Zbraně raného středověku

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od hawkwind »

Ne kecáš blbosti. Nejdřív se o tom něco nauč, nebo se alespon´ nech poučit.
Rozhodně nemá ten VM Luk nic společnýho s Meare heath lukem, tos chtěl bejt chytrej a přestřelils hrubě. Není mu ani PODOBNEJ jak jsem demonstroval postnutím odkazu na Meare heath artefakt. Je to diametrálně odlišnej typ luku.

Longbow nemá "déčkový profil" má profil který se mění od D (což platí právě tak akorát pro viktoriánské sportovní luky, nebo zase ten Nydam) přes různé zploštělé ovály(Mary Rose), po praktický kruh ( Viborg) po různé zaoblené hranoly (Otziho luk) - to všchno jsou varianty luku kterému se až v 16. století začalo říkat longbow (aby se odlišil od kuše).
Na špičkách opravdu nezáleží.
V případě toho velkomoravského luku je to tentýž problém jako s lukama z Hedeby - pin nock se na tisovém luku hodí pro luky do určitého nátahu, pak se začne ulamovat. Proto jsou na vikingskejch lukách tak tlustý špičky a proto nechal výrobce nějaký extra dřevo na tom velkomoravským. Proto tam pozdějc začli angličani lepit rohový špičky.

Někde(!) Mám "proceedings of archery antiquitees society" - až je najdu postnu ashcott.
Iwaz

Příspěvek od Iwaz »

Za ten Meare Heat se omlouvám, bral jsem v úvahu pouze zakončení luku a to dle Hardyho a rekonstrukce. Ale je pravda, že Ashcot není tomudle luku vůbec podobný má jimý profily (oválný a ke koncům ramen pak déčkový) a má úplně jiný konec ramene.
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od hawkwind »

Tady je vidět, že pokud o tom dotyčnej neví nic a snaží se bejt chytrej jako hodiny, nepomůže mu nejlepší knížka.

Nejprve srovnáš luk kterej je placatej, má šířku 7 cm, má definovanou rukojet´ a to ve dvou rovinách (meare heath) s lukem kterej je nejširší v místě rukojeti (longbow) je širokej kolem 3 cm nejvíc a má hlubokej profil a řekneš že jsou si hodně podobný.

Když Ti dokážu že ne, tak zase pindáš nesmysly....

Ashcott má dokonce ten pin nock jako ten VM Luk, ale není pod ním přidaný extra dřevo. Je o něco víc zakulacenej v profilu, ale jinak je to prakticky on. Dokonce charakter lomu je podobnej, nicméně pokud z obrázků můžu soudit tak ashcott byl z trochu lepšího materiálu.
Přečetl sis vůbec ten Markův report???

Toho "Hardyho" jsem měl v čechách první a dost dlouho mi trvalo, než jsem přesvědčil lidi, že má cenu si ho koupit. Rozdíl je v tom, že mě ty knížky choděj z Anglie i s věnováním.....
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od hawkwind »

Ashcott a Meare heath - diametrální rozdíl

http://sweb.cz/hawkwind/ashcott.jpg
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od hawkwind »

Píšíc předešlý příspěvek, přišl mi z Cambridge (kde nikoho neznám, ale nejsem línej se zeptat) tento email.

> Dear Jaroslav Petrina
>
> Thank you for your enquiry about our Ashcott Heath bow (Accession No.
> 1961.219). Unfortunately our photographer is currently on annual leave
> and I am therefore unable to check to see whether we have an image of
> the bow. I will contact you again following his return later this
> month.
>
> Regards.
>
> Wendy Brown

(Značí budu mít fotky Ashcott luku - nějaký slušný)

Iwaz - mimochodem všiml jsis, že originál Meare Heath má odlomené konce?
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od hawkwind »

Jinak pro ty kteří si k tématu chtějí něco přečíst tady je naskenovaných prvních 20 stran.
Pozor je to 40 let staré, takže některé věci jsou už objasněné (například heartwood/sapwood na neolitických lucích a to který luk byl jak čelem/zády ke střelci)

http://www.sweb.cz/hawkwind/trosky/
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od hawkwind »

Ještě abych uvedl zdroj, protože to je třeba dělat vždycky:

Proceedings of the Prehistoric Society 1963 article by JGD Clark
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Pěkná věc - způsob zavěšení staromaďarské šavle

Obrázek
Begbie
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Begbie »

Nemá někdo obrázky šavle (šavlí) z té Olomouce ? Nebo klidně jiných ?
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od zoone »

Pohan: O jaké slovany by se mělo jednat?

Jinak Velkomoravský damask ze Starého Města... Úžasná zbraň, ale trochu drahá... Momentálně k vidění v Brně a v Uherském Hradišti...

Obrázek

http://www.templ.net/texty/mec_z_bluciny.php