Spony
Moderators: Trubadix, Wothan, Alexandr
-
- Nováček
Re: Římské spony
Existují vůbec nějaké nálezy potvrzující výrobu spon do kadlubů, nebo na "ztracený vosk"?
-
- Stálý přispěvatel
Mno Appendix mi poslal nějaké perokresby nálezů hromady těch okrouhlých a jiných podobných typů spon + nějaké další mám v knížce od Šrouba a jsem přesvědčený, že to mnoha případech muselo být odlévané - přinejmenším základní korpus. Otázka je jestli do ztraceného vosku - teoreticky se ta spona dá udělat i do jednostranné formy, ale nevím, jestli ty části na spodní straně - např. "háček" na uchycení té jehlice jsou přidělané dodatečně nebo odlité v kuse, pak by to do jednostranné formy nešlo.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
-
- Občasný přispěvatel
Téměř vždy tam bývá vinutí a jehlice přidělané dodatečně. Zespodu toho terče je nalitý zachycovač jehlice a jedno nebo dvě ouška na provlečení osičky na které je vinutí přecházející v jehlici jako u velké části lučíkových spon tohto období.
Jinak ty spony Ausica co prodával kedar jsou na konec 1. stol.
Jinak ty spony Ausica co prodával kedar jsou na konec 1. stol.
-
- Stálý přispěvatel
Jehlici a vinutí jsem nemyslel - myslel jsem právě ten háček a ty packy na uchycení osy - ty by měly být odlité z jednoho kusu se sponou ne?
-
- Občasný přispěvatel
Jo, blbě jsem to po tobě přečet. Děsně škrábeš
. Bejvá to odlitý v jednom kuse. Pro ně to asi bylo nejsnadnější když už to bylo roztavený udělat to v kuse než tam pak něco doletovávat s nejistým výsledkem.

-
- Stálý přispěvatel
To jo, tomu rozumím, ale to už pak nejde dělat jako jednodílná prostá forma, ale dvojdílná forma nebo lití do ztraceného vosku.
-
- Nováček
Ono pokud je možnost, vždy je lepší to odlévat v kuse, letování se používalo asi také (navíc pájený spoj má vždy nižší pevnost než kdyby se jednalo o homogenní materiál), ale je to práce navíc, pokud jim to možnosti umožnily, patrně to vždy odlély v kuse. Když ty nálitky na špendlík mají mírné úkosy, tak jde i dvojdílná a nemusí být tak složitá.
Spíš jsem narážel na problematiku nálezu stejných kusů spon (což by signalizovalo použití trvalých forem), nálezu zbytků, fragmentů forem, atp.
Spíš jsem narážel na problematiku nálezu stejných kusů spon (což by signalizovalo použití trvalých forem), nálezu zbytků, fragmentů forem, atp.
-
- Stálý přispěvatel
Buď a nebo nějakou formičku na ten voskový model.
-
- Občasný přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel