Keltská obuv

Řemesla a každodenní život

Moderators: Trubadix, Wothan, Alexandr

ClaryAldringen
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by ClaryAldringen »

Tucty "profesionálů" dělaj pro jistotu ještě to, že na spodek přilepí gumovou podrážku, takže si myslím že se za ně stydět nemusíš, mnou popsaný úpravy jsou spíše kvůli pohodlí :)
Sepsal Boží slovo ve slovanském jazyce aby mohl sobě svěřené duše snáze poučovat. Žádal je, aby zpívaly kyrie eleison, a vysvětlil jim jeho význam. Ti zlotřilci to však zesměšnili a zkomolil na ukrivolsa, což v naší řeči znamená v křoví stojí olše.
group.mercatores.cz
Lenka
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Lenka »

Tristan wrote:Můžu tyto krpce použít na historických akcích???nemusím se za ně stydět?? :oops: :lol: :lol:
Taky se mi líbí. Takové mouchy, jako kde příště přidat, ubrat, co řešit jinak, si vychytáš nošením a příští budou zas lepší. Ale tyhle můžeš klidně hrdě nosit. :) :)
Tristan
Nováček
Nováček

Post by Tristan »

ClaryAldringen wrote:Tucty "profesionálů" dělaj pro jistotu ještě to, že na spodek přilepí gumovou podrážku, takže si myslím že se za ně stydět nemusíš, mnou popsaný úpravy jsou spíše kvůli pohodlí :)
Mám na krpce udělané podrážky z kůže silné cca 5-7 mm, takže žádnou gumu tam dávat rozhodne nebudu :lol:
Tyto krpce jsem spíš jen tak ,,nanečisto" vyzkoušel vyrobit...Mám v plánu zkusit udělat ještě jedny, ale s těma už si pohraju trochu víc a přišiju tam i ty kožený podrážky.
Lenka
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Lenka »

Jak ji tam budeš šít? To tiž jde mi o to, že když máš stehy zespod na podrážce nebo po okraji, chůzí se ti prošoupou a podrážka za chvíli odpadne.
Tristan
Nováček
Nováček

Post by Tristan »

Rýdlem na lynorit si po okrajích podrážky vyryju žlábek, kterým povedu stehy sedlářskou lněnou nití. Před šitím si samozřejmě ještě musím podrážku i botu proděravět čtverhraným šídlem. :wink:
Lenka
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Lenka »

To by něco vydžet mohlo, hlavně ty nitě dobře voskuj. Já je máčím namotané na dřívku přímo v horkém včelím vosku.
Tristan
Nováček
Nováček

Post by Tristan »

voskovat nitě?abych se přiznal, ještě jsem to neslyšel :oops: :oops: ...ale díky za radu :biggrin:
Lenka
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Lenka »

Podívej se na Melkelův článek "Výroba převracených bot". Tam to je. Buď je bědem šití protahuješ svíčkou, nebo tak jak jsem psala. Prodloušíš tím životnost nití, které se jinak vlhkem rychle opotřebí.
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Boza »

Tristan wrote:voskovat nitě?abych se přiznal, ještě jsem to neslyšel :oops: :oops: ...ale díky za radu :biggrin:
Mno, proč si nepročíst oba "obuvní" články, že:

http://www.livinghistory.cz/modules.php ... cle&sid=45
http://www.livinghistory.cz/modules.php ... cle&sid=43

Najdeš tam třeba jak na ten zadní šev, aby ti nedřel patu (což ten tvůj bude, až se nakonec předře).
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Tristan
Nováček
Nováček

Post by Tristan »

Tak uz to mám pročtený :mrgreen: