Po stopách Slovákov

Moderators: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain

Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kain »

Mám tady jeden hezký nález ze slovenska, kousek od Popradu. Je to celkem nová věc a možná by někoho mohla zajímat...
http://www.sme.sk/clanok.asp?cl=2994753
http://www.obnova.sk/modules.php?name=c ... k&sid=2090
http://forum.asatru.cz/viewtopic.php?t=159&start=45

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Archimedes
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Archimedes »

Moc pěkné :)
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Pampalíny »

naprosto super, jen abychom se do smrti dočkali publikování nálezů :|
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Müscha »

O tom vím a zas taková novinka to není :wink:
Nejdřív se to musí konzervovat a to porvá i několik let, potom se to až bude publikovat.
Není Boha kromě Boha a Ježíš je jeho prorok.
rabi
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by rabi »

Koukám, že pod Tatrami bylo pěkně rušno :wink: Árijci by měli radost.
Scar
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Scar »

Veľa o tejto dobe a problematike nájdete v knihe Nitrianske kniežatstvo. Premňa to bolo dosť nezáživné, ale vidím že aj v tomto období sa môže pár ľudí vyžívať.
rabi
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by rabi »

Měl jsem nedávno slovní potyčku s člověkem, který si zkoumal árijský původ a schvaloval politiku nadřazenosti panské rasy. Proto ta má poznámka o árijcích.

Zajímalo by mě slovansko maďarské pohřebiště mezi Humenným a Vranovem nad Topľou. Je to vesnice, ale nemůžu si už vzpomenout na jméno. Co se týče územní rozlohy Velké Moravy lze pokládat masiv Branisko za přirozenou východní hranici? U Spišského hradu je lokalita Dreveník, kde mělo stát slovanské hradiště a mohlo by chránit pomezí.
Scar
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Scar »

Môže to byť:

Brekov
V katastri obce na juhovýchodnom svahu hradného kopca boli pri výstavbe vodojemu porušené okrem pravekých aj slovanské objekty. Počas záchranného výskumu sa tu zistili štyri zahľbené sovanské objekty s nepravideľným pôdorisom, pravdepodobne najspodnejšie časti zemníc. V objektoch sa okrem hlinených črepov našiel značný počet železných predmetov - sedem nožíkov, tri železné hroty šípov, kovania z konštrukcie chát, dve ostrohy, ocieľka a zlomky železných predmetov. Tiež hlinené prasleny a dve sklenené perly.
Slovanské sídlisko v Brekove malo pravdepodobne strategický význam a možno ho považovať za predchodcu neskoršieho susedného hradu.

Topoľovka
Slovanský mohylník rozprestiera sa vo východnej časti katastra obce v lese Lipky, na svahu návršia po ľavom brehu Ondavky. Z 34 zistených väčšinou malých mohýl prevažne kruhovitého pôdorysu bolo r 1948 preskúmaných 10 žiarových mohýl.Okrem kalcínovaných kostí, uhlíkov a odštepov kremeňa a obsidiánu našiel sa počas výskumu iba železný nožík a črepiny, z ktorých sa podarilo rekonštruovať tri nádoby. Kalcinované kosti sa nachádzali v mohylách v porovnaní s náleznmi z iných oblastí východného Slovenska má osobitý ráz. Mohylník je datovaný do 10., najneskôr do začiatkov 11. storočia. Patrí k najsevernejším slovanským lokalitám na východnom Slov. a svedčí o dlhom pretrvávaní slovanského žiarového rítu v tejto oblasti.
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by frenk »

spíše se může jednat o "návrat k pohanství", žárový ritus máme v 11.stol. doložený např. na jihovýchodní Moravě.
rabi
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by rabi »

Je to Topoľovka :wink: Jsem vlastně rodákem z malé vesnice Zbudská Belá kousek u Medzilaborců, tak je to trochu více osobní...
V Humenném jsem doptal, že v době VM mělo velký význam slovanské hradiště v Zemplíně. Jsou tam nějaké nálezy,které by potvrzovaly vazbu na VM? V Zemplíně by měla být mohyla ve které by měl být bohatý náčelnický hrob , údajně Álmoš otec velkého Arpáda.
Je tedy možné, že by Maďaři pronikli k Zemplínu a dobyli ho v 10.stol následkem pádu VM? Mohl být tak Zemplín správním centrem VM? Připadne mi jako taková velmi vzdálená výspa, když vezmu v potaz náročný hornatý terén středního a severního Slovenska a Maďaři byli ve Východoslovenské nížině v 2.pol. 9.stol. Přirozenou východní hranicí VM se mi jeví právě horský masiv Braniska s hradištěm Dreveník.