivoj
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Borivoj »

Bohužel to nejsem schopný rychle dohledat, ale poptám se, jestli někdo nebude vědět, kde to bylo.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kain »

Já mám teorii co se závěsníků týče, proč ustoupily kompletům a pak se zase vrátily. Prezentoval jsem ji několika lidem a vesměs se jim líbila. Podle mého to záviselo na vývoji štítu. Dokud byl štít kruhový, závěsník na přilbě nepředstavoval problém (takže protot ta tradice na východě). S příchdodem těžkých jezdeckých "mandláků" s řemenem okolo krku vyvstává problém - ten řemen za tu barmici tahá, potažmo tedy tahá za helmu. To je nežádoucí. Kapuce to ovšem skvěle řeší, řemen naopak ani neleze pod barmici. S příchodem lehčích štítů to opět není nezbytné a objevují se opět přilby s barmicí (což mi potvrdil i Maršálek). IMHO je to docela dobrý důvod...
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by melkel »

No jo, ale kruhové štíty jsou taky věšené kolem krku, jestli se nepletu? Ale spoň tedy pěšácké?
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Boza »

Dobrá teorie, a musím říct z vlastní zkušenosti že řemen pekelně těžkého mandláku za krkem je nic moc.

Dovolím si však malou úpravu - IMHO nezáleží na tvaru štítu, ale na tom kolik váží a jak je přepravován v těch 99% času, kdy zrovna nechrání majitele před těmi ostatními majiteli. Potřeba majitele jezdeckého mandláku a pěšího majitele štítu z prkének bude jiná, konkrétně jezdec ho bude mít většinu času zavěšený na boku koně.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
abaddon
Site Admin
Site Admin

Post by abaddon »

a asi vam tu teorii naborim i tim, ze muj novy mandlak potazeny surovkou bez kovani si na WB bitve potezkavalo spousta lidi a nekteri mi naoplatku dali potezkat jejich kruhovy stit a nutno dodat ze muj mandlak byl lehci .. takze si troufam tvrdit ze pokud maji i ty kulaty stity remen je to potom jedno... hmotnostne se to prilis lisit nemusi...
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Boza »

Ale jo, to jo, spíš myslím to že mandlák je určen k tomu aby kryl větší plochu, ergo při stejné technologii a stavbě bude těžší než běžný kulatý štít (a nechci se dohadovat co znamená běžný :) )
Ale už jsme trochu off-topic :)
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
abaddon
Site Admin
Site Admin

Post by abaddon »

no ale to je to na co narazim... pokud nebudes mluvit o konkretnich stitech a rekneme hmotnostech, tak nevim jestli je jen na uvaze mandlak je vetsi a tudiz tezsi tudiz jeho remen taha.. atd ... lze postavit celou tu teorii..