Ake poznate historicky podlozene jedla v amerike do 18. st. na tazeniach
vojenskych alebo indianskych?
Pod pokličkou
Moderator: Joe
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1031
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
Něco málo máme, ale to bych musel hledat. U lovců to bylo jednoduché - zabij a sežer cokoli na co narazíš Úzkoprofil byla sůl a cukr. A na chleba zapomeň. Poud vůbec něco bylo, tak placky z kukuřičné mouky - je to hnusný. Na cesty se hodně používalo solené veřové.
Ono ale záleží hoooodně na tom, o jaké době a místě se bavíme. Co mne ale třeba překvapilo byla čokoláda.
Ono ale záleží hoooodně na tom, o jaké době a místě se bavíme. Co mne ale třeba překvapilo byla čokoláda.
Joe M.
-
- Občasný přispěvatel
- Posts: 63
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 543
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Písek
Docela by mě zajímalo, jestli to byla čistá čokoláda, čili 100% kakao, nebo už to s něčím míchali - se sušeným mlékem např.
O čisté čokoládě tady, případně zadat do googla heslo "pravá čokoláda"
(i když osobně bych to nějak fundamentalisticky neřešil a na harc si koupil dvě tři dvousetgramový čokolády na vaření a nanejvýš je zbavil toho papírovýho potištěnýho obalu)
O čisté čokoládě tady, případně zadat do googla heslo "pravá čokoláda"
(i když osobně bych to nějak fundamentalisticky neřešil a na harc si koupil dvě tři dvousetgramový čokolády na vaření a nanejvýš je zbavil toho papírovýho potištěnýho obalu)
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 331
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
Pája si pořídila (možná jsem jí spíše tak trochu vnutil pořízení ) knihu "Iroquois Foods and Food Preparation". Je tak obšírná, že kromě receptů tam snad najdeš i na co se používala jaká lžíce ... ale prolistoval jsem ji jen zběžně, takže do jaké doby ty recepty spadají Ti nepovím. Rozhodně i recepty 19.století budou mít základ ve starých. Každopádně když budeme všichni na Páju krapet tlačit, tak se třeba na lesáckým setkání dočkáme nějakýho (třeba i poživtelnýho ) výsledkuDano wrote:ale hlavne by som bol rad aj info o indosoch.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 331
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 331
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
jen tak ze srandy jsem teď vytáhl z police Arundel a začal otevírat náhodné stránky:
str.114: "...také měl přes svou hubenost nafouklé břicho, tak jsme věděli, že jedl málo a před dlouhou dobou. Otec vzal jelení játra, zabalil je do pruhu tuku a opekl je na klacku nad ohněm, a pak dal trochu jíst Indiánovi. Připravili jsme si vlastní večeři a pak ho otec zas trochu nakrmil, ale jen trochu, aby mu nepřišlo špatně. Usnul, a když se probudil, otec ho znovu nakrmil, než se ho zeptal, kdo je..."
str.212: "...Zatím co jsem bádal nad tou nerozvážnou řečí, křikl na krčmáře, který přiběhl s dvěma košíky, jeden s kuřaty a šunkou a čerstvým jehněčím a husou, druhý se španělským vínem..."
str. 318: "..."Když tu nebude nic k jídlu, " skončil Jakub s výrazem zamyšlené rozvahy, při kterém vypadal jeho obličej skoro krásně, "mohu jíst pampelišky nebo šišky nebo snad listí." Foebe mu vstrčila další kus vepřové do úst, posmívajíc se mi při tom očima...."
str.114: "...také měl přes svou hubenost nafouklé břicho, tak jsme věděli, že jedl málo a před dlouhou dobou. Otec vzal jelení játra, zabalil je do pruhu tuku a opekl je na klacku nad ohněm, a pak dal trochu jíst Indiánovi. Připravili jsme si vlastní večeři a pak ho otec zas trochu nakrmil, ale jen trochu, aby mu nepřišlo špatně. Usnul, a když se probudil, otec ho znovu nakrmil, než se ho zeptal, kdo je..."
str.212: "...Zatím co jsem bádal nad tou nerozvážnou řečí, křikl na krčmáře, který přiběhl s dvěma košíky, jeden s kuřaty a šunkou a čerstvým jehněčím a husou, druhý se španělským vínem..."
str. 318: "..."Když tu nebude nic k jídlu, " skončil Jakub s výrazem zamyšlené rozvahy, při kterém vypadal jeho obličej skoro krásně, "mohu jíst pampelišky nebo šišky nebo snad listí." Foebe mu vstrčila další kus vepřové do úst, posmívajíc se mi při tom očima...."
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1031
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
Teprve teď jsem si uvědomil, že se ptáš na 18 století. Tu čokoládu jsem našel u horalů, čili u 19. století a šlo o tabulku - obsah nevím, jen že to byla tabulka čokolády. V Evropě se ale čokoláda vařila už o 100 let dříve - zejména ve Francii byla poulární, čili je jasné, že v koloniích to nebyla věc neznámá.
Co se jídla týká, tak něco jako Americké jído (pominu-li Mexiko, ale to bylo dostupné pro Moutain many a ne pro lesy) není!!!! Vše je import z Evropy včetně Hamburgerů ) Z toho plyne, že co se jedlo v Evropě, to se jedlo i tam. Záleží tedy spíš na tom, jakého jsi původu (Skot, Anglán, Fantík apod.), ale také kde se nalézáš (město, divočina) a i jak jsi situovaný (boháč, žebrák, otrok). Z toho plyne, že odpověď na to není vůbec jednoduchá. Mohl jsi prostě chastat vodu z louže a nebo pravé šempaňské. Vše je možné. Otázkou tedy spíš je, co by jsi mít nemohl (čili co přišlo pzději). Např. jde o kompoty a konzervy (zavařování apod. první pokusy za Napoleonských válek - masově rozšířeno až po r.1850 a spíš až 70. ) Nebo mleté maso - mlýnek na maso je až z poloviny 19. století - do té doby se sekaná dělala skutečně sekáním a tudíš se jednalo o pracné jídlo čili luksus. Vyzkoušeno a nedá se to srovnávat. Používalo se na to nejlepší maso / dneska nejhorší a má to úplně jinou chuť.) Jde ale o jídlo známé už ve středověku. Hamburger je také věc až snad dokonce z počátku 20 století a pica totéž. A tak by se dalo pokračovat.
Co se týká pobytu venku (tažení) opět, byli tam usedlosti? Pak jsi mohl vyžrat co se dadlo. Jinak základem pro pobyt bylo solené vepřové, slanina a mouka (z ní se dělali zmiňované placky - u Ameriky je rozdíl od Evropy v tom, še šlo o směs normální mouky a kukuřičné - což by Evropan nevzal do huby - výhodou té kukuřice je, že nepodléhá tak plesnivění jako obyč. - dokonce se tvrdí že nebýt kukuřice tak by nebylo kolonizace Pak už záleželo na tom, co se ulovilo. V lesích jeleni a hodně žádané byli veverky a krocani. Zbíral se i med a lovili ryby. U Indiánů této oblasti šlo i o zběr divoké rýže (ta se dneska dá koupit docela běžně - je jiná než z Azie). S úpravou se moc nepatlali. Klacek oheň a nebo kotík voda. Zajímavé jsou brambory - ty se tam moc nepěstovali a paradoxně se do severní Ameriky dostali z Evropy. Až do počátku 19. století se soudilo, že je to krmení pro dobytek a ne jídlo pro lidi. Čili na brambor by jste měli zapomenout - to je věc až 19. století. Stačí?
Co se jídla týká, tak něco jako Americké jído (pominu-li Mexiko, ale to bylo dostupné pro Moutain many a ne pro lesy) není!!!! Vše je import z Evropy včetně Hamburgerů ) Z toho plyne, že co se jedlo v Evropě, to se jedlo i tam. Záleží tedy spíš na tom, jakého jsi původu (Skot, Anglán, Fantík apod.), ale také kde se nalézáš (město, divočina) a i jak jsi situovaný (boháč, žebrák, otrok). Z toho plyne, že odpověď na to není vůbec jednoduchá. Mohl jsi prostě chastat vodu z louže a nebo pravé šempaňské. Vše je možné. Otázkou tedy spíš je, co by jsi mít nemohl (čili co přišlo pzději). Např. jde o kompoty a konzervy (zavařování apod. první pokusy za Napoleonských válek - masově rozšířeno až po r.1850 a spíš až 70. ) Nebo mleté maso - mlýnek na maso je až z poloviny 19. století - do té doby se sekaná dělala skutečně sekáním a tudíš se jednalo o pracné jídlo čili luksus. Vyzkoušeno a nedá se to srovnávat. Používalo se na to nejlepší maso / dneska nejhorší a má to úplně jinou chuť.) Jde ale o jídlo známé už ve středověku. Hamburger je také věc až snad dokonce z počátku 20 století a pica totéž. A tak by se dalo pokračovat.
Co se týká pobytu venku (tažení) opět, byli tam usedlosti? Pak jsi mohl vyžrat co se dadlo. Jinak základem pro pobyt bylo solené vepřové, slanina a mouka (z ní se dělali zmiňované placky - u Ameriky je rozdíl od Evropy v tom, še šlo o směs normální mouky a kukuřičné - což by Evropan nevzal do huby - výhodou té kukuřice je, že nepodléhá tak plesnivění jako obyč. - dokonce se tvrdí že nebýt kukuřice tak by nebylo kolonizace Pak už záleželo na tom, co se ulovilo. V lesích jeleni a hodně žádané byli veverky a krocani. Zbíral se i med a lovili ryby. U Indiánů této oblasti šlo i o zběr divoké rýže (ta se dneska dá koupit docela běžně - je jiná než z Azie). S úpravou se moc nepatlali. Klacek oheň a nebo kotík voda. Zajímavé jsou brambory - ty se tam moc nepěstovali a paradoxně se do severní Ameriky dostali z Evropy. Až do počátku 19. století se soudilo, že je to krmení pro dobytek a ne jídlo pro lidi. Čili na brambor by jste měli zapomenout - to je věc až 19. století. Stačí?
Joe M.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 331
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 543
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Písek
Čokoládu u RR zmiňuje Roberts v Cestě na Severozápad, ALE nevím, z čeho čerpal - čili jestli mu věřit každý slovo nebo to brát s rezervou. Pokud ano, jak se konzumovala? Vařil se z ní nápoj, jak píše Awe, nebo se používala jako dneska, tj. jako pevnej zdroj energie?
Joe: to solený maso - solilo ze JENOM za syrova, nebo se před tím nějak tepelně upravovalo? Z neupravenýho masa bych měl celkem obavy
Co luštěniny? Hrách, fazole, boby?
tak mě napadá - dyť tohle téma by se mělo (prakticky) řešit v září na Malešově, no né?
Joe: to solený maso - solilo ze JENOM za syrova, nebo se před tím nějak tepelně upravovalo? Z neupravenýho masa bych měl celkem obavy
Co luštěniny? Hrách, fazole, boby?
tak mě napadá - dyť tohle téma by se mělo (prakticky) řešit v září na Malešově, no né?
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 331
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
když bude maso dobře prosolený, tak můžeš být 100% bez obav. Jinak sušený maso také není tepelně upravovaný a nevím že by s tím kdy byly nějaký problémy... ani když jsme jedli dva roky starýRaiden wrote:Joe: to solený maso - solilo ze JENOM za syrova, nebo se před tím nějak tepelně upravovalo? Z neupravenýho masa bych měl celkem obavy
Co luštěniny? Hrách, fazole, boby?
tak mě napadá - dyť tohle téma by se mělo (prakticky) řešit v září na Malešově, no né?
S těma luštěninama to je zásah do černýho. Na ty jsme tu zapomněli. Hrášek a fazole se konzumovaly v nemalým množství.
To co píše Joe o bramborách bych celkem zpochybnil. Myslím si, že brambory se už v 18.stol. jedly celkem běžně, ale nenapadá mě teď nic čím bych to podložil...
...a ještě jsme zapomněli na pití, takže mnoho rumu a piva (smrkovýho, jedlovýho, nebo z čeho to vlastně dělali... )
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 331
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
Brambory:
již koncem 16.století se pěstovaly ve Virginii, kam je z Jižní Ameriky dovezl Raleigh. Proto je evropští botanici té doby nazývali "viržinské brambory", později díky jejich velkému rozšíření v Irsku se v angličtině ujal termín "irské brambory". Během 17.století se brambory do Sev. Ameriky z Evropy sice ještě několikrát dovezly, ale nijak extra se nerozšířily, až do roku 1719, kdy je začali ve velkém pěstovat skotsko-irští emigranti v Londonderry v New Hampshiru, odkud se pak rychle rozšířily mezi ostatní osadníky.
již koncem 16.století se pěstovaly ve Virginii, kam je z Jižní Ameriky dovezl Raleigh. Proto je evropští botanici té doby nazývali "viržinské brambory", později díky jejich velkému rozšíření v Irsku se v angličtině ujal termín "irské brambory". Během 17.století se brambory do Sev. Ameriky z Evropy sice ještě několikrát dovezly, ale nijak extra se nerozšířily, až do roku 1719, kdy je začali ve velkém pěstovat skotsko-irští emigranti v Londonderry v New Hampshiru, odkud se pak rychle rozšířily mezi ostatní osadníky.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 543
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Písek
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 331
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 543
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Písek