Lamelová, falérová a šupinová zbroj

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od zoone »

Diky, tak aspoň vím v čem to může být a už taky vím, kde se to dá sehnat a není to daleko:)
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

Tak ve Staré Kouřimi a projevy velkomoravské kultury v Čechách to není taky...Zbývají AR a PA,možná PV
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

frenk píše:Tak mě napadá, že v jedné skupině hrobů byly nalezeny kromě mečů z pol.10.stol. předměty asijského původu-rovná šavle,čakan, botka ke korouhvi a nákrčník s hadem, osobně bych začal hledat asi tam, protože u lamelových zbrojí bych asijský původ předpokládal.

Nemá někdo obrázek té rovné šavle? Nebo kde by mohla být publikovaná
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Zajímavost

V Ospreyovi Attila and nomad hords je vyobrazena lamelová přilba Ujgurského kočovníka z 9. st. Dle textu tyto pokrývky hlavy přetrvaly u Ujgurů až do 9. st. Dle popisu se jedná o bronzové lamely na vycpávané kožené čapce. Obrázek je nakreslen podle nálezů lamel z Miramu 8-9.st., nyní Britské muzeum, podle fragmentů kreseb na papíru z Yaru 9. st. a sochy ze Sorcuku 8. st., oboje ve státním muzeu Berlín.

[img]http://mujweb.cz/www/sidney/Ranně%20stř ... 0Uigur.jpg[/img]

V textu je uvedeno, že tyto přilby "přetrvaly" až do 9. st. Nedávno jsem narazil na fotografie nálezu v podstatě identické lamelové přilby uložené v archeologickém muzeu v Perejeslavě-Chmelnickém, což je město na Ukrajině asi 60 km od Kijeva. Zkoušel jsem pátrat po dataci a původu této přilby a nakonec mi bylo sděleno, že se jedná o skytskou přilbu z 5-4. st. před kristem. Prý šupinovou, ale na obrázku je jasně vidět typicky "lamelové" překládání řad lamel, takže se odvažuji tvrdit, že jde o lamelovou přilbu. Kromě přilby je tam ještě obdélníkový plát lamel, asi hrudní plát lamelové zbroje.

[img]http://mujweb.cz/www/sidney/Ranně%20stř ... ba%202.jpg[/img]

[img]http://mujweb.cz/www/sidney/Ranně%20stř ... ba%203.jpg[/img]

[img]http://mujweb.cz/www/sidney/Ranně%20stř ... at%202.jpg[/img]

Vypadá to, že kromě přileb z jedné řady lamel - jako je Niederstotzingenská, kerčská či přilba z Balyk Sook

[img]http://mujweb.cz/www/sidney/Ranně%20stř ... prilby.jpg[/img]

existovaly i jednodušší přilby z malých lamel jako je tato.
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

obrázek té šavle je v Stará Kouřim a projevy velkomoravské hmotné kultury (1966), je bez garnitury, měl bych mít k tomu i metalografický průzkum, uvidíme. Sidney, kdyby byl zájem dovalím ti to do brna jak jsme už řešili na SZ.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Lamelovka:
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Tvrdil jsi to nakonec nějak, nebo ne?
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Ne. Prý to chce raději pohyblivé. Ale ty lamely se překrývají skoro v polovině, to dělá 8-10mm kůže, to celkem stačí...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Nenašel by se němčinář, ochotný přeložit text k Niederstotzingenské lamelové zbroji? Chtěl bych doplnit články o lamelových zbrojí o tuto klasiku, ale ta němčina mi dělá hrozný potíže. Odměnu nabízím stejnou jakou beru já, tedy žádnou :) .

Zároveň se omlouvám všem návštěvníkům tohoto a ostatních fór, neboť všechny obrázky, které jsem tu kdy umístil jsou v ... Na Atlasu mi zrušili můj miniweb a všechno je pryč.

Kdyby někdo toužil po konkrétním obrázku, rád mu ho poskytnu.
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

Při debatě s kolegou (Mgr. Pavel Šlézar) nad jeho nálezy z prostoru olomouckého hradu jsem narazil na 2 ks plechu, které by snad mohly být šupinami. Pochází ze sídlištního objektu jehož zánik lze klást do doby okolo pol.10.stol a souvisí patrně s dobytí Olomouce Maďary.
Na ploše"šupin"jsou patrné otvory, ale ty mohou být způsobeny korozí.Více napoví rentgen.
Zvláště žešikmený tvar jedné z nich spolu s pulkalatým zakončením by napovídal řešení horní partie franské šupinové zbroje kolem krku.
Autor výzkumu souhlasil se zveřejněním techto nálezů na tomto webu, publikovány budou totiž až na konferenci věnované dějinám olomouckého hradu v listopadu t.r.

Obrázek