Hranice LH

Moderátoři: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Hezká definice :D/
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

No něco na tom je, ale znám lidi, kteří mají třeba hadry z nedobové, strojově šité látky, boty bez gumové podrážky takřka neznají atd., ale výstroj mají léty používání tak vypracovanou k dokonalosti, že ji opravdu používají zcela samozřejmě. Dělají tedy LH?
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

To ale mohou mít pak cokoli, třeba moje výbava na vandry byla taky dotažená téměř k dokonalosti :wink: Tady je asi ten základní předpoklad vycházet z materiálů a technologií tehdy obvyklých, do takové míry do jaké je to pro nás v danou chvíli maximálně možné, ale hlavně používat to.

Myslím že to docela chápu - často si pořizujeme věci jen pro to, že bychom je mít měli...na ukázku, z hecu, pro parádu...do počtu. Ale když si věci začneme pořizovat prostě pro to, že je potřebujeme z čistě praktických důvodů, aby nám usnadnili "život", je to o něčem jiném. To je to co bych rád někdy zažil u nás...to o čem jsem tu kdysi mluvil stran toho hřebíku.
Ratatosk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ratatosk »

Já bych moc se nesmála, to vůbec není nic nereálného :p
Vím, že nic nevím. O:)
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

No loni jsme dělali takový malý pochod s tábořením u nás na hradě - tentokrát ještě pod širou oblohou a nahoře na věži (jen já jel zbaběle spát domů anžto mnou klátila jakás choroba). Letos si to zopakujeme. Což je mimochodem další věc co mne napadá - v rámci LH, chceme-li tedy oživovat historii a do jisté míry tedy i život a podmínky našich předků, nestačí mít vybavení jen na sezonní akce, pro ukázky divákům apod. Člověk by měl mít vybavení tak jako naši předkové celoroční.

Obrázek
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Já vždycky říkám svým lidem, že máme tak dobrou výstroj, jak moc se nemusíme spoléhat na moderní věci. Takže jako spacák do -5 je lepší než do +5, kostým do -5 je lepší než do +5:-))

BTW i na Rosicích jsem spal toliko lh (kožešiny, plášť, vlněmá deka) a pořád jsem se cítil pohodlně, to byla v noci docela kosa a já jsem z paneláku zimě odvykl. Mít oheň, tak to jde i v zimě. A když si vezmete vlněné kalhoty, spodní tuniku (hedvábí moc nehřeje), vlněnou svrchní, pak župan (kaftan, taky není vlněný, takový by ještě víc hřál) a nakonec velký vlněný plášť, vydržíte i mráz.

Ale souhlasím s tím, že máme hafo věcí pro parádu...ale spoustu zase člověk začne používat, až když si je pořídí, předtím mu nechybí... :)

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Ano to je taky pravda, na druhou stranu si říkám že by byla hezká reality-show nahnat pár lidí do nějakého odlehlého prostředí, dát jim nějaké to základní vybavení (suroviny, základní nástroje) a nechat je tam celou sezónu - od jara do jara. Pořizovali by si vybavení podle toho jakou by cítili potřebu. Bylo by zajímavé kolik lidí by v létě ve vedrech myslelo na zimu a šilo zimníky a kolik by jich v zimě zmrzlo :badgrin:
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

No ale třeba ty výšivky, ve kterých si někteří lidé libují, drahé kovy...to je víc show než reality:-) Jestli to není nevyvážené...třeba já bych nejspíš vzhledem k vybavení měl mít koně, leč žádného nevlastním:-)

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Wothan píše:Ano to je taky pravda, na druhou stranu si říkám že by byla hezká reality-show nahnat pár lidí do nějakého odlehlého prostředí, dát jim nějaké to základní vybavení (suroviny, základní nástroje) a nechat je tam celou sezónu - od jara do jara. Pořizovali by si vybavení podle toho jakou by cítili potřebu. Bylo by zajímavé kolik lidí by v létě ve vedrech myslelo na zimu a šilo zimníky a kolik by jich v zimě zmrzlo :badgrin:
Tak tohle kdysi opravdu (myslím že v Anglii) běželo :wink:
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Tohle mně tak dalece netrápí, jsem kdo jsem a tomu odpovídá mé vybavení, často je samozřejmě až příliš honosné a tak se je snažím, když ne přímo nahrazovat alespoň alternovat nějakým "levnějším" ekvivalentem. Kůň je spíše otázka času - musím v podhradí postavit obyvatelný dům, postavit stáj, pořídit nějaké to hospodářské zvířectvo (pravděpodobně kozy a ovce) a až potom koně. V každém případě bych ale rád využil pro ustájení zvířectva přímo hospodářské budovy na hradišti. Pastvin máme dostatek.

Nicméně mám ostruhy, mám zadané třmeny a když to dobře dopadne měl bych mít i sedlo. Když pro nic jiného tak pro dokumentaci.