Franské meče

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Jenne
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Jenne »

Horší situace nastane, když obě části hlavice jsou plné, ale i tady se to dá vysvětlit technologickým postupem, kdo někdy probíjel hlavice pro trn rukojeti o výšce nad 5 cm a šířce 2,5-3 cm, tak mi dá za pravdu - je to prostě pakárna, uhlídat úhel, šířku atd. Že to opravdu nebyla hračka ukazují např. rentgeny "repasovaných" hlavic mečů typu X z Pohanska či Mikulčic.
Pravda to mne nenapadlo...dneska by to kovar jednoduse provrtal na stojanove vrtacce :oops:

A jeste jeden dotaz ke konstrukci dvoudilnych hlavic.Nikde se mi nepodarilo objevit vyobrazeni nytovani tech dvou kusu dohromady,nemate nekdo RTG snimek ? Nebo alespon fotku ze ktere by to bylo patrne ? Nevim totiz zda nyty prochazely skrz oba kusy hlavice a na obou stranach byly roznytovany a nebo byly kovarsky navareny na korunu hlavice a tento dilec pak nasledne nasazen a roznytovan pouze na spodni strane hlavice ?
Jsou nejake nalezy mecu kde dvoudilna hlavice drzi pouze na rapu cepele ? Tj. rap prochazi obema dily hlavice a nejsou zde postrani spojovaci nyty.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Člověče, četl jsi vůbec tu diskuzi? Všechny odpovědi tady jsou, ve franckých mečích a v navazujících odkazech!

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Jenne
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Jenne »

Tak jsem si pro jistotu prosel znova celou diskusi,ale odpoved na svuj dotaz jsem nenasel...mozna jsem jen otazky spatne formuloval.
Naposledy upravil(a) Jenne dne čtv 02. lis, 2006 14:33, celkem upraveno 1 x.
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

obě dvě možnosti byly aplikovány, ikdyž já nevím o navařování z autopsie, ale pájení znám (v mém případě mosazí).Obrázky i rtg hlavic s nýty už tady byly.
ano, existují i dvoudílné(znám ale pouze plné) části hlavice spojené řapem např. z Pohanska
Jenne
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Jenne »

Za odpovedi dekuji.
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

tady je rentgen hlavice meče z Holešova, všimněte si vyosení nýtů, používali se i kolmé i šikmé dovnitř a ven
Obrázek

tady je hlavice meče typu V z univerzitní ul. v Olomouci, nýt ve tvaru obraceného u je připájen mosazí ke koruně halvice, vidět jsou i zbytky stříbrných tauzií. Ostatně článek o tomto meči tady nebo jinde vyvěsím.

Obrázek
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Podobně mám teď vyřešenou hlavici meče na 10.st. (Petersen Y) - svrchní díl hlavice je ke spodnímu ve kterém je roznýtován řap přinýtován dvěma skrz procházejícími ale nad povrch nevystupujícími nýty - podobně jako je to na tom prvním rtg.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

frenk píše:Jinak ten meč z Dunaje byl vydražen za 6600 USD, konstrukčně zajímavé na něm bylo to, že dutá? koruna hlavice byla ze základnou spojena 2 nýty a navíc i roznýtováním řapu, aspoň to tak vypadá - to je alespoň pro mě docela nóvum. Chtělo by to RTG.
Frenku jak jsi zjistil, že ta hlavice je dutá? Pokud si pamatuji, tak to tam nepsali. Koupils ho? :) Ty nýty tam fakt jsou, ty jsem přehlíd

Díky za informace k meči z Hornádu. Tady je obrázek toho analogického meče z Dněperských prahů, který jsi zmiňoval. Našel jsem 4 meče a tenhle je asi nejpodobnější.

Obrázek

To Jenne - zrovna ten meč z hrobu 223/51 má dvojdílnou hlavici spojenou pouze řapem - viz článek o jeho zkoumání a výrobě repliky http://www.templ.net/cesky/texty-replik ... o_mece.php

K hlavicím z organických materiálů tady je hlavice z Coppergate, York 11.-12. st., snad z velrybí kosti

Obrázek

A ještě dotaz k pájení mosazí v ranném středověku. Jak to v jejich podmínkách prováděli? Pájku asi neměli. Zalívali to roztaveným kovem?
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Na herman Historica jsem narazil na další pěkný exemplář meče typu T. Je označený jako "A Frankish/Nordic sword" a je honosně zdobený stříbrným vykládáním ve formě kosočtverců a bodů. Délka 95cm.

Obrázek

Obrázek

Obrázek
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

pájku - ve smyslu el.pájky jesli jsem dobře pochopil?Protože pájka je terminus technicus vyhrazený pro samotný materiál použitý pro sletovaní dvou věcí..

Mám pocit, že používali něco na způsob fixírky, což se dodneška používá ještě v klenotnictví.

Jinak by mě zjímali bližší informace k tomu poslednímu meči, můžeš zaslat odkaz?