Dýmky, tabák a tak vůbec...

Obchod a výroba

Moderator: Joe

Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Joe »

Jo jasně - myslíš kultury Hopewell a Adena :idea: Ano, máš pravdu, jak jsem se dočetl vyráběli vše kováním (teperováním) a neznali lití kovů. Zajímavé je i to, že skoro nepoužívali stříbro a zlato (a to ani jako ozdoby). Z mědi dokonce vyráběli doslova bernění z destiček a používali i slídu. Tato kultura zanikla někdy kolem r.1500, čili těsně před příchodem bělochů.
Joe M.
Richard
Nováček
Nováček

Post by Richard »

Awe napsal:
Momentálně pracuji na článku o tabákových směsích ve východních lesích a vzhledem k tomu že se do tabáku přidával brslen, škumpa, mamota, durman, střemcha,... tak mám takovej pocit, že pachuti na jazyku si nikdo nevšiml :mrgreen:
V kytkách se zase tolik nevyznám, ale zkusil jsem si něco nalézt:
Brslen: spoustu druhů, obsahuje mimo jiné jedovatý glykosid evonymin, kterého je nejvíce přítomno v kůře, plodech a větvích.
Střemcha: pár druhů u nás nejvíce střemcha obecná.Střemcha obecná patří do čeledi růžovitých (Rosaceae) a je známo více jak 25 různých kultivarů. Areál původního rozšíření byl v severním mírném pásu od britských ostrovů přes střední a severní Evropu až do východních oblastí Ruska. Je to opadavý strom dorůstající až 15 m do výšky a až 8 m do šířky. Patří mezi rychle rostoucí stromy. Jedná se o velice otužilou dřevinu, která je mrazuvzdorná až -40°C... Květy navíc intenzivně voní a tak působí celkově velice hezkým dojmem... Plody dozrávají od července do srpna... Chuť těchto peckoviček bývá více či méně trpká a pro přímý konzum se moc nehodí. Používá se v kuchyni na výrobu džemů a jako přísada do kompotových směsí.
Škumpa:Pojmenování tohoto rodu vychází z řeckého rheein - téci, obsahuje totiž latex, vytékající při poranění. V Severní Americe se listy využívaly v koželužství, protože obsahují hodně tříslovin. Červené plody, které jsou také bohaté na třísloviny se užívaly k zesílení octa. Proto se tato dřevina ve starším pojmenování označuje také jako škumpa ocetná. V Evropě se pěstuje asi od r. 1629. V Čechách byla jako první zaznamenána v Praze r. 1835.
Mamota:Ačkoliv v jihovýchodní Americe, odkud pochází dosahuje desetimetrové výšky, v našich klimatických podmínkách dosahuje sotva dvou metrů.
Durman:Halucinogenní účinky durmanu byly známy jak ve Starém, tak v Novém světě. V Novém světě byl považován za posvátnou rostlinu, s níž směla zacházet pouze pověřená osoba. Některé indiánské kmeny využívaly durman také k tzv. iniciačním obřadům. Ve středověkém kouzelnictví měly důležitou úlohu a byly součástí čarodějnických mastí, jimiž se mazaly čarodějnice "před odletem na sabat", tj. aby upadly do zvláštního mrákotného stavu s bohatými halucinacemi a sny. Účinky: atropin zvyšuje dynamogenii, touhu po pohybu, sklon k nemotivovanému smíchu, zrakové, ale i sluchové a čichové halucinace. Halucinace jsou velmi pohyblivé, mnohotné, létání, ježdění, otáčení. Zajímavá je značná tendence k agresi.

Máš pravdu Awe. Jinak jak je vidět, v kouření dýmky jsem značný začátečník. :shock:
Last edited by Richard on Mon 03. Jul, 2006 6:06, edited 1 time in total.
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Vitous »

Na durman pozor, velice snadno se da predavkovat a pak je z toho otrava jak hrom. Vim o konkretnich pripadech z nemocnice - par seminek stacilo. Co jsem slysel, durman se hlavne pouzival nalozeny do oleje a teprve ten se pak uzival. Pouzival se snad v malem mnozstvi i jako "droga na uceni", coz mozna souvisi s tou zvysenou aktivitou, kterou popisuje Richard.
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
Richard
Nováček
Nováček

Hliněnky

Post by Richard »

Mají (měly) hliněné dýmky nějaký filtr uvnitř, buď železný nebo ten druhý?. Pokud ne, tak to musí být někdy docela dělnický pokouření, zejména u těch krátkých a kraťoučkých dýmek . Vyskytovaly se dříve v "naší" době vůbec filtry v dýmkách jako dnes, nebo si tím tehdejší evropané nebo původní obyvatelé sev. ameriky moc hlavu nelámali?
Vzhledem k výše zmiňovanému složení kuřiva (určitě měli i větší fantazii) by mě možná nepřekvapila absence tohoto ochránce našeho zdraví.
Přemýšlím, kdy vůbec vzniklo poprvně v české kotlině něco jako ministerstvo zdravotnictví?! :wink:
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Vitous »

O filtrech jsem nikdy neslysel a myslim, ze je to az vymysl moderni doby. Ja osobne stejne i u novych dymek filtry rovnou vyhazuji. Snizuje to tah a kondenzuje se na tom voda.
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Joe »

Kouření z hliněnek je považováno i odborníky za kvalitní, protože hliněnka zjednodušeně řečeno absorbuje tu močku. Čili ono ani filtrů není třeba. Nevyhodou jak tu již bylo řečeno u hliněnek je to, že v momentě kdy se nacucají a stratí tu absorbační schopnost - jsou tak zvaně vykouřené, tak se musí vyhodit a nahradit novou. U moderních b... je tomu naopak - čím starší, tím lepší kouření (jenže to není dobové čili LH :wink: ).
Filtr je skutečně věcí moderní doby dokonce snad až druhé půlky 20 století. Znalci je jak Vitana napsal ale nepoužívají!!!
Joe M.
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by awe »

Joe wrote:Nevyhodou jak tu již bylo řečeno u hliněnek je to, že v momentě kdy se nacucají a stratí tu absorbační schopnost - jsou tak zvaně vykouřené, tak se musí vyhodit a nahradit novou.
temhle mýtus jsem už mnohokrát vyvracel :roll: a myslím, že to bude i o pár stránek dříve tady v té diskusi :wink:
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Vitous »

Potvrzuji Aweho slova - sam jsem uz hlinenku vypaloval a je zase jako nova. Hlinenky se daji kourit, dokud je nezlomis, Joe :-)

U "bryerek" to "cim starsi, tim lepsi" taky neplati doslova. Potrebuje urcity cas na zakoureni, aby se vytvorila uvnitr hlavicky uhlikova vrstvicka, ktera potom absorbuje kondenzat a nasledne se dalsim kourenim vypaluje, ale casem tu dymku muzes propalit, zvlaste nezkuseni kuraci a nekvalitni dymky. Proto se taky dymka kouri pomalicku a mela by se kourit maximalne jednou denne.
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Joe »

Sakra - omlouvám se. Kdybych to nevěděl blbec #-o . Jasně že se dá přepálit a jede se znova.
Joe M.
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Joe »

Vitous wrote:Potvrzuji Aweho slova - sam jsem uz hlinenku a vypaloval a je zase jako nova. Hlinenky se daji kourit, dokud je nezlomis, Joe :-)
Osobně poprvé vyskoušel před víc jak 13ti roky vypaloval stylově v táboráku na lágru :wink: Bohužel spíše to lámání je prolém - tu od Aveho už mám v háji :(
Joe M.