Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Řemesla a každodenní život

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Zlatava
Nováček
Nováček

Post by Zlatava »

Dekuji za pomoc, diky tobe jsem prelozila ted dva recepty vic, jestli budes mit chvilku, mohla bys me rict zbytek tech veci ? napriklad ty Boby
znovu dik
luinien
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by luinien »

Na zbytek veci jsem ti napsala odkazy, kde jsou i obrazky a nejaky kloudny popis. Bob setý a další boby jsou příbuzné třeba fazolu.
Zlatava
Nováček
Nováček

Post by Zlatava »

Aha, nevedela jsem ze boby jsou ty lusteniny, dik moc
Zlatava
Nováček
Nováček

Medovina

Post by Zlatava »

Mam jednu otazku, v tom receptu na medovinu ze 14 stoleti, je napsano 0,4 L chmelu...nedava to smysl, chmel je rostlina, ne napoj
Mluvej o vivaru z chmelu a nebo se spletli a je to 0,4 kg ?????
Lenka
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Lenka »

Já myslím,že máš ten chmel nasypat do nádoby o obsahu 0,4 litru a máš 0,4 L chmelu. :wink:
Zlatava
Nováček
Nováček

Post by Zlatava »

:oops: na to jsem nemyslela :oops: :mrgreen:
abaddon
Site Admin
Site Admin

Post by abaddon »

neni to stejne nejakej nonsens? litr je metricka jednotka... tudiz asi tezko pouzivana mira ve 14 stoleti... pokud si tedy nekdo nedal praci s nejakym prevodem... i kdyz ty merny jendotky stejne asi vsude odpovidaly necemu trochu jinymu
Your freedom will grow each time you say: No!
Zlatava
Nováček
Nováček

Post by Zlatava »

A me se neptejte, je to tenhle recept :

Medovina
14. století, Německo
Daz bůch von gůter Spise, 1346

Kdo chce udělat dobrou medovinu, ten ohřeje čistou vodu tak, aby do ní mohl právě ponořit ruku. A vezme dva mázy vody a jeden medu. Promísí je tyčí a nechá chvíli odstát a pak scedí přes čistou látku nebo přes vlasové síto do čisté nádoby. A pak vaří po dobu, za kterou jeden akr tam a zpět lze přejít, a odstraní pěnu z mladiny mísou s dírami. Pěna zůstává v míse a nikoliv na mladině. Dále slije medovinu do čistého soudku a zakryje jej tak, aby výpary nemohly unikat, do té doby, než bude moci do toho ponořit ruku. Pak vezme půlmázový hrnec a naplní jej do půlky chmelem a hrstí šalvěje a vaří to s mladinou po dobu, co bys míli ušel, a vezme půl ořechu čerstvých kvasnic a dá to tam a zamíchá, aby to kvasilo. Tak přikryje to rovněž tak, aby výpary mohly odcházet na den a noc. Pak zcedí medovinu přes čistou látku nebo přes síto z vlasů a slije do čistého soudku a ponechá tři dny a tři noci kvasit a doplňuje každý večer. Tam pak nechá se usadit a stará se o doplňování kvasnic. A nechá odležet osm dnů, aby se vyčistilo a doplňuje každý večer. Nechá to usadit se v pryskyřičném soudku a celých osm dní nechá odležet a napije se poprvé po šesti až osmi týdnech. Tehdy je ostatně nejlepší.

*

1,5 L medu, 3 L vody, asi 0,4 L chmele, hrst šalvěje, kvasnice

Ve 3 litrech teplé vody rozmíchej 1,5 litru čistého medu. 5 minut vař a sítkem sbírej pěnu. Odstav a přikryj poklicí. Do jiného hrnce nasyp chmel a šalvěj, zalij ještě teplým odvarem z medu, dobře promíchej a za stálého míchání vař něco okolo 1,5 hodiny. Odstav, přimíchej lžičku kvasnic, přiklop poklicí a nech 24 hodin kvasit. Pak zceď do čistého hrnce, opět přidej lžičku kvasnic a odstav na dalších 24 hodin. Totéž udělej ještě dvakrát. Pátý až dvanáctý den jen přidrobuj kvasnice. Třináctý den zceď a nech odležet dalších 4-6 týdnů. Pro kvašení a odstátí doporučuji kvůli chuti používat kameninové nebo dřevěné nádoby.
Glorx
Nováček
Nováček

Post by Glorx »

Nejsem žaden expert, ale na to množství medu a vody je čteři deci chmele tolik že by to bylo hnusné až by to ksicht krutilo. U nás v Ostravaru jsem ten chmel ochutnaval a žadna lahoda...a ten typek co se mu sládek řika, říkal že do celé te pivovarní varny dáva hrst...tož nevím rači bych to chápal jako gramy...to už by i mohlo sedět...at tě VELES střeží.
ÁÁÁÁ....hele koza.......
Pike
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Pike »

Taky se mi toho chmele zdá moc. I když, celé suché šištice jsou docela lehké.
Do 20 litrů piva se chmele dává asi 100 - 140 g.
Ale je možné, že ten středověký, nešlechtěný, nebyl hořký tolik.
Tu ora, tu protege, tu labora!