Zbraně - od křesadla po opakovačku

Zbraně a Vojenství

Moderator: Joe

Hlad

Post by Hlad »

Vitana & Joe: Ono je to s těma křesadlovkama trošku problém. Nejdříve by ti museli dokázat, že se vůbec jedná o zbran dle zákona č. 119/2002, protože já bych v případě kofliktu tvrdil, že to nestřílí a že se jedná o maketu... Věrnou, leč maketu...:-) A myslím, že pokud je člověk ustrojen v dobové uniformě, chová se slušně a není pod vlivem, tak je spíš větší pravděpodobnost, že bude dotázán, kde se co koná, než že bude buzerován. Nicméně zákon hovoří, že zbran musí být přepravovaná v uzavřeném obalu, bez jeho další specifikace a nenabitá. S tím zabavením to asi nebude až tak horké, ale znamená to výdaj za právníka, aby se to vyřídilo co nejrychleji. Navíc je to přestupek na úseku zbraní a střeliva a při jeho opakování, by mohl být dotyčný postižen ztrátou ZP,má-li ho, i když na křesačku ho nepotřebuje...

Vitana:Ale jinak si myslím, že ten obal, co jsi měl u nás na závodech je košer v případě vybité zbraně.
Hlad

Post by Hlad »

Wothan: No mě právě docela zajímaly ty winchestrovky a revolvery z éry Divokého západu. Je mi jasné, že jinak se těch pušek zase tolik nedochovalo, protože černý prach je sfiňa... Když tak už jsou to spíše ty lepší kousky, zdobené a tak, ze který se tolik nestřílelo a měl o ně kdo pečovat... Jo, a jsetli jsou tam nějaké německé flinty označované jako "Jeager", tak by to mohl být typ, ze kterého pak vyšli Kentucké a Pensylvánské rifle ...
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Já jsem to teď někomu půjčil, až se mi to vrátí, podívám se co tak by mohlo zajímat vás. Mně taky zaujala konstrukce samopalu s bubnovým zásobníkem ne pod hlavní ale vedle na jakési trubce (německý) datovaná už do roku 1906. Vždycky jsem měl pocit že jsou to věci tak o 10-20 let pozdější. Ale fakt je že do toho už já skoro vůbec nevidím.
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

VITANA - HLAD

Post by Joe »

U nás už byl problév v rovině buzerace - nakonec se nechal ukacat. Myslím že jedním z takto postižených byl Doktor, problémy měl také Clint či Sixfox. Větší problény jsem slyšel od kluků z AWS, tam došlo i na zabavení.
Jak píše Hlad, většinou je to tak, že spíše se jen podívají a pokecají z 99%. Fakt ale je, že pokud by jim ruplo v bedně, tak prostě nic neukecáš. Hlada musím upozornit na osobní a opakovanou zkušenost. Jsa cholerik, mám tendenci se s poliši hádat, tak že znám osobně dopady. Jsem v tomto zkušený kriminálník, přesněji host v zadržovacích celách :lol: Ano, pokud si poliš není jistej v krnaflekách, tak se ukecat dá. Běda ale jak narazíš na vola, který si myslí že sežral h.... ze Šalamouvna. Pak ho jen naštveš a mohl by jsi na truc o tu bouchačku přijít. Jinak řečeno, pokud se policajt rozhodne ti ji sebrat, tak nemáš páku mu v tom zabránit (pokud se sním nepopereš, ale to by pak mělo mnohem horší dopad). Osvědčený recept je, tvářit se překvapeně, nechápavě a kajícně. Pak to končí domluvou a jdeš dál. :wink: Další věc je, že jaksi u Policie se zabavené zbraně jaksi prý často ztrácí a nebo ti je vrací znehodnocené.
Joe M.
Hlad

Post by Hlad »

Joe, hádat se s polišem je blbost ;-) Ale příti se možno. Jemně ale pevně stát na svém. Chce-li odebrat zbran, je povinen vystavit potvrzení a já budu trvat na tom, aby byl zaznamenán stav zbraně. Navíc nemusím odevzdat součástky nepodléhající registraci... Zásobníky apod. Pokud si jistý,že máš pravdu a v zákoně je pro tebe opora, stačí když mu řekneš paragraf a že trvá-li na tvém zadržení, klidně se necháš pokojně odvést, ale at počítá s tím, že tvůj podnikový právník podnikne příslušné kroky vč. žádání nahrady za tvé neoprávněné zadržení... Ideální, když nejsi sám, ale máš na to svědka... Hlavní je ovšem slušnost. Vím o čem mluvím, bo na mě do supermarketu přijeli 4, aby zadrželi muže viditelně nosící zbran... Nakonec to dopadlo tak, že se mi omluvili za zdržení. A kartáč dostal ten, co mě práskl... :-)
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Vitous »

Hlad: No, nevim, jestli bys tu repliku ukecal - ma to tormentacni znacky na hlavni a pokud to bude skutecne nekdo, kdo se orientuje...
Hlad

Post by Hlad »

Je to dokonalá replika... :-D Ale máš pravdu, že by se to blbě okecávalo. Holt, ted je tam ten uzvařený obal... :-(
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Vitous »

Pravda je, ze ja se jistil povidackou o tom, jak jsem promachal obal (coz nakonec byla pravda) a ze jsem nechtel tu zbran balit do mokryho hadru, ale ze jsem v pripade nutnosti ochoten vyhovet litere zakona i za cenu nehorazne koroze hlavne :-).
At to uzavreme, je pravda, ze pokud ses v kostymu a nedelas vylozene nejaka alotria, ve vetsine pripadu ti bude noseni nezabalene zbrane trpeno.
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by peggy »

Moje všeobecná zkušenost:
1) něco jiného je zákon a něco jiného je praxe
2) policajt si většinou buď nevšimne, nebo si nechce přidělávat práci, pokud je rozumný kašle na to a nebo je dokonce fanda a spíš se zeptá, kde se co děje (docela časté)
3) větší opruz bývá od různých ochranek, lesní stráže a podobných bastardů jejichž členové mají někdy manýry jak PS-VB
4) pokud bych neměl zbroják, peču na to, protože je to max. přestupek a dá se stím něco dělat i v případě maléru - bohužel jako držitel ZP nechci mít záznam o přestupku na úseku zbraní :-(
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Joe »

Hlade, ano, popsal jsi přesně, jak postupovati v takovýchto případech! Leč co si budeme říkat :) teorie je jedna věc a prakce druhá :? Jenže myslím, že tu pleteme hrušky s jabky do kupy. Holý fakt je, že zbraň má být ve futrálu a zde můžu jedině radit "tvářit se nechápavě, překvapeně a já myslel že to pro tyto zbraně neplatí atd..." :wink: Máme také kliku ještě i v tom, že jsem přesvědčen, že u ládovaček si nebude 99% policajtů jistých jak to je :lol: Zatím stačilo drze tvrdit, že pokud je nám známo, tak to neplatí pro tyto typy zbraní a zatím!!! vždy odešli, či spíše to pohotově převedli na neformální pokec jak to střílí a pod. :) Co ale dodat k Vitanovi? "Nedráždi hada bosou nohou!" :wink: Jo, ale bacha na lesní stráž!!! Tam je to horší. Dokonce jsme se úředně dotazovali na výklad! Pokud jsi v honidbě (a v lese jsi vždy v nějaké), tak ti ji na rozdíl od Policajtů mohou skutečně zabavit (a dělají to)! Paradoxně dostali větší pravomoce než mají policajti (proto jsem se dotazovali, neb. jsme si mysleli, že to nemůže být pravda a JE!) :roll:
Joe M.