Látky, oděvy, uniformy atd.
Moderators: Knecht, Raiden
-
- Stálý přispěvatel
-
- Site Admin
-
- Stálý přispěvatel
-
- Site Admin
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
tak impregnace lněnou fermeží je na delší lokte, protože to vysychá poměrně dlouho (a zezačátku to chce hlídat, lněná fermež má tendence k samovznícení), ale potom je ta látka výrazně pevnější a skutečně nepromokavá. Experimentálně vyzkoušeno.
Někde (=na netu) jsem čet, že se nepromokavý kabáty šily z lodních plachet.
Někde (=na netu) jsem čet, že se nepromokavý kabáty šily z lodních plachet.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Dějiny kroje v zemích Českých.alistaire wrote:Tu kůži bych na oblečení vynechal, tak nějak jsem zatím nečetl nikde o koženejch kabátcích, nedejbože kalhotách, a že se nám jich po place producíruje![]()
Samozřejmě kolety, "buvoláky" a podobně jsou něco jiného.
Winter - Zíbrt
"Nejvíce kalhotů v 16. věku bylo urobeno z kůže. Tať ovšem nejpodstatnější látkou a tudíž Čechům nejmilejší. Nebyly-li z kůže celé, aspoň kus na kterém se sedělo. Nejvíce kůži používali lidé dělní a chudí. Kožené kalhoty nachází se při všech stavech."
Jsou tady vypsaní konkrétní měšťané, šenkýř, lazebník, lékař, profesor, farář, probošt i šlechta. Mnozí z nich ani jiné než kožené neměli.
Barva většinou bílá, hřebíčková, černá (ne dnešní černá - barvila se pomocí popela a musela se často obnovovat)
Většina kalhot byla zámišových, šlechta mívala často bílou jirchu, zdobenou většinou aksamitem, prýmky atd
V oblibě bylo rovněž nošení kožených kabátů.
Kožené kabáty používá šlechta ještě v 17. stol., kalhoty až do 18. stol., u ostatních stavů, především na venkově nošení kožených oděvů přetrvává až do 19. stol. Proto se taky nejspíš kalhoty staly součástí lidových krojů.
-
- Nováček
No a to je právě ono..historikové těchto dob jsou již překonáni novými výzkumy a opírat se o jedno tvrzení které se notabene slabšími psavsi opisuje do dalších a dalších knih je poněkud špatné..Lenka wrote:Dějiny kroje v zemích Českých.alistaire wrote:Tu kůži bych na oblečení vynechal, tak nějak jsem zatím nečetl nikde o koženejch kabátcích, nedejbože kalhotách, a že se nám jich po place producíruje![]()
Samozřejmě kolety, "buvoláky" a podobně jsou něco jiného.
Winter - Zíbrt
"Nejvíce kalhotů v 16. věku bylo urobeno z kůže. Tať ovšem nejpodstatnější látkou a tudíž Čechům nejmilejší. Nebyly-li z kůže celé, aspoň kus na kterém se sedělo. Nejvíce kůži používali lidé dělní a chudí. Kožené kalhoty nachází se při všech stavech."
Jsou tady vypsaní konkrétní měšťané, šenkýř, lazebník, lékař, profesor, farář, probošt i šlechta. Mnozí z nich ani jiné než kožené neměli.
Barva většinou bílá, hřebíčková, černá (ne dnešní černá - barvila se pomocí popela a musela se často obnovovat)
Většina kalhot byla zámišových, šlechta mívala často bílou jirchu, zdobenou většinou aksamitem, prýmky atd
V oblibě bylo rovněž nošení kožených kabátů.
Kožené kabáty používá šlechta ještě v 17. stol., kalhoty až do 18. stol., u ostatních stavů, především na venkově nošení kožených oděvů přetrvává až do 19. stol. Proto se taky nejspíš kalhoty staly součástí lidových krojů.
Fugam Victoria Nescit!
http://www.mortaigne.com - projekt Švédského regimentu z třicetileté války
http://tricitka.brodec.org - diskuse zaměřená na třicetiletou válku
http://www.mortaigne.com - projekt Švédského regimentu z třicetileté války
http://tricitka.brodec.org - diskuse zaměřená na třicetiletou válku
-
- Stálý přispěvatel
A můžeš mně prosím nasměrovat na nějaké materiály, ktré toto vyvracejí? Ohledně používání kůží, toho totiž vyšlo velice málo. O něco více se toho dá najít o řemesle jirchařském a zámišnickém, ale co se z té kůže pak tedy vyrábělo, když ne oděv?
Jak už jsem psala, jsou tam vypsaní konkrétní lidé, kteří tyto kalhoty nosili, včetně místa a data jejich úmrtí, takže jde o archivní zápisy. Nepřipadá mi to tedy nijak zvlášť nevěrohodné. Mimo to obliba kožených kalhot u nás na venkově v 18. a 19. století opravdu byla. U německých krojů, je to ještě znatenější, kožené kalhoty se tam nosily ještě v 1. pol. 20. stol.
Jak už jsem psala, jsou tam vypsaní konkrétní lidé, kteří tyto kalhoty nosili, včetně místa a data jejich úmrtí, takže jde o archivní zápisy. Nepřipadá mi to tedy nijak zvlášť nevěrohodné. Mimo to obliba kožených kalhot u nás na venkově v 18. a 19. století opravdu byla. U německých krojů, je to ještě znatenější, kožené kalhoty se tam nosily ještě v 1. pol. 20. stol.