Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Řemesla a každodenní život

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

User avatar
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 6691
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00

Post by Knecht »

Trpasličí chleba (ten jsem ještě nezkoušel):
250g hrubé mouky
30g obilných otrub
0,5lžičky soli
0,5lž.kyseliny citronové
0,5lž.sody
100g máku
160ml vody

Suché přísady smícháme a dolijeme postupně tolik vody, abychom dostali stejnoměrně promíchané, mírně lepkavé těsto. To se ještě dále hněte, až je dokonale propracováno. Vytvarujeme plochý kruh asi 23cm v průměru a na vymaštěném plechu pečeme asi 25minut. Vůbec nejlepší je, když se jí ještě teplý, oproti originálu, který je nejlepší, když se nejí vůbec.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
***
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Pazourek

Post by Pazourek »

Nevite nekdo, jak to bylo na nasem uzemi s cizrnou? Od kdy ji tady mame?
diky
User avatar
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 1814
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: svobodné území Beskyd

Post by Pampalíny »

něco málo jsem již dříve pátral a asi takto: římských hrách byl ve středověku znám, ale ne na našem území. Nějaké pokusy pěstovat u nás cizrnu prý byly, ale nevím ze kterého století.
Takže bohužel asi na akce cizrnu ne, jinak je moc dobrá :c)
Pazourek

Post by Pazourek »

Ja jsem na netu sehnal dosti protichudne informace ohledne mista. Jizni Morava x podkrkonosi. Mozna si v podkrkonosi mysleli, ze to je znamka punku :twisted:
Scar
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 245
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Komjatice (Nitra)

Post by Scar »

Nevie mi niekto poradiť kedy sa k nám dostal gaštan jedlý? Pôvodom je zo severu Afriky a juhu Európy. Viem že sa niekedy mlel aj na múku a piekol sa z neho chlieb. Tiež sa používal ako príloha k jedlám, ako doplnok k zemiakom alebo náhrada zemiakov.
Len sa neviem dopátrať, či mohol na našom území v ranom stredoveku rásť. V tých inváznych rastlinách na wikipedii som ich nenašiel. vopred vdaka
User avatar
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 950
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Praha

Post by Boza »

Use the source, Luke... ehm, :idea: google... Castanea sativa... ejhle: :)

http://lesprace.silvarium.cz/content/view/417/19/
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Scar
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 245
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Komjatice (Nitra)

Post by Scar »

Googlil som, len ma nenapadlo hladať v latine.. :oops: :oops:
Tak, tvrdia tam že sa šíril Rimanmi do Západnej Európy, cez Francúzko. U nás sa vysádzal až v 17. storočí. :cry: To ma nepotešilo. Tešil som sa na ten chlieb. Jedine zvaliť to na obchod.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 1243
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Chlumec nad Cidlinou/Praha/Mikulčice

Post by Müscha »

Všechno na obchod a improrty neukecáš.
Není Boha kromě Boha a Ježíš je jeho prorok.
Scar
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 245
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Komjatice (Nitra)

Post by Scar »

Je mi to jasné. Zatial je to jediná vec o ktorej ako importe vôbec uvažujem. :wink:
Glorx
Nováček
Nováček
Posts: 16
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Vetšinou někde na zemi

Post by Glorx »

Nekdo se tu docela kriticky vyjádřil k něakému receptu sušeného masa s rozinkami. Taky příliž nevím jak indiáni pracovali nebo spíše nepracovali s vinnou révou, vtip je však v tom že oni s ní příliž pracovat nemuseli, v Americe se totiž vyskytoval typ vinné révy znám jako Vitis Labrusca-který byl divoký. Potom co se po oběvení Ameriky dovezla vitis Labrusca k nám, všechno víno jež se dosud vyskytovalo u nás bylo zničeno malou bestijí známou jako Mšička révokaz jež žere kořínky révy vinné, proto se všechny naše odrůdy (vycházející z typu vinné révy Vitis Vinifera) museli nakřížit na Vitis Lambruscu jež byla proti mšičce odolná...
Prostě myslím že si indiáni mohli zbírat víno asi stejně jako my borůvky nebo maliny...i když o tom nic moc nevím recept bych nezavrhoval