Šperky, ozdoby, drobné doplňky

Řemesla a každodenní život

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Nerad bych aby to vyznělo blbě, ale nějak nemám co kritizovat - vypadá to dobře a díky tomu dotvarování hezky "kulovitě". Děláš je při střihu přesně na hlavu nebo menší s tím že je po namočení vytáhneš?

Snad jen - když se koukám na ten obrázek - pokud by dole byl na každé straně pravý úhel, nahoře by se to teoreticky protlo až v nekonečnu. Tak vysoká čepice musí být nepraktická ne? :wink:
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Pampalíny »

Velmi pěkné, hlavně 2. Akorát mám jednu připomínku - že to nebude asi nebude přírodní barva na těch karetkách :-/
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Boza »

Ne, nejsou přírodní :? Karetky nakupuju v Polsku, nevyrábím je sám.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Boza »

Wothan wrote: Děláš je při střihu přesně na hlavu nebo menší s tím že je po namočení vytáhneš?
Ano, přesně na hlavu (změřím si obvod a délku od obvodu k pomyslnému vrcholu hlavy). Vytahuju to co nejméně - snadno se stane že ti v místě kde při natahování držíš plst prsty zůstanou faldy. Ta plst se snadno vytahává ale je prakticky nemožná ji zase "smrštit".
Wothan wrote: Snad jen - když se koukám na ten obrázek - pokud by dole byl na každé straně pravý úhel, nahoře by se to teoreticky protlo až v nekonečnu. Tak vysoká čepice musí být nepraktická ne? :wink:
Bok střihu je zakulacený, to dělá tu kulovitost. Když ho uděláš rovný, dostaneš prostý jehlan. Když spodní roh uděláš jiný než 90 st., budeš mít spodní okraj vlnitý - ostatně představ si v duchu zeměkouli, u ní rovnoběžka a rovník taky svírají pravý úhel.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
abaddon
Site Admin
Site Admin

Post by abaddon »

tu matematiku si dobrovolne promazte ;-)
PeZ
Nováček
Nováček

Post by PeZ »

Pěkné, asi si takovou čapku taky uštrikuju. Nehraju nobilitu - může to být lemované pruhem plátna? Co nějaký kontrastní steh ve švech - je takové zdobení k vidění ?
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Taky tam nemusí být žádné zdobení nebo jen ten kontrastní steh při založení spodku - viz. třeba já coby řemeslník:

Image
Asenath

Post by Asenath »

Ahoj
Vedeli by ste mi povedat ake presne nastroje pouzivali sperkari v obdobi VM a potom este v rannom stredoveku (zapadna europa)? nejake kresby,obrazky s udanymi velkosami a pod.... dakujem :)
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by zoone »

Nemohl by sem někdo hodit obrázky nějakých opaskových přesek z VM? Spíš bych ale uvítal nějaké hodně obyčejné. Těch bohatě zdobených mám na obrázkách dos. 8)
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Pampalíny »

Asenath wrote:Ahoj
Vedeli by ste mi povedat ake presne nastroje pouzivali sperkari v obdobi VM a potom este v rannom stredoveku (zapadna europa)? nejake kresby,obrazky s udanymi velkosami a pod.... dakujem :)
V sekci "zpracování železa" dával Rab obrázek šperkařské kovadlinky i nějakých nástrojů.