Lamelová, falérová a šupinová zbroj

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Sidney píše:Nenašel by se němčinář, ochotný přeložit text k Niederstotzingenské lamelové zbroji? Chtěl bych doplnit články o lamelových zbrojí o tuto klasiku, ale ta němčina mi dělá hrozný potíže. Odměnu nabízím stejnou jakou beru já, tedy žádnou :) .

Zároveň se omlouvám všem návštěvníkům tohoto a ostatních fór, neboť všechny obrázky, které jsem tu kdy umístil jsou v ... Na Atlasu mi zrušili můj miniweb a všechno je pryč.

Kdyby někdo toužil po konkrétním obrázku, rád mu ho poskytnu.
Počli mi obrázky, umístím ti je na www.slovane.cz

Pošli mi ten německý text, uvidíme co se dá dělat.
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od hawkwind »

Já bych to asi taky přeložil.

J.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

To Muscha

Tady je odkaz na tu stránku o té zbrojířské dílně v Gomiju.

http://www.tgorod.ru/index.php?topgroup ... ntentid=35

Je to dílna zbrojíře zničená a tím pádem komplet zachovaná v 1. pol. 13. st. v jižním rusku, zřejmě v roce 1239 při vpádu Mongolů. Zbrojíř zřejmě kompletoval zbraně a zbroje. Kromě součástí zbraní, mečů, šavlí atd., a kroužků z kroužkovek se tam našly pytle lamel a destiček. Viz obrázek

Obrázek

Destičky a lamely byly nejfekventovanějším nálezem vůbec a ležely bez ladu a skladu na hromadách, podle zbytků látky byly zřejmě fakt uloženy v pytlech. Jak je vidět z obrázku, byly nalezeny desítky různých typů lamel a destiček, některé jsou z destičkových zbrojí či plátových vest, některé jsou ale evidentně z klasické "lamelovky". Celkem se našlo řádově tisíce lamel a destiček, doslova "na několik kompletních zbrojí"

Zřejmě se jednalo o dílnu, kde kompletovali zbraně a zbroje , jejichž součástky byly vyráběny jinde /nenašly se zbytky kovárny/
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Sidney: Díky moc!

Nenvíš o čemkoli jiném, ale z RS a od nás, nebo od slovanů obecně?
Není Boha kromě Boha a Ježíš je jeho prorok.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

V tuto chvíli mě nic nenapadá, ale budu na to myslet
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Miloši, co kdybys sem hodil taky ty svoje nálezy šupin, destiček a falér z Velké Moravy? Třikráte jsem tě o to na livinghistory.sk žádal, protože jsi se chlubil, že máš vše doložené, třikrát jsi mě poslal do háje, ať si to najdu sám. (Nakonec jsi poslal jeden odkaz na jednu destičku, zatím jsem ji však nenašel). Mohl bys sem tedy, prosím, dát fotky nebo alespoň odkazy na ty destičky, šupiny a faléry?

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Jak jsem ti říkal, Martine, většina z toho je z Pohanska. Ale nebudu ti to extra dohledávat, jestli na to narazím, tak ti dám citaci. TOhle jsem ti ale už říkal, trochu invence.

Mě by dost zajímaly ty lamely, jestli je vůbec odkudkoli z RS od slovanů doložené...
Není Boha kromě Boha a Ježíš je jeho prorok.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Narazil jsem na poněkud méně sporé informace o lamelové zbroji z mohylníku Relka, poobí , západní síbíř, datovánom do 7.-8. st. Je to jedna z mála zbrojí, kterou se snažili celou rekonstruovat /Gorelik, Čindin/, tak ji chci zmínit.

Kusé údaje, ale zatím nejúplnější, na jaké jsem narazil jsou na tožeforu http://www.tforum.info/forum/index.php?showtopic=10095

Jedná se o nález většího množství lamel se zubatým okrajem ze žárového hrobu z mohyly č. 7. Zřejmě tam byly uložena celá zbroj, tak jak je na rekontrukcích. Bližší údaje o počtu a uložení lamel nejsou k dispozici. Celý nález byl publikován pouze jednou v r. 1977 Čindinem a rekonstrukce byla provedena Čindinem a Gorelikem /dost uznávaný odborník na vojenství euroasijských stepí/.

Výsledkem rekonstrukce je vesta s lamelovými "ramínky. Vzhledem k typickému "niederstotzingenskému" resp. "tibetskému" rozložení děr bych se klonil ke Gorelikovi /jak je vidět na zbroji z Tatarských mohylek, můžou se jednotlivé rekonstrukce nalezeného předmětu diametrálně odlišovat - štít z kovových destiček :) versus lamelová vesta/.

Použitá literatura

1. Чиндина Л.А. Могильник Релка на Средней Оби. Томск, 1977.
2. Горелик М. В. Защитное вооружение степной зоны Евразии и примыкающих к ней территорий в I тыс. н. э. // Военное дело населения юга Сибири и Дальнего Востока. Новосибирск, 1993.
3. Чиндина Л.А. Изображения воинов из Среднего Приобья // Военное дело древних племен Сибири и Центральной Азии. Новосибирск, 1981.

Obrázek lamel /asi z Gorelika/

Obrázek

To samý z Čindina

Obrázek

Rekonstrukce Čindin

Obrázek

Rekonstrukce Gorelik

Obrázek
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Kdyby někoho zajímalo, jak vypadají ty slavné lamely z Birky ve skutečnosti, tak tady jsou obrázky nálezů z muzea

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

K viděni jsou na těchto stránkách

http://mis.historiska.se/mis/sok/bild.asp?uid=300078

http://mis.historiska.se/mis/sok/bild.asp?uid=300079

http://mis.historiska.se/mis/sok/bild.asp?uid=238193

http://mis.historiska.se/mis/sok/bild.asp?uid=227059
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

Tak část lamelové zbroje je na světě. Ve starší části VM nekropole v Prušánkách byl v hrobě P-620 objeven jako jediný nález 6 plátů z mědi , c.rozměr 1,2x5,2 cm-článek ma rozměr 3,1x O,6 cm.Obr. sem dám zítra.
Klanica, Z,2007:Nechvalín, Prušánky- díl 1.