Brnířina

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

http://ps.ulmus.cz/other/krouzky/TMRS-Journal-1.pdf

Hned na titulní stránce máte... něco k tématu :wink:
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Rodgir de Maille
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rodgir de Maille »

Pohansko mám prakticky za domem, ale ještě jsem se nedostal k tomu zajít za panem Čápem, aby mi ukázal depozit.

No co má člověk u nosu...
Rodgir de Maille
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Boza píše:http://ps.ulmus.cz/other/krouzky/TMRS-Journal-1.pdf

Hned na titulní stránce máte... něco k tématu :wink:
No to je zajímavé, cože je tam napsáno, jméno výrobce? Ten kroužek předpokládám není nýtovaný ale vyseknutý z jednoho kusu, ne?
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Na 99% je z jednoho kusu, ostatně vedlejší (výrazně menší) kroužky jsou nýtované, takže by nebyl problém takový kroužek do pletiva zapojit. Co se výroby týče:

In the front of the shirt on the left side of the collar split is a large latten link embossed with the name ernart couwein in gothic miniscule (Figure 8). This link could have been made either by pouring molten latten into a pre-formed mold or by striking a pre-made latten link in a coining die.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Rodgir de Maille
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Boza píše: In the front of the shirt on the left side of the collar split is a large latten link embossed with the name ernart couwein in gothic miniscule (Figure 8). This link could have been made either by pouring molten latten into a pre-formed mold or by striking a pre-made latten link in a coining die.
Otázka však je, co nebo kdo je "ernart couwein".
Co přesně je to latten? Mosaz? Měl jsem za to, že ten kroužek je železný (ale právě ta barva na obrázku mě zarazila), nedokážu si ale představit čím a jak by do železného kroužku razili. Lité to sice možná je, ale spíš bych vsadil na to, že je to ražené.

Má li někdo další obrázky puncovaných, vyražených či jinak ocejchovaných kroužků, prosím hoďte to sem, přemýšlím, že se pokusím nějakou tu raznici udělat.
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Latten je prostě nějaká slitina barevných kovů, obvykle mědi s něčím (http://en.wikipedia.org/wiki/Latten). Ono oblíbené copper alloy.

ernart couwein může být klidně zákazníkova babička :badgrin: .

O raznici (tedy, razničku :) ) bych měl docela zájem, zabýváš se raznicemi nějak systematicky?
Rodgir de Maille
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Boza píše:O raznici (tedy, razničku :) ) bych měl docela zájem, zabýváš se raznicemi nějak systematicky?
Dělal jsem si nějaké raznice, jako vlastní kovářské značky, ale to bylo ražení do hloubky, na a pokusil bych se udělat i něco pro ražení do výšky, jako je tomu v případě těch cejchovacích kroužků, mám i nějakou představu jak by to mohlo vypadat (zápustka s trnem a kruhová raznice), ale nevěděl jsem nakolik to je či není zmapované. (Třeba ty kamenické značky jsou zmapovány velmi dobře.)

p.s. Kdyby jsi mi přesně popsal co chceš, dodal nákres, tak bych se tím v horizontu dvů až tří měsíců mohl zabývat, ale prvně musím udělat nějeké své testovací a odzkoušet s tím praktické ražení...
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Rodgir de Maille píše:Dělal jsem si nějaké raznice, jako vlastní kovářské značky, ale to bylo ražení do hloubky, na a pokusil bych se udělat i něco pro ražení do výšky, ...
Chtěl bych ji určitě rytou vrubořezem do hloubky, vycházím z technologie výroby RS mincí. Akorát na to asi bude potřeba lupa :badgrin:
Rodgir de Maille
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Boza píše:Chtěl bych ji určitě rytou vrubořezem do hloubky, vycházím z technologie výroby RS mincí. Akorát na to asi bude potřeba lupa :badgrin:
Ano jistě, raznice by byla rytá do hloubky, tím pádem by razila do výšky. Tak jsem to myslel. Lupa... no asi ano, ale předpokládám, že nechceš něco velikosti puncu 925 :-X :biggrin: