Hranice LH
Moderátoři: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain
-
Knecht
- Stálý přispěvatel

-
Wothan
- Stálý přispěvatel

To ale mohou mít pak cokoli, třeba moje výbava na vandry byla taky dotažená téměř k dokonalosti
Tady je asi ten základní předpoklad vycházet z materiálů a technologií tehdy obvyklých, do takové míry do jaké je to pro nás v danou chvíli maximálně možné, ale hlavně používat to.
Myslím že to docela chápu - často si pořizujeme věci jen pro to, že bychom je mít měli...na ukázku, z hecu, pro parádu...do počtu. Ale když si věci začneme pořizovat prostě pro to, že je potřebujeme z čistě praktických důvodů, aby nám usnadnili "život", je to o něčem jiném. To je to co bych rád někdy zažil u nás...to o čem jsem tu kdysi mluvil stran toho hřebíku.
Myslím že to docela chápu - často si pořizujeme věci jen pro to, že bychom je mít měli...na ukázku, z hecu, pro parádu...do počtu. Ale když si věci začneme pořizovat prostě pro to, že je potřebujeme z čistě praktických důvodů, aby nám usnadnili "život", je to o něčem jiném. To je to co bych rád někdy zažil u nás...to o čem jsem tu kdysi mluvil stran toho hřebíku.
-
Ratatosk
- Stálý přispěvatel

-
Wothan
- Stálý přispěvatel

No loni jsme dělali takový malý pochod s tábořením u nás na hradě - tentokrát ještě pod širou oblohou a nahoře na věži (jen já jel zbaběle spát domů anžto mnou klátila jakás choroba). Letos si to zopakujeme. Což je mimochodem další věc co mne napadá - v rámci LH, chceme-li tedy oživovat historii a do jisté míry tedy i život a podmínky našich předků, nestačí mít vybavení jen na sezonní akce, pro ukázky divákům apod. Člověk by měl mít vybavení tak jako naši předkové celoroční.

-
Kain
- Stálý přispěvatel

Já vždycky říkám svým lidem, že máme tak dobrou výstroj, jak moc se nemusíme spoléhat na moderní věci. Takže jako spacák do -5 je lepší než do +5, kostým do -5 je lepší než do +5:-))
BTW i na Rosicích jsem spal toliko lh (kožešiny, plášť, vlněmá deka) a pořád jsem se cítil pohodlně, to byla v noci docela kosa a já jsem z paneláku zimě odvykl. Mít oheň, tak to jde i v zimě. A když si vezmete vlněné kalhoty, spodní tuniku (hedvábí moc nehřeje), vlněnou svrchní, pak župan (kaftan, taky není vlněný, takový by ještě víc hřál) a nakonec velký vlněný plášť, vydržíte i mráz.
Ale souhlasím s tím, že máme hafo věcí pro parádu...ale spoustu zase člověk začne používat, až když si je pořídí, předtím mu nechybí...
BTW i na Rosicích jsem spal toliko lh (kožešiny, plášť, vlněmá deka) a pořád jsem se cítil pohodlně, to byla v noci docela kosa a já jsem z paneláku zimě odvykl. Mít oheň, tak to jde i v zimě. A když si vezmete vlněné kalhoty, spodní tuniku (hedvábí moc nehřeje), vlněnou svrchní, pak župan (kaftan, taky není vlněný, takový by ještě víc hřál) a nakonec velký vlněný plášť, vydržíte i mráz.
Ale souhlasím s tím, že máme hafo věcí pro parádu...ale spoustu zase člověk začne používat, až když si je pořídí, předtím mu nechybí...
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
Wothan
- Stálý přispěvatel

Ano to je taky pravda, na druhou stranu si říkám že by byla hezká reality-show nahnat pár lidí do nějakého odlehlého prostředí, dát jim nějaké to základní vybavení (suroviny, základní nástroje) a nechat je tam celou sezónu - od jara do jara. Pořizovali by si vybavení podle toho jakou by cítili potřebu. Bylo by zajímavé kolik lidí by v létě ve vedrech myslelo na zimu a šilo zimníky a kolik by jich v zimě zmrzlo 
-
Kain
- Stálý přispěvatel

No ale třeba ty výšivky, ve kterých si někteří lidé libují, drahé kovy...to je víc show než reality:-) Jestli to není nevyvážené...třeba já bych nejspíš vzhledem k vybavení měl mít koně, leč žádného nevlastním:-)
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
Müscha
- Stálý přispěvatel

Tak tohle kdysi opravdu (myslím že v Anglii) běželoWothan píše:Ano to je taky pravda, na druhou stranu si říkám že by byla hezká reality-show nahnat pár lidí do nějakého odlehlého prostředí, dát jim nějaké to základní vybavení (suroviny, základní nástroje) a nechat je tam celou sezónu - od jara do jara. Pořizovali by si vybavení podle toho jakou by cítili potřebu. Bylo by zajímavé kolik lidí by v létě ve vedrech myslelo na zimu a šilo zimníky a kolik by jich v zimě zmrzlo
-
Wothan
- Stálý přispěvatel

Tohle mně tak dalece netrápí, jsem kdo jsem a tomu odpovídá mé vybavení, často je samozřejmě až příliš honosné a tak se je snažím, když ne přímo nahrazovat alespoň alternovat nějakým "levnějším" ekvivalentem. Kůň je spíše otázka času - musím v podhradí postavit obyvatelný dům, postavit stáj, pořídit nějaké to hospodářské zvířectvo (pravděpodobně kozy a ovce) a až potom koně. V každém případě bych ale rád využil pro ustájení zvířectva přímo hospodářské budovy na hradišti. Pastvin máme dostatek.
Nicméně mám ostruhy, mám zadané třmeny a když to dobře dopadne měl bych mít i sedlo. Když pro nic jiného tak pro dokumentaci.
Nicméně mám ostruhy, mám zadané třmeny a když to dobře dopadne měl bych mít i sedlo. Když pro nic jiného tak pro dokumentaci.