S tema trema objimkama uz moc pripomina napoleonskou 1777. Fusil de chasse ted nekomu prodava Matas, protoze kupuje tuto, co se dela.
Bodaky jsem predem domlouval a vypadalo to jako ze to bude bez problemu, tad najednou resi jak vyrobit ten trojhran. Kazdopadne my je chceme, takze po nich budu slapat... i za cenu, ze by je delal v nejorsim nekdo jiny. Zatim ho ale nechci zatezovat, at udela nejdriv ty flinty.
S licima klestema jsem ho natukl taky, ale stejne jako u bodaku - nejdriv flinty a pak dalsi. Jinak na kleste mam dalsi tipy, kdo by je mohl vyrobit. Az bude hotova puska, vyzkousime, co do toho dobre poleze a na zaklade toho se rozhodneme. Kazdopadne, kdyz budu neco zarizovat, urcite udelam pruzkum, kdo bude mit zajem.
Zbraně - od křesadla po opakovačku
Moderátor: Joe
-
- Stálý přispěvatel
DOTAZ
Mám dotázek, chci si pořídit předovku a potřeboval bych poradit jak se orientovat v záplavě nabízeného zboží. Jestli Pedersoli nebo Ardesa ( a nebo jestli jsou dostupné i od někoho jiného ) Jestli křesadlo nebo perkus.
Jo období cca 1840 - 1860
Re: DOTAZ
Především by jsi si měl ujasnit, "kdo" ji jako používá a dostaneš se na určité typy. Proto toto období a z důvodu jak se ptáš (začátečník), bych ti doporučil perkusní. Křesadlo vyžaduje větší zručnost a trošku jiný přístup. Mi teda rozhodně přijde složitější a taky je dražší. Další věc je, kolik peněz chceš investovat. Pedersoli dělá výborné zbraně, ale cena je o cca 50% vyšší, než u Ardesy. Jedna z výborných pušek je Pensylvánia carbine od Ardesy. Je to de facto krátká varianta pušek typu Jäger či Kentucky. Má napínáček, není extra těžká. Sám ji mám v perkusním provedení + křesadlový set, takže můžu mít, co zrovna potřebuju. Cena cca 8tis.Další dobrou puškou je Hawken. Též existuje ve dvou variantách, dlouhý - dvouklínkový a krátký - jednoklínkový zvaný Woodsman. Cena 6-12tis. dle provedení. Zbraně od Pedersoliho jsou moc pěkné, ale ceny začínají na 12ti a jdou výš. Zkus se podívatn na www.zbrane-dave.cz , najdeš tam ledacos k náhledu.SpiciMedved píše:Mám dotázek, chci si pořídit předovku a potřeboval bych poradit jak se orientovat v záplavě nabízeného zboží. Jestli Pedersoli nebo Ardesa ( a nebo jestli jsou dostupné i od někoho jiného ) Jestli křesadlo nebo perkus.
Naposledy upravil(a) Hlad dne pát 06. kvě, 2005 11:12, celkem upraveno 1 x.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Osobně bych volil spíš některý Hawken, ale ta Pensylvánka taky není špatná - je to konstrukčně trošku starší typ a čistě teoreticky by nejspíš šlo o přestavbu z křesadlové zbraně na perkus. Původní Hawkeny byly křesadlové taky, ale protože jde vlastně o vrcholnou éru předovek, dělaly se později normálně v perkusu a je to autentičtější (trochu).
A je to taky věc vkusu
BTW lovec před občanskou válkou byl už trochu výjimka, většina se v té době živila něčím jiným (mluvím o mountainmenech, čili trapperech).
A je to taky věc vkusu

BTW lovec před občanskou válkou byl už trochu výjimka, většina se v té době živila něčím jiným (mluvím o mountainmenech, čili trapperech).
Peggy, Trappers´Corral
Jen si dovolím Peggyho doplnit, bři Hawkenové se začali živit jako úpravci pušek dle požadavků majitele. Pak na základě těchto zkušeností navrhli svoji pušku. A od začátku byli průkopníky perkusního zámku! Je sice doloženo, že byly postaveny i křesadlové varianty jejich zbraní, ale ty měly být na výslovné přání objednavatele! Kdežto u variant Ketucky to asi bylo naopak.
Proč ty stránky nejedou nevím, včera jely.
Když ale zadáš do Google, tak nějaké obrázky určitě vypadnou...
Proč ty stránky nejedou nevím, včera jely.

Když ale zadáš do Google, tak nějaké obrázky určitě vypadnou...
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Peggy : Díky za radu, ještě to sám se sebou prokonzultuju.
S tím lovcem, mám záběr 1820 - konec občanské války. V podstatě se vracím obloukem po 15 letech k osidlování ameriky a před těma patnácti lety jsem se hodně zajímal o občanskou válku. Ale vyloženě armádu ( cacwa ) už v současné době dělat nechci. Tak hledám , pátrám po svém určení
S tím lovcem, mám záběr 1820 - konec občanské války. V podstatě se vracím obloukem po 15 letech k osidlování ameriky a před těma patnácti lety jsem se hodně zajímal o občanskou válku. Ale vyloženě armádu ( cacwa ) už v současné době dělat nechci. Tak hledám , pátrám po svém určení

-
- Stálý přispěvatel