a co se tyce ty nestylovosti konopi... cetl jsem neco o jeho historii a zajimavy je napriklad fakt ze se z nej delal papir driv nez ze dreva a daleko ekologicky cistsi cestou... a napriklad puvodni americka ustava byla sepsana na konopny papir, coz bylo prave uvadeno do kontrastu s umele vytvorenou fobii kolem teto rostliny prave ve statech... takze kde je pravda??
podle toho co jsem cetl by to melo byt zrovna doost stylovy
Předměty denní potřeby
Moderátor: Joe
-
- Stálý přispěvatel
No, jak jsem psal, jsem původním povoláním papírák.
Technologie se rozvíjela nejsilněji v 19. století, jako u všeho, a do té doby v podstatě neexistoval papír ani ze dřeva. Přoč? - protože neexistovalo chemické zpracování vlákniny. A o tom to je. Předchozí výroba byla - dá se říct - vždycky egologická (alespoň principem).
Papír je složen z celulozových vláken. Ty jsou ve dřevě a v rostlinách pojena ligninem. Lignin je nutno odstranit chemicky, jinak je místo vlákna jen tříska.
Čili ideálním materiálem jsou vlákna, která jsou volná, nespojená, a to jsou a byly vlákna bavlny, nebo lnu, ideálně ovšem už po předchozím zpracování.
Papír jde z části dělat i z tvrdších vláken, jako je dřevovina (třísky vzniklé broušením dřeva), ale vždy musí být spojena kvalitní celulozou. Nejkvalitnější celuloza vůbec je bavlněná hadrovina.
Čili - dokážu připustit konopí jako náhražku, ale už z ekonomických důvodů by to nikdo jen tak nedělal, protože bude mít vysoké náklady. Leda, že by to konopí bylo výrazně levnější, a "ředil" se s ním kvalitní materiál.
Ještě se na tu problematiku podívám.
ad "ústava" - otázkou je, jestli tato argumentace není účelová z opačného směru
Zdá se mi, že naopak neškodnost a užitečnost konopí se teď příliš zdůrazňuje, i když v té době (a dodnes) se běžně používalo na lana, koudel, technické textilie atd. a nikoho to samozřejmě nevzrušovalo.
Technologie se rozvíjela nejsilněji v 19. století, jako u všeho, a do té doby v podstatě neexistoval papír ani ze dřeva. Přoč? - protože neexistovalo chemické zpracování vlákniny. A o tom to je. Předchozí výroba byla - dá se říct - vždycky egologická (alespoň principem).
Papír je složen z celulozových vláken. Ty jsou ve dřevě a v rostlinách pojena ligninem. Lignin je nutno odstranit chemicky, jinak je místo vlákna jen tříska.
Čili ideálním materiálem jsou vlákna, která jsou volná, nespojená, a to jsou a byly vlákna bavlny, nebo lnu, ideálně ovšem už po předchozím zpracování.
Papír jde z části dělat i z tvrdších vláken, jako je dřevovina (třísky vzniklé broušením dřeva), ale vždy musí být spojena kvalitní celulozou. Nejkvalitnější celuloza vůbec je bavlněná hadrovina.
Čili - dokážu připustit konopí jako náhražku, ale už z ekonomických důvodů by to nikdo jen tak nedělal, protože bude mít vysoké náklady. Leda, že by to konopí bylo výrazně levnější, a "ředil" se s ním kvalitní materiál.
Ještě se na tu problematiku podívám.
ad "ústava" - otázkou je, jestli tato argumentace není účelová z opačného směru

