nalez z ilegalniho vykopu

Moderators: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain

KRAK
Nováček
Nováček

...

Post by KRAK »

Podivejte se na www.detektorweb.cz
Je tam vsechno mozny a nekteri lidi by se dali vypatrat. Provozovatele - pana Nejedlyho znam - ten taky dela 2. sv, ale mozna by se s nim dalo domluvit, aby nam pomahal. Pravdepodobne s nim PCR jiz spolupracuje. Povazoval jsem za dobry napad umistit na jeho web odkaz na drakkarii. Mozna hledaci nekteri upusti od snahy najit duhovku nebo keltsky nuz kdesi na hradisti v zemi a koupi si to u Kraka :) Na druhou stranu se bojim, abych tim nektere lidi neinspiroval ... co myslite, ze je spravne? Kdyztak tu zadost o umisteni banneru stahnu, i kdyz uz mi ji slibil.

A ted ty fotky .... jsou drobek velky....

http://www.drakkaria.com/kelti/5.jpg
http://www.drakkaria.com/kelti/6.jpg
http://www.drakkaria.com/kelti/4.jpg
http://www.drakkaria.com/kelti/2.jpg
http://www.drakkaria.com/kelti/3.jpg
http://www.drakkaria.com/kelti/1.jpg
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Rab »

Kraku, dík za ty fotky - je to horší než jsem předpokládal, to není výbava z jednoho hrobu, ale spíš z celého pohřebiště, případně blízkého sídliště. Nebo je to hromadný depot. Důležitý je fakt, že přitom nejde jen o samotné artefakty, ale především o likvidaci archeologické situace, která mohla poskytnout spoustu informací. To si detektoráři vůbec neuvědomují. To, že tenhle je ze Slovenska, nehraje roli - svinstvem je to všude snad kromě Anglie. V té souvislosti je naprosto zcestné, jestli dotyčný tvrdí, že to neopustí Slovensko. Ztráta informací je už nenahraditelná. Jen nechápu, proč ti to tedy posílal? Do Čech, majiteli internetového obchodu s replikami... To mi neštymuje. To se ti jen tak "v dobrém úmyslu" chtěl pochlubit? Proč? Já myslím, že se vůbec nemusíš za nic stydět, pokud máš některé údaje o odesílateli, předej to slovenské policii. Nebo to mám udělat já? Asi by bylo lepší, kdybys to udělal ty... :wink: Jestli je tím "předním keltologem" Čižmář z Brna, tak o tom se ví a už se i něco děje... Taky detektorweb známe, pravidelně monitorujeme, ale tamní lidi jsou dost opatrní a dávaj si moc pozor, aby se neobjevilo něco jiného než novověké militarie. I když občas se pochlubí i staršími mincičkami, ale to není až takový průšvih...
No a jestli tě někdy potkám kolem Berouna s detektorem, na pivo tě nepozvu :badgrin: Ono totiž podle památkového zákona a tzv. Maltské úmluvy je územím s archeologickými nálezy celé území republiky! Jo a jestli bys chtěl tomu trochu pomoci, tak ten banner na detektorweb dej a schválně jestli ti přijdou další nabídky - zahraješ si na volavku a třeba se do klícky někdo chytne.
KRAK
Nováček
Nováček

...

Post by KRAK »

RABe - Asi nema cenu se tu toho hocha jakymkoliv zpusobem zastavat ... osobne se priklanim k te variante, ze se jedna o synacka, co k vanocum dostal hledacku a ted se zkratka nekomu chtel pochlubit svymi ulovky. Udavat ho nehodlam, nebot nejsem presvedcen, ze by to byl kseftar ... mozna, ze jsem pres sve mladi naivni, ale kazdopadne bych mu rad poslal nejake tve moralni poslestvi. Treba mu promluvis do duse, pokud ti on za to tedy stoji, napis mu kratickou zpravu, preposlu mu ji. Jinak neni zas tak uplne pravdou, ze se mne kontaktoval pres stranky www - kseftu, ale stalo se tomu tak, pres mou jinou prezentaci venovanou prave keltske civilizaci. Nemyslim si tedy, ze by se pokousel tyto nalezy udat do komise :) Kdyby se policajti jen trochu snazili, tak nikdo volavku delat nemusi .... staci zajit na ty nejvyssi mista. Abych byl konkretni, posilam jmeno toho kozomrda v privatni zprave :mrgreen:
Jura
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Jura »

Kraku,nějak ses v tom původně anonymním a teď skoro tvým známým "našel", kroutíš se jak červ a hájíš nehajitelné.....kšeftování s arch. nálezy by byla jen další přitěžující okolnost !!! Průser, za který by ten synáček měl dostat minimálně pořádně nařezat, je už samo hledání a vyzvedávání nálezů....a likvidace nález.situace, která je důležitější než věci samotné. Protože tato posunuje naše poznání dál.....obrazně řečeno "starého železa" (bronzu) je známo dost.
Před pár lety poslala skupina "hodných detektorářů" své nálezy opavskému muzeu i s hrubým popisem lokalit a dopisem,kde vysvětlovali, že nechtějí ,aby takovéto věci (podkovy,zlomky nožů, etc...cca z 1/2 15.st. a mladší) zůstaly u nějakých zlých detekt. v soukr.sbírce....... a lidi z muzea to vyhodili,neboť takhle to bylo bezcenné....fakticky,hist., etc....
Jura
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Jura »

a ještě: to co jsi zveřejnil je už skutečně bohatý nález,resp. to vypadá na cílené a systematické hledání !!!!!
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Ronšperk »

Upřímě bych brečel, když vidím ty nálezy bez místa a zmapování. Mají teď jen poloviční vypovídající hodnotu. Tyhle lidi by se měli střílet, neví jak ohromné škody páchají. Když zakopneš o duhovku na poli, tak je to štěstí, ale oni kopají do vrstev, které by měl porušit jen informovaný a znalý archeolog, nemluvě o tom, že vykrádání hrobů a to jakýchkoli ne jen keltských je hyenismus. Ti lidé co vnich leží ty věci dostali na svou poslední cestu a je jedno že dnes tomu nikdo nevěří. Oni věřili. Je přinejmenším neetické tam tímto stylem kopat. Obraťme již list, protože je mi z toho upřímě smutno. Jak si vůbe tohle může někdo dovolit. Vždyť ti lidé mohou být předky kohokoliv z nás i toho co to vykopal.
Honor supra Vitam! Image
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Rab »

Jura: Souhlasím - to nebude žádný nováček, předměty jsou celkem slušně konzervovány, na to už musí být určitý gryf.

Krak: Myslím, že nemá smysl tomu dotyčnému nic psát, tihle lidé si z toho nic nedělají. Na ně platí jen hrubá síla! Proto tě znovu prosím, abys udělal to nejlepší co můžeš - najdi kontakt na slovenskou policii, napiš jim jak si k tomu přišel, přilož ty fotky, a chtěj odpověď, co s tím udělají. Pak nám třeba dej vědět, myslím že to bude pro nás zajímavé. To není nějaké práskání a bonzování, to je slušnost a naprostá nezbytnost.
Bryennios
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Bryennios »

s tim nelze nez bezvyhradne souhlasit. Pripojuji se k vyzve
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Rab »

Ronsperk: V těchto souvislostech mám poslední dobou trochu problém chápat nezbytnost ukládání kosterních pozůstatků nalezených při archeo výzkumu do krabic v muzejních depozitářích. Já vím, že jde jen o kosti, a zároveň o studijní materiál pro antropology, ale ti lidé byli pohřbeni na místech, která byla považována za posvátná, měla nějaký vztah k okolní krajině, oni věřili, že z těchto míst se jejich duše lépe přesunou "do ráje", a tak si myslím, že by se mělo, pokud to jde, vrátit tyto kosti, když ne na původní místo, tak alespoň někam poblíž, třebas do hromadného hrobu, ale že by zůstal zachovaný nějaký vztah k původnímu pohřebišti. To mě třeba napadlo v souvislosti s rozsáhlým "knížecím" pohřebištěm na Staré Kouřimi u Libušina jezírka. To místo má dodnes úžasnou atmosféru, není ničím narušeno, tak proč by se třeba nemohly kosti ze 150 hrobů odkrytých před 40 lety, které "tlejí" v depozitáři Národního muzea v H. Počernicích, vrátit zpátky? Možná je to divnej nápad, ale prostě mi to vrtá hlavou.
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Ronšperk »

V tom s tebou souhlasím. Myslím si, že zvláště dnes je možné vše zdokumentovat, ale pak je nechat spá znovu v klidu. Vždyť to může být někdo z našich otců.
Honor supra Vitam! Image