Odívání
Moderator: Joe
-
- Občasný přispěvatel
Re: Odívání
Za sebe říkám, nikdy jsem výpustkové dírky na 18nácku neviděla.
-
- Občasný přispěvatel
tak jsem to našel - byl u toho mundůru nápis, že je to druhá polovina 18. stol. což není bohužel zrovna přesné
jinal mě bylo řečeno lidma z muzea, že vypustkové dírky(oni pro to měly název neco jako štyrcované nebo tak nějak) to už je vysoká krejčovina a ty že patří na dost noblesní oděvy, i když se vyskytují i na uniformáchale hlavně z 19. stol.
jinal mě bylo řečeno lidma z muzea, že vypustkové dírky(oni pro to měly název neco jako štyrcované nebo tak nějak) to už je vysoká krejčovina a ty že patří na dost noblesní oděvy, i když se vyskytují i na uniformáchale hlavně z 19. stol.
-
- Občasný přispěvatel
To 19. století , to není moje parketa a tak nebudu dělat chytrou, možná, že ano. Viděla jsem hodně noblesních uniforem z 18 století, leč bohužel žádné tyto dírky, nevím, snad jsem jen špatně koukala. O výpustkových dírkách, jako o hodně složité věci na šití vím sama je umím.
-
- Nováček
K sukním: u Angličanů (a snad Francouzů) se sukně šily z několika dílů látky tak, že osnova vedla od pasu dolů, nebylo tedy problém jí ustřihnout tak dlouhou, jak si žen žádala. U Španělů se používal na ukni jeden dlouhý pruh, kde osnova vedla kolem dokola - tam se pak stávala, že při tkaní na úzkém stavu by sukně byla příliš krátká, nastavovala se tedy pruhem látky v pase, často ten pruh měl kontrastní barvu.
Pokud máš na mysli nastavování po ušlapání, tak to ti asi moc neporadím, logicky by to byl pruh dole, ale neviděla jsem to (kromě é zmiňované spodničky ve Fitting & Propper). Z ušlapaných šatů se údajně dělal "short gown" ale to je jen jedna paní povídala.
Pokud máš na mysli nastavování po ušlapání, tak to ti asi moc neporadím, logicky by to byl pruh dole, ale neviděla jsem to (kromě é zmiňované spodničky ve Fitting & Propper). Z ušlapaných šatů se údajně dělal "short gown" ale to je jen jedna paní povídala.
-
- Stálý přispěvatel
Asi taky záleží jak v které době, ale poslední dobou se tu probírá cca půle 18.věku, a Vichřici jistě jde o tohle období. Tak to se u většiny populace nosily sukně kratší, zhruba lehce nad kotníky. Otázka je jestli se takových sukní nějak výrazně projevovalo poškození spodního lemu. Šaty které v té době sahají až na zem se asi ušlápnou snáze, ale zase bych tipnul, že majitelka si asi nechá spíchnout nové, než aby chodila zalátaná jak chudina. Zkrácení na short gown mi přijde vcelku logické, tohle bych té "jedné paní" i věřil. Někde ve Švédsku mají origoš short gown spíchnutý prý ze staršího závěsu, jeden díl má nadstavený a nelogické vyšisování od slunce.Morrigna wrote: nastavování po ušlapání....Z ušlapaných šatů se údajně dělal "short gown" ale to je jen jedna paní povídala.
-
- Občasný přispěvatel
Děkuji Morri, tohle jsem u tebe viděla, šlo mě o to, že bych potřebovala prodloužit sukně o 20cm nic jsem nenašla a tak sukně jsou rozebrány a poslouží na košile, našla jsem spodničky prodlužovat ozdobným lemem. Ten krátký kabátek o o něm psal Cossák je zde http://translate.googleusercontent.com/ ... svuu9olLvA
Recyklace látek je běžná, jen u hobystů ne .-))
Recyklace látek je běžná, jen u hobystů ne .-))
-
- Stálý přispěvatel
Náhodou...Vichrice wrote:Recyklace látek je běžná, jen u hobystů ne .-))

-
- Občasný přispěvatel
Promin, u tebe je možné všechno .-)))))) Jo a ty sukně jsou na prd, tak na košile
-
- Občasný přispěvatel
Zdravím. Kamarád mě zlanařil na Indiánskou válku, ovšem na danné období nic moc nemám, a po pravdě se mi do toho nechce nijak extra investovat, tedy: poraďte mi prosím jak na indiána, nějaké základní věci, jak udělat ty nohavice, a pod. Jde na to použít i vlna, nebo musím z jelenice?
Utrpení je ten nejrychlejší kůň na cestě k poznání.
-
- Občasný přispěvatel
na války v Chomutově s Vydrou ? Podle toho dostaneš rady .-)))
Last edited by Vichrice on Sun 06. May, 2012 15:39, edited 1 time in total.