Pikanieri

Moderators: Knecht, Raiden

Olaff
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Olaff »

My zeny nediskriminujeme, my mame zeny radi... A cim viac, tym lepsie... :twisted: Ale ano, pripustam, ze posobia trochu divne, ked su oblecene ako chlapi, hehe. Na druhej strane, kym s musketami vladzu, preco nie? Pikanieri, to je ina kava, to ani ja by som nevladal, preto im velim, hehe.

Inak, ako vidite pouzivanie pikanierov v bitkach? Len ako defenzivnu zlozku, alebo obcas ist aj dopredu inak ako len "presuvat pozicie"? Lebo co mam nacitane, tak ako ofenziva sli proti hradbam, kedze dosiahli celkom daleko, hehe.

A ako to teda mate s cenami kyrysov v CR? Ak to nie je tajne, samozrejme...
Savlis
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Savlis »

Pikenýr v bitvě musí mít proti sobě ekvivalentního protivníka, mušketýry (musí padat na výstřely - salvy by měly do řad pikanýrů vykrajovat kusy), jinou jednotku pikenýrů (střety pikenýrských jednotek ale většinou nevypadají moc vábně, z důvodu který popíšu dále) nebo nějakou zvláštní protipikenýrskou jednotku (rondašíry, halapartníky, hrábě apod.).

Stejně se jako pikoši musí při útoku padat i jejich protivníci - zásandní problém je ale fakt, že stále existují jednotky které prostě nepadají a druhým, největším problémem je trend, že pikenýři jsou většinou verbováni do počtu, na bitvách často skládáni z různých roztroušených skupinek kordíkářů a to je, jako bojovou jednotku, hrozně deklasuje.

50% pikenýrů na bitvách jsou buď kusovky které od pořadatele nafasovaly čtyřmetrové pastelky nebo nováčci kteří nemají na kvér. Přitom i Jacob De Gheyn je ve své Waffenhandlung von den musketien, röhren und spiessen označuje jako doppelsoeldner - už to, mimo zbroj jako takovou, ukazuje že pikenýr nebyl žádný laciný sráč....

Jestli chcete postavit pěknou pikenýrskou jednotku, ze srdce vám fandím..
Martin Šavel

Alt-Starhemberg Olmütz, Regimentskommandant – http://www.olomouckypluk.cz

63.Grenzinfanterie Regiment Karlstädter-Szluiner – http://www.olomouckypluk.cz/chorvati

His Majesty´s Independent Companies of Rogers´ Rangers – www.rogersrangers.livinghistory.cz
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Přesně tak, k fandění se připojuji. Mimo jiné si dovolím podotknout, že pikenýr by měl být schopen taky rychle reagovat na soupeře bližšího než na délku píky - častokrát jsem zažil, že proběhnu mezi dvěma píkami a jejich majitelé na mě jen vyjeveně koukají, místo aby vytáhli poboční zbraň, nebo aby na mě pustili druhou řadu.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Raiden »

Střet pikenýrů v bitvě - pokud to má vypadat věrohodně - je dost nebezpečná záležitost; přece jenom je hrot zbraně pár metrů před jejím majitelem, moment a setrvačnost jako kráva a lidský břicho je poměrně měkký, a narozdíl od skutečné bitvy jde v rekonstrukci především o bezpečnost.

Ceny kyrysů - zatím jsem (po letmém průzkumu) zjistil rozpětí cca 6 500 - 16 000 Kč; ovšem záleží na zdobení. Gordon tuším dělá jednoduchý kyrys ještě za míň, směrem vzhůru je ovšem cena neomezená...
:badgrin:
Olaff
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Olaff »

No co uz, budeme sa snazit, ale osobne to vidim na par rokov driny... Aj ked osobne si myslim, ze zacat na osmich kusoch, z coho kazdy ma kord a prilbu, k tomu dvorny bubenik na pochody, trening raz tyzdenne hodina a pol, k tomu celodenne "vylety" do prirody... A hlavne, ked ludia chcu a bavia sa pri tom, to je ozaj parada...

Spominal si protipikanierske oddiely... Halapartnikov chapem, aj rondasirov, ale co su to tie "hrabe"? Co to je, sakra? Nic mi to nevravi...

Od 6 500 Kc kyrys? Ty vole, to by som rad aj videl, niezeby som bol skepticky... :wink:

A gratulacie... No, pockal by som na vysledok...:D:D:D:D
Olaff
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Olaff »

Inak, takto nejak vyzeraju v sucasnosti, akurat prilby sme zmenili na sisiaky, moriony prebera velenie... :twisted: http://www.viacassa.sk/images/gallery/ohnom/pikeman.JPG
Olaff
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Olaff »

Tusim v Nepokojnych letech sa pisalo, ze jazdecke pistole boli uspesne na 10 metrov, zatial co muskety na 80... Ak to naozaj plati, navyse k tomu ked sa natriasa jazdec v sedle, okolo hlavy mu lietaju gule z muskiet, sem-tam musis brzdit, aby si nevybehol na piky, za prdelou sa ti tlacia dalsi, tak asi na tom cisle nieco bude...

K tym kyrysom, co si vyrabal, nemas niekde obrazovu prilohu? Nahoda je blbec, mozno chalani nasetria prasule, hehe. Prilby mi netreba, tych mame, ale kyrysov je pomenej, no a nas zbrojar ma prace kopu, nestiha to vsetko sam. A hlavne, tie zdobene ma moc nezaujimaju, som skor prakticky clovek...

Mozes pripadne aj na maila, ak s tym nemas problem, pripadne aj fotky na nete beriem... Ak maila, tak serbitar@azet.sk... :wink:
Olaff
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Olaff »

Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Raiden »

Olaff wrote:Od 6 500 Kc kyrys? Ty vole, to by som rad aj videl, niezeby som bol skepticky... :wink:
Já ho neviděl, informace mi přišla mejlem, když jsem zjišťoval, kde se tak pohybujou ceny. Nedalo mi to a ten mejl jsem dohledal:

Dobrý den,
kompletní krunýř přední i zadní bez šosů a kaneláže děláme za 6000,-Kč šosy obyčejné gotické +1000Kč, dlouhé třicítkové +2000- 2500 Kč. K určení ceny kaneláže bych musel vidět obrázek jak si jí představujete.
S pozdravem
Martin Holoubek

Já chtěl tedy jenom kyrys bez šosů a jakéhokoliv zdobení a ta informace je už rok stará (z 26.3.2006).
Olaff
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Olaff »

Nie zla cena... A vzal si ho potom nakoniec ci nie? Pripadne nejake obrazky prace toho vyrobcu nemas? :wink:

Inak, prave obzeram video Beronstich mestanu Jak landsknechti krev prolevali na http://berounstimestane.cz/index.php?SM ... m1&lang=cz (uplne dole, Bitva)... Pekne urobeni pikanieri, nadrilovani, vyzera to dobre s tolkymi ludmi... Ale napadlo mi ine, a to:

Pikanieri stoja v tvare, za nimi su strelci z arkebuz, pred nimi doppelsoldneri s obojrucnymi mecmi a halapartnami (na rozrazanie pikanierskych radov). Savlis tu vyssie spominal, ze na rozrazanie pikanierskych radov sluzili v tridsiatke rondasiri, halapartnici a "hrabe" (ktore yatial netusim, co su, hehe). A mne teda napada, kedze medzi lantikmi a tridsiatkou az taky velky casovy rozdiel nie je, ako operovali v boji halapartnici proti pikanierom? V samostatnych jednotkach halapartnikov alebo podobne ako u lantikov (podla toho, co viem, tak Zbrojne houfy su historicky hodne presne a verne), pred radmi pikanierov?