Kroužkové zbroje ve vrcholném středověku

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderators: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

melandr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by melandr »

zdravim nasel jsem dost zajimavou vecicku

Image

datovane k roku 1250 k nalezeni v British Library, MS Royal 2 A XXII, f .220
jedna se pry o nanytovane krouzky k kozenemu podkladu ;)

tak by me zajimalo co byste na to rekli k roku 1300 ;) protoze nejzajimavejsi se mi na tom zda to ze uz pod nimi nema zadnou brn
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Müscha »

Kde tam vidí ty nýty?
Není Boha kromě Boha a Ježíš je jeho prorok.
melandr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by melandr »

no pry uprostred tech kolecek ;) vic bohuzel nevim
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Müscha »

Takže maxinýt uprostřed, to zní drsně :badgrin:
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Třeba takhle:

Image

a v detailu té nohy:

Image

Z nedostatku lepší terminologie to nazýváme "falérová zbroj" nebo její součást samozřejmě. Čiste z ikonografie je téměř nemožné poznat zda jde o kroužky duté našívané na podklad (stehy by tu nemusely být nutně vidět), nebo zda jde o kroužky plné přičemž vnitřní kruh ohraničuje hlavu nýtu na středu kroužku držící to k podkladu. Já se sice kloním k dutým a našívaným kroužkům ale možné jsou zřejmě obě hypotézy. Každopádně nejde v tomto případě o stylizované kroužkové pletivo protože to je znázorněno vedle - zde tyhle prvky slouží jen jako zesílení krytí holeně, na jiných výjevech: http://www.curiavitkov.cz/valka23.html jsou takto konstruované celé zbroje, ovšem to je trochu starší záležitost.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Müscha »

Vím, znám. Jen mi přijde absurdní dělat takový maxinýt, když by to stačilo udělat s menší dírou nebo našít.
I když připustím stylizaci autora, tak mi to přijde sakra velké na to aby to byla hlava nejtku.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Může to být hlava nýtu nebo taky falešný nýt - vypouklina na povrchu ploché destičky ála některé destičkové nebo šupinové zbroje v ikonografii. Těch možností jak dosáhnout toho že to takhle bude na pohled vypadat (za předpokladu že přisoudíme autoru alespoň nějakou snahu o realistický výjev) je vícero. Já osobně se kloním k těm dutým kroužkům ale je to jen můj subjektivní dojem protože posuzovat 2D výjev navíc v intencích tehdejšího umění a vědomí že nejde o výrobní výkres ale o umění je už tak dost obtížné.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
melandr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by melandr »

dik za informace :) tak tomuhle se radsi vyhnu abych se vyhnul pozdejsim problemum. Kez by bylo vice informaci.
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Maršálek »

to je poměrně notoricky známý obrázek, ze kterého bolí některé zbrojíře hlava - ono totiž není úplně jasné, co kryje holeně, zda jde o našívané či nanýtované disky, kroužky, či něco jiného.
také se domnívám, že je to něco jiného nežli kroužková brň, ale protože se už v celém rukopise neopakuje, tak to ani nemáme jak více upřesnit. Je to ale pěkný doklad toho, variabilní mohla být těžká zbroj :wink:
Ich dien!
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Bohuslav »

Mám dotaz jak to vidíte s použitím samostatné kroužkové kukly. Myslím tím ,jestli mám vůbec doložený ,protože mně většina příjde jako závěsy na helmách.

Jediné co by to vyvracelo závěs (myslím teď tedy viditelná část) a klobouk. Kde si nedovedu představit konstrukci ,možná by se zde hodiliy klidně i nějaké pozdější varianty ,ktere by kukly nějak podporovaly.