Zbraně - od křesadla po opakovačku

Zbraně a Vojenství

Moderátor: Joe

Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

S tema trema objimkama uz moc pripomina napoleonskou 1777. Fusil de chasse ted nekomu prodava Matas, protoze kupuje tuto, co se dela.

Bodaky jsem predem domlouval a vypadalo to jako ze to bude bez problemu, tad najednou resi jak vyrobit ten trojhran. Kazdopadne my je chceme, takze po nich budu slapat... i za cenu, ze by je delal v nejorsim nekdo jiny. Zatim ho ale nechci zatezovat, at udela nejdriv ty flinty.

S licima klestema jsem ho natukl taky, ale stejne jako u bodaku - nejdriv flinty a pak dalsi. Jinak na kleste mam dalsi tipy, kdo by je mohl vyrobit. Az bude hotova puska, vyzkousime, co do toho dobre poleze a na zaklade toho se rozhodneme. Kazdopadne, kdyz budu neco zarizovat, urcite udelam pruzkum, kdo bude mit zajem.
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

SUPER !
Spící Medvěd
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

DOTAZ

Příspěvek od Spící Medvěd »

Mám dotázek, chci si pořídit předovku a potřeboval bych poradit jak se orientovat v záplavě nabízeného zboží. Jestli Pedersoli nebo Ardesa ( a nebo jestli jsou dostupné i od někoho jiného ) Jestli křesadlo nebo perkus.
Jo období cca 1840 - 1860
Hlad

Re: DOTAZ

Příspěvek od Hlad »

SpiciMedved píše:Mám dotázek, chci si pořídit předovku a potřeboval bych poradit jak se orientovat v záplavě nabízeného zboží. Jestli Pedersoli nebo Ardesa ( a nebo jestli jsou dostupné i od někoho jiného ) Jestli křesadlo nebo perkus.
Jo období cca 1840 - 1860
Především by jsi si měl ujasnit, "kdo" ji jako používá a dostaneš se na určité typy. Proto toto období a z důvodu jak se ptáš (začátečník), bych ti doporučil perkusní. Křesadlo vyžaduje větší zručnost a trošku jiný přístup. Mi teda rozhodně přijde složitější a taky je dražší. Další věc je, kolik peněz chceš investovat. Pedersoli dělá výborné zbraně, ale cena je o cca 50% vyšší, než u Ardesy. Jedna z výborných pušek je Pensylvánia carbine od Ardesy. Je to de facto krátká varianta pušek typu Jäger či Kentucky. Má napínáček, není extra těžká. Sám ji mám v perkusním provedení + křesadlový set, takže můžu mít, co zrovna potřebuju. Cena cca 8tis.Další dobrou puškou je Hawken. Též existuje ve dvou variantách, dlouhý - dvouklínkový a krátký - jednoklínkový zvaný Woodsman. Cena 6-12tis. dle provedení. Zbraně od Pedersoliho jsou moc pěkné, ale ceny začínají na 12ti a jdou výš. Zkus se podívatn na www.zbrane-dave.cz , najdeš tam ledacos k náhledu.
Naposledy upravil(a) Hlad dne pát 06. kvě, 2005 11:12, celkem upraveno 1 x.
Spící Medvěd
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Hlad : Měl by jí používat lovec z období blíž k občanské válce z oblasti skal. hor. Připadne mi vhodná ona Pensilvania , juknu po ní na inetu. Na tu adresu, co jsi napsal se nemůžu dostat, budu to ještě zkoušet. Jo jsou po praze ještě nějaké obchody s předovkama kromě Kentaura a Brymlové ?
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

Osobně bych volil spíš některý Hawken, ale ta Pensylvánka taky není špatná - je to konstrukčně trošku starší typ a čistě teoreticky by nejspíš šlo o přestavbu z křesadlové zbraně na perkus. Původní Hawkeny byly křesadlové taky, ale protože jde vlastně o vrcholnou éru předovek, dělaly se později normálně v perkusu a je to autentičtější (trochu).
A je to taky věc vkusu ;)

BTW lovec před občanskou válkou byl už trochu výjimka, většina se v té době živila něčím jiným (mluvím o mountainmenech, čili trapperech).
Peggy, Trappers´Corral
Hlad

Příspěvek od Hlad »

Jen si dovolím Peggyho doplnit, bři Hawkenové se začali živit jako úpravci pušek dle požadavků majitele. Pak na základě těchto zkušeností navrhli svoji pušku. A od začátku byli průkopníky perkusního zámku! Je sice doloženo, že byly postaveny i křesadlové varianty jejich zbraní, ale ty měly být na výslovné přání objednavatele! Kdežto u variant Ketucky to asi bylo naopak.

Proč ty stránky nejedou nevím, včera jely. :-(

Když ale zadáš do Google, tak nějaké obrázky určitě vypadnou...
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

CC, je to tak, já se jen nechtěl moc rozkecávat ;)
Peggy, Trappers´Corral
Spící Medvěd
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Peggy : Díky za radu, ještě to sám se sebou prokonzultuju.
S tím lovcem, mám záběr 1820 - konec občanské války. V podstatě se vracím obloukem po 15 letech k osidlování ameriky a před těma patnácti lety jsem se hodně zajímal o občanskou válku. Ale vyloženě armádu ( cacwa ) už v současné době dělat nechci. Tak hledám , pátrám po svém určení :p
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

Which is main question ;)
Peggy, Trappers´Corral