Já bych potřeboval zase o něco mladší - 11-12.st. Našel jsem úlomek jednoduché hranaté přezky z 11-12.st. v Týnci nad Sázavou, ale obecně je toho dost málo. Mám pak nějaké přezky z 11.st. z Anglie. Kdyby jste někdo narazil na pěknou přezku, nejlépe od nás, popřípadě z okolí, byl bych moc rád.
Obrázek pochází z výstavy "40 let v podzemí", anoncované v threadu Zpravy z novin (http://www.livinghistory.cz/modules.php ... opic&t=541. Podle popisky se jedná o (cituji): "Záušnice, běžný šperk 10. - 13. století, s kadlubem na jejich odlévání. Nálezy z výskumů v centru Prahy."
Upřímně řečeno, vůbec se mi to nezdá. Odlitek z tohohle kadlubu by měl obdélníkový řez a dělat z toho kulatinu se mi zdá poněkud podivné.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Dle mého je to nesmysl, kadlub je spíš k odlévání nějakých jiných kruhových artefaktů, výroba zaušnic tímto způsobem by byla zbytečně složitá a s velkým odpadem kovu...
Mám dotaz. Zná někdo z nálezů přesky ve tvaru 8 kdy řemen je zašit uprostřed přesky a druhý konec se provléká jedním otvorem přes jehlu a zasouvá do druhého, aby neplandal. Zatím jsem tento druh přezky viděl jen na obrázcích v Ospreyi ale na reáliích pouze přezky tvaru D.
Naposledy upravil(a) Ronšperk dne čtv 05. led, 2006 15:41, celkem upraveno 1 x.
rab píše:Tady je odpověď dr. Lutovského na můj dotaz týkající se způsobu nošení záušnic:
"To kdybychom věděli... Máme záušnice navlečené do proužků kůže (Hlohovičky, Řesanice...) - nemusí to být ale jediný způsob nošení - textilní pásky či stužky jsou také možné. Často je nalézán i jen jeden exemplář záušnice na skráni, takže snad zavěšeno u ucha. V čelence zastrčené by asi zejména silnější typy záušnic tlačily, takže nejspíš zavěšeno ma řemíncích vpletených do vlasů či splývajících z čelenky. Ale fakt - kdo ví."
Ještě připojuji ten obrázek od J. L. Píče:
našel jsem další nálezy z lokality Mińsk Mazowiecki-Kościelisko. V nejbližší době přidám obrázky