No všímal jsem si toho především v manessovi a macievské.A i náznak je ve Velislavovi ,kde se s tím autor moc nepáral a vybarvoval jen určité věci a na foliantu 95r jsou hudebníci v mi-parti a hezky vybarvení .Já bych řekl, že si prostě mohli občas porušit určitý "bonton" a poté bylo na okolí jestli se ta či ona móda vžila či prošla bez povšimnutí. Dál moc nemůžu soudit ,neb jsem se tím odíváním dál moc nezabýval a někdy jsou to jen takové drobné detaily ,kterých si člověk začne všímat až po nějakém čase.
A:"Jo a proto jsem ho tam dal jako očividnou negaci dle mého názoru nesmyslného výroku o tom, že před rokem 1350 se nic vepředu nezapínalo. Pokud se člověk zaměří na starší datum, najde to i tam."
Souhlas to řekl Dobrohost špatně. Znáš ještě nějaké starší celé zapínání ,ale ideálněji z jiného prostředí než je Itálie.Protože já jsem ještě nenašel , nějaké moc přesvědčivé zapínání ve větší míře před tou půlkou 14.Ale asi to kdyžtak hoď do šatní skříně ,ať tu nešpiníme čisté prosívky.
A:"Bylo by dobré si uvědomit, že s Itálií jsme v permanentním obchodním kontaktu od dob Přemysla Otakara I. Nevěřím tomu, že by se tamní módní prvky neobjevily i u nás. Navíc ten vyobrazený chlap s kabátem je očividně měšťan...
V případě Itálie je potřeba si uvědomit jednu věc, v které ji žádná soudobá evropská země nemůže až tak do konce 14. století konkurovat (snad s výjimkou Byzancie). Tou věcí je uznání uměleckých řemesel a důraz na jejich podporu (to je dáno faktory jako jsou odkaz z dob antického říma, záliba obchodnického národa v krásných věcech, kontakt s Byzancí a požitkářským arabským světem a další).
Itálie může nabídnout nespočetně více dobových vyobrazení s důrazem na detail (malby, fresky, deskové obrazy, tapiserie, sochy, atd...), než kterákoli jiná evropská země. To ale nutně neznamená, že móda je zde odlišná (nesrovnávat odění patriciátu se šlechtou!!! tam ten rozdíl samozřejmě je), důsledkem může být se stejnou pravděpodobností i to, že móda je zde stejná, jen je lépe zdokumentovaná.
Jasné ke stykům docházelo ,ale po pravdě se zatím v italské módě zatím moc neorientuji ,protože tam jsou fakt dost odlišný věci ,než nacházím běžně třeba z Francie,Anglie ,Německa a Rakouska.
A jestli si myslíš ,že to je tím ,že to je z fresek a tudíš se tam může autor více vyblbnout.Tak to sice je nicméně tu netypičnost najdeš i na iluminacích.Čili tím bych řekl ,že to nebude.
André budem si každý sbírat argumenty ,abysme se tady mohli dál arguovat.

Radian: Ty rukávy taky neznám oddělené (i když to mám na staré prošívce tak řešený