Vyhrabal jsem toto téma z hlubin dávnověku a rád bych ho znovu oživil,neboť jsem v něm nenašel tak úplně,co mě zajímá.Tedy prostředky a způsoby zdobení kožených doplňků,jak barevné,tak i rytím apod.Má někdo praktické zkušenosti?
Díky,Z.
Spracovanie koze, kozusin, zdobenie, sitie.
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Nováček
-
- Site Admin
-
- Nováček
-
- Nováček
-
- Nováček
-
- Stálý přispěvatel
Rytí je v zásadě jednoduché. Potřebuješ nejlépe přírodní, nelakovanou ani jinak povrchově nezkaženou kůži(což je na LH celkem předpoklad), tu krátce namočíš (stačí minuta dvě) a vhodným nástrojem ryješ, razíš a tak. Pracovní část musí být hladká, jinak to trhá povrch kůže a vypadá to hnusně. Hodí se na to třeba kost a parohovina. Je potřeba dát bacha, co vyryješ už těžko vrátíš, u ražby je to stejné. Pak to necháš vyschnout a případně třeba rytinu zvýrazníš voskováním nebo jinak. Takhle se mi to alespoň osvědčilo.Zdeněk píše:Vyhrabal jsem toto téma z hlubin dávnověku a rád bych ho znovu oživil,neboť jsem v něm nenašel tak úplně,co mě zajímá.Tedy prostředky a způsoby zdobení kožených doplňků,jak barevné,tak i rytím apod.Má někdo praktické zkušenosti?
Díky,Z.
-
- Občasný přispěvatel
Na http://www.wogastisburc.com/ jsem našla tento pracovní postup, vztahující se k řemeslné výrobě na VM:
Dřevný dehet spolu s včelím voskem a živočišnými tuky za tepla tvořil vodovzdornou směs, která sloužila impregnaci kůže vojenské obuvi, nazývané juchta. Sloužil i k vodovzdorné impregnaci rybářských sítí, lan, řemenů a podle některých pramenů i plátěných pláštěnek, používaných jezdci.
Dřevný dehet spolu s včelím voskem a živočišnými tuky za tepla tvořil vodovzdornou směs, která sloužila impregnaci kůže vojenské obuvi, nazývané juchta. Sloužil i k vodovzdorné impregnaci rybářských sítí, lan, řemenů a podle některých pramenů i plátěných pláštěnek, používaných jezdci.
-
- Stálý přispěvatel
Tamtéž jako Aranka:

Letecký snímek areálu možných činících jam na obilním porostu
Zde je fotka činících jam z období VM: http://www.wogastisburc.com/Obuv.htmMokohtavenotaxe píše:To je hodně zajímavé. Měl bych několik dotazů a poznámek:
4) Zakopání v zemi mi příjde zbytečně zdlouhavé, alespoň pro menší kožky, včetně ovcí. S kravskou kůží skušenost nemám. Stejnou službu, ale udělá i namočení do solného roztoku (solanky). Ty jámy jsou známé z arch. nálezů?

Letecký snímek areálu možných činících jam na obilním porostu
-
- Stálý přispěvatel