Pod pokličkou

Obchod a výroba

Moderator: Joe

awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by awe »

Raiden wrote:Joe: to solený maso - solilo ze JENOM za syrova, nebo se před tím nějak tepelně upravovalo? Z neupravenýho masa bych měl celkem obavy :?

Co luštěniny? Hrách, fazole, boby?

:-k tak mě napadá - dyť tohle téma by se mělo (prakticky) řešit v září na Malešově, no né?
když bude maso dobře prosolený, tak můžeš být 100% bez obav. Jinak sušený maso také není tepelně upravovaný a nevím že by s tím kdy byly nějaký problémy... ani když jsme jedli dva roky starý :wink:

S těma luštěninama to je zásah do černýho. Na ty jsme tu zapomněli. Hrášek a fazole se konzumovaly v nemalým množství.
To co píše Joe o bramborách bych celkem zpochybnil. Myslím si, že brambory se už v 18.stol. jedly celkem běžně, ale nenapadá mě teď nic čím bych to podložil...
...a ještě jsme zapomněli na pití, takže mnoho rumu a piva (smrkovýho, jedlovýho, nebo z čeho to vlastně dělali... :wink: )
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by awe »

Brambory:
již koncem 16.století se pěstovaly ve Virginii, kam je z Jižní Ameriky dovezl Raleigh. Proto je evropští botanici té doby nazývali "viržinské brambory", později díky jejich velkému rozšíření v Irsku se v angličtině ujal termín "irské brambory". Během 17.století se brambory do Sev. Ameriky z Evropy sice ještě několikrát dovezly, ale nijak extra se nerozšířily, až do roku 1719, kdy je začali ve velkém pěstovat skotsko-irští emigranti v Londonderry v New Hampshiru, odkud se pak rychle rozšířily mezi ostatní osadníky.
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Raiden »

Solený maso - jak? vzít plátky libového masa a naložit do nějaký nádoby se solí. Ponechat - jak dlouho? Předpokládám, že ta sůl z toho má vytáhnout vlhkost.
PoUžití: vyjmout plátky ze soli, oklepat sůl a hodit do žracáku, nebo se to nosilo v nějakým soudku i s tou solí?

Sbírám odvahu to zkusit... :mrgreen:
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by awe »

pokud vím, tak na tažení s sebou armáda měla celý sudy :|
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Raiden »

Co lovci? Nebo že by netahali solený maso a spokojili se jenom s nějakým pemmikanem?
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by awe »

Raiden wrote:Co lovci? Nebo že by netahali solený maso a spokojili se jenom s nějakým pemmikanem?
jednoduchá odpověď: lovci lovili :lol:
Dano
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Dano »

A co nejaka stara znama prazena kukurica? som to raz jedol dva dni ale skoro som umrel od hladu. to sa neda jest.... a zo suseneho mesa sa tiez moc nanajes....to su strasne diety...
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by awe »

Taky byla většina indošských jídel doplněná o nějakej tuk. Když si k tomu sušenýmu masu, nebo kukuřici budeš přikusovat kus špeku, tak už se na tom přežít dá, ne?
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Joe »

Co se týká čokolády, tak vařená čokoláda byla právě v té době stejně popuární jako u nás káva dneska. Tím je podle mne řečeno hodně :wink: Vypadá to ale, že se nejedla jako dneska, nýbrž pila (i když vyloučit se to nedá - na vojně jsem taky z hladu chroupali zrnka kávy a jak nám chutnali :wink: ) . Přesněji jsem se s tím nesetkal. Vždy se hovoří o horké či vařené čokoládě.
Nutno ale podotknout, že neméně populární byl i čaj a ani káva nebyla neznámá. Ta později dokonce jednoznačně vedla.
Jinak já psal o tabulce, ale šlo spíš o obdelníkový bochánek jak píše awe. Jen dodám že se prokazatelně konzumovala již za krále slunce, čili v době 7letky už to byla záležitost skoro 100 let stará :wink:
Abych to upřesnil, to co mne překvapilo bylo to, že ta čokoláda patřila k základnímu vybavení pro trappery a že dávali čokoládě přednost před kávou a čajem. Komboje bez kávy si nelze představit, ale vše nasvědčuje tomu, že kafe se rozšířilo až po r.1850 a to je to, co mne překvapilo.
Joe M.
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Joe »

Awe to docela na Indiána odpálkoval :wink: , ale já se nezmínil to tom, že nedílnou součástí pro pohyb v divočině byla Indiánská směs sušeného masa a všeho možného - raději bych zde nechal prostor pro Indiány - patří to do jejich oblasti. Běloši to ale začali používat jako zdroj pro případ katastrofy od chvíle, kdy to u nich objevili. Receptůr je spousta, ale základ je sušené maso a tuk. Přidávali se ořechy apod. Dá se to udělatt hodně nechutné, ale i naopak jako velmi chutný a kalorický mls :badgrin:
Joe M.