Šperky, ozdoby, drobné doplňky

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Jura
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Jura »

Matylda píše: jeste shanim sklenene perly a koralky doufal jsem ze snad nejake koupim na WB,ale bohuzel tam nikdo nic nemel.Kdybyste nekdo vedel kde ci od koho se daji sehnat budu rad .

zkus Skjaldbork (někdo od nich vozí nějaké korálky ze stř. Asie), jinak jsme zkoušeli několik výrobců u nás a furt to nebylo ono, takže jak na Wothanburgu doděláme kovárnu, zkusíme si něco skla natavit.....
PS: nedávno byla v Toulavé kameře nějaká reportáž o skláři, co dělá "ručně"....ale podrobnosti nevím
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Matylda: Spony, které máš na mysli (pětiprstými je nazývá M. Beranová podle typických výčnělků, jinak se jim také říká "mostové") jsou především germánského původu z doby římské, nicméně velice hojně jsou v různých obměnách rozšířeny také v období stěhování národů v 5. - 6. stol. Kromě germánských Langobardů, Kvádů, Herulů, Durynků aj. kmenů, sídlících na našem území (a také území jižního Slovenska a Maďarska) pocházejí některé nálezy ze situací, které lze označit za časně slovanské, takže patrně tyto spony patřily i prvním Slovanům u nás na konci 6. a poč. 7. stol. Později však ne, takže si dobře rozmysli, kterému období se chceš věnovat. Mimochodem, v té souvislosti je opravdu velmi, ale velmi zajímavý zcela nedávný nález dvou těchto časně slovanských spon na hradišti Dřevíč u Kozojed na Rakovnicku (jedno z nejhezčích hradišť, alespoň pro mě), kde se dosud předpokládalo slovanské osídlení nejdříve od 10. stol. Spony ke spínání vlněného kabátu použít můžeš, nosily se různě, i několik exemplářů najednou (jeden způsob nošení připojuji, další ještě dodám, až je najdu a oskenuju).
Jinak doporučuju knížku E. Droberjara "Věk barbarů".
Na skleněných korálcích pracuju (teda ne já ale jedna známá), takže až bude nějaký výsledek, dám vědět.
Obrázek
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

zoone píše:Nemohl by sem někdo hodit obrázky nějakých opaskových přesek z VM? Spíš bych ale uvítal nějaké hodně obyčejné. Těch bohatě zdobených mám na obrázkách dos. 8)
Nálezů jsou spousty - zkus si pořídit třeba Encyklopedii slovanské archeologie od M. Lutovského, určitě ji využiješ i na další vybavení.
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

rab píše:...zkus si pořídit třeba Encyklopedii slovanské archeologie od M. Lutovského, určitě ji využiješ i na další vybavení.
No těch prostých spon tam zase tolik není. Ale dá se vycházet z upínání postroje a dalších řemenů - tedy nejprimitivnější spony co lze vůbec udělat. Ideální by byla nějaká monografie/studie o vývoji VM přesek, ale nic takového jsem zatím nenašel.
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od hawkwind »

Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

vlamik píše:To Rab: Pekny je hlavne ten gombik na tom obrazku z kade ho mas? a pre ake obdobie je typicky?
Je to kostým Germána - patrně Langobarda, "gombík" je tzv. esovitá spona, ze 6. stol. (a není to moje :( ).
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Pro zájemce ještě k těm dřevíčským sponám, cituji E. Droberjara:

"Dřevíčské spony poskytují důležité, dosud archeologicky málo známé, svědectví o druhé migrační vlně Slovanů z Balkánu v první třetině 7. století. Ačkoli zmíněné typy spon jsou doloženy i při dolní Visle, ojediněle i v maloasijském Pergamonu, hlavně se s nimi setkáme v dněperské plošině na Ukrajině a v rumunském a maďarském Podunají. Velmi podobné spony byly nalezeny na rozsáhlém raně slovanském žárovém pohřebišti ve východním Rumunsku. Zdá se, že právě z těchto regionů jihovýchodní Evropy k nám přes území avarského kaganátu směřovali noví slovanští kolonisté i obchodníci z byzantské říše."

Nejstarší slovanská spona v našich zemích nalezená roku 2002 na hradišti Dřevíč
Obrázek
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od zoone »

Rab: tu knihu znám. Zas tak moc tam toho není... Navíc je pro mou potřebu docela drahá, ale naše knihovna ji má.
Asi to skusím udělat jako jednoduchou přezku...
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Moc tam toho není? Ta kniha, ač je dělaná populárně a výběrově, je zatím nejrozsáhlejším souborem základních informací z daného období, včetně obrazového materiálu. Ale jestli se ti chce probírat poměrně početnou literaturu z jednotlivých výzkumů, samozřejmě to je možné, potom doporučuji návštěvu knihovny Archeologického ústavu v Brně (je třeba tam raději předem zavolat a domluvit se).
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Byl jsem minulý víkend v Týnci nad Sázavou - ve vitrínách muzea ve věži vedle rotundy toho mají velmi málo, ale našel jsem tam pár věcí které jsem si vyfotil - kostěnou brusli, jehlice, záušnice a hlavně úlomek jednoduché bronzové přezky - všechno datace 11-12.st. Bohužel jsem o ty fotky přišel a taky nebyly nijak moc kvalitní - nemáte někdo fotky z toho Týnce? Zvláště ten úlomek přezky mne zajímá a nějaké informace o nálezové situaci kdyby byly...