Peggy, Trappers´Corral
-
- Stálý přispěvatel
No, takže doporučuji se podívat např. do Ottova slovníku.
Jednoznačně konopný papír byl staročínskou doménou, zatímce po cestě do Evropy se jednoznačně přešo na hadrovinu jako nejlepší a nejkvalitnější surovinu, jmenovitě hadrovinu lněnou.
BTW hadrnictví bylo významné řemeslo.
Dále už je přpodle mne přání otcem myšlenky - stačí se podívat, kde se píše o na netu o konopném papíru:
1) při obhajobě konopí v souvslosti s kouřením trávy
2) dtto konopářsky zaměření zemědělci a výrobci
3) ekologisti, kteří se toho chytli, ale technologie jim nic neříká
Jinak samozřejmě nějaký podíl konopného (ale asi nikdy ne čistě konopného) papíru se asi vyráběl, ale jako náhražka, nebo pro speciální účely. On ostatně i v té Číně vznikl jako náhražka kvalitnějšího a dražšího papíru z hedvábné hadroviny
Jednoznačně konopný papír byl staročínskou doménou, zatímce po cestě do Evropy se jednoznačně přešo na hadrovinu jako nejlepší a nejkvalitnější surovinu, jmenovitě hadrovinu lněnou.
BTW hadrnictví bylo významné řemeslo.
Dále už je přpodle mne přání otcem myšlenky - stačí se podívat, kde se píše o na netu o konopném papíru:
1) při obhajobě konopí v souvslosti s kouřením trávy
2) dtto konopářsky zaměření zemědělci a výrobci
3) ekologisti, kteří se toho chytli, ale technologie jim nic neříká
Jinak samozřejmě nějaký podíl konopného (ale asi nikdy ne čistě konopného) papíru se asi vyráběl, ale jako náhražka, nebo pro speciální účely. On ostatně i v té Číně vznikl jako náhražka kvalitnějšího a dražšího papíru z hedvábné hadroviny

Peggy, Trappers´Corral
-
- Stálý přispěvatel
NO, já používám teď konopný papír z toho důvodu, že se mi dostal do ruky a jde na něj dobře psát. Zatím jsem neřešil jeho dobovost. Na něcem se to nacvičit musí a ručního papíru by mi bylo skutečně líto, když pominu i nezanedbatelnou finanční stránku.
Add posýpátka:
Nějak si nevybavuji, že bych někdy nějaké konkrétní viděl, ale předpokládám, že ke klasické slánce to daleko mít nebude. Mimochodem, nejede někdo na Balt?
Objednal bych si pytlík velejemného písku 
Add posýpátka:
Nějak si nevybavuji, že bych někdy nějaké konkrétní viděl, ale předpokládám, že ke klasické slánce to daleko mít nebude. Mimochodem, nejede někdo na Balt?

Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Site Admin
nejsem obhajcem neskodnosti "huleni" ani konopi jako vseleku na ekologicke problemy, ale na druhou stranu nechci ani zpochybnovat jeho lecebne ucinky a podobne...
neco malo o historii konopi sem nasel tady:
http://www.konopa.cz/index.php?dok=0089
neco malo o historii konopi sem nasel tady:
http://www.konopa.cz/index.php?dok=0089
ale je tam uvedeno i to jak byla konopna vlakna postupne nahrazena bavlnou atd..Velký důkaz o užitečnosti konopí se projevil v recyklačním průmyslu v Americe: staré konopné oblečení, hadry a lodní plachty se přeměňovaly na papír.
.....
V severoamerických koloniích se zakrátko stalo nenahraditelnou surovinou. Mnoho kolonistů mělo Bible a mapy vytisknuté na konopném papíře a větina jejich lampového oleje pocházela z lisovaných konopných semen. Produkce konopí se stala tak důležitou, že roku 1640 guvernér státu Connecticut nařídil, že rostlinu musí pěstovat kadý občan.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
No ano, to je přímo ukázka nestranného a nezávislého zdroje

Jinak abychom si rozuměli, já proti konopí nic nemám, jen na to koukám jako technik - jestliže se na to něco nehodí, tak to použiju až v nouzi.
Což mohl být případ Ameriky, která byla (nuceně) závislá na dovozu, ale zcela určitě to platilo jen do rožšíření pěstování bavlny, čili v době koloniální (před r. 1800)
Dovolil bych si obecně jednu neslušnou poznámku ke konopí a papíru, která vystihuje podstatu věci - jak se říká "Z h**na bič neupleteš"
Peggy, Trappers´Corral