had wrote:Pampalíny: pokusně jsem zkoušel barvit jen skalicí a je z toho jen slabí nadech do zelena, ale s těma kopřivama to je fakt brčál.
skalice asi néni moc LH, ale chemicky není tak daleká kamenci.aty výsledky jsou pěkné...tak mi to nedá: )
Nevím jak chemicky, ale skalice ustaluje úplně jinak. Viz kopřiva+skalice nebo kopřiva+kamenec (obojí je v tom košíku nahoře). Nakonec jsem totiž zkoušel obojí - klubko před nůžkama je kamenec a namotané motovidlo za nůžkama je skalice.
S tím praním to nepůjde. Já bral i sanfor předpíraný (dělá se to kvůli srážení). takže další praní nemá smysl (i viz. opakované barvení).
Jinak během týdne chci zkusit - kůra jasanu - modrá. tak to jsem velice napjatý jak to dopadne
Last edited by Pampalíny on Thu 01. Sep, 2005 10:36, edited 1 time in total.
Pokud se to dobře nanese a dobře zafixuje tak překvapivě dost. Viděl jsem malovanou tašku ze surové kůže rozmočenou tak, že byla zmačkaná do kuličky. Po vysušení není téměř poznat čím vším si prošla.
Fakt hodně. (Nevybledne) Jediné možné poškození je mechanické (oděr atd.), ale jeho intenzita je odvislá od použitého pojidla. V tomto případě jsem používal vaječný bílek.
Bílá buď podkladová barva kůže (pokud máš tu syrovinu škrábanou), jinak bych třeba zkusil ještě kaolín. Červená = hlinka nebo rumělka (těžila se někde ve Francouzích, ale bylo to jen pro tu nejvyšší nobilitu - obrazy a tak).