Ochrana rukou (nejen)

21. století - literatura, instituce, akce...

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Jakou ochranu rukou volíte do RS bitvy

Nepoužívám, máme holé ruce!
26
32%
Tlusté rukavice, to stačí
12
15%
Našité kroužkové pletivo
10
12%
Našité segmenty z hrubé kůže
20
24%
Šupiny
1
1%
Lamely
4
5%
Faléry
2
2%
Něco jiného, popíšu v tématu
7
9%

Celkem hlasů: 82

zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od zoone »

Nechci jmenovat, ale zranění co se staly u nás bych nepřipisoval "magorům" ani z jedné strany, vzhledem k tomu, ze lidi jak zranění tak viníci jezdí na WB (krom jedenoho útočníka, to nevím kdo byl).

Takže tohle vysvětlení dost zavání....

"Co proliješ hrdlem ti už nikdo nevezme..."
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Ale jo, no divil bych se kdyby to zase někdo nevzal osobně a neozvala se potrefená husa co? [-o< Já tu nemluvím o jedné akci, ale o 9-ti letech pořádání akcí - pořádáme 2 velké bitvy za víkend + Gladius (který nám pomalu taky přerostl do podoby malé bitvy) což už je hezká řádka akcí a nějakou statistiku nám to umožňuje. Takže bilancujeme zranění u nás a konstatujeme že počet zranění a jejich závažnost u nás kupodivu nikdy nebyla moc vysoká a má klesající tendenci. Důvod proč tomu tak je (bez ohledu na to že nemáme povinné rukavice a přilby a bez ohledu že se tu leze na valy a žebříky což je náročnější než polní bitva) vidím jednak v určité dávce štěstí, ale jednoznačně v lidech kteří k nám jezdí. Znovu opakuju že nikdo není imunní vůči neštastné náhodě a proto taky máme na akci zdravotníka a na bitvu a kruhy zrady sanitku s doktorem, přesto je to hlavně o lidech kterí si ta zranění způsobují nebo nezpůsobují. A jsou lidé které bych na akci po špatných zkušenostech i z jiných akcí nezval, stejně jako mně neokouzluje z pohledu pořadatele vypravování o tom jak jsou tvrdí a brutální někteří poláci, bělorusové, ukrajinci apod.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od melkel »

zoone píše:Takže tohle vysvětlení dost zavání....
A to jako proč? Pokud umožníš řádit, lidi řádit budou. Tuto diskusi obnovili proto, že se zdálo, že počet zranění roste, což se setkalo se souhlasem. Já konstatuji, že u nás tomu tak díkybohu není, a ptám se, jestli je rozumné jít cestou zvyšování ochrany.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Tak uškodit to nemůže, ale otázka je jestli je žádoucí aby měli všichni na place prošívanice a přilby, to asi ne, stejně jako se mi nelíbí když mají všichni kožené obří rukavice ála Anglie (i když mi to zase nevadí natolik abychom to zakazovali). Ty zimníky a kožichy jsou myslím jako nápad celkem dobrý, protože tak se to podle mne u hotovosti apod. řešilo, ale taky se to nedá použít vždy. Ten štítek pod čapku zní taky zajímavě, chtěl bych to někde vidět, bohužel to chrání jen část hlavy a asi ani to bych nezaváděl jako povinné. Jenže my samozřejmě mluvíme za sebe - co pořadatel, to jiný názor a logicky jiná pravidla.
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Wothan píše:... Takže bilancujeme zranění u nás a konstatujeme že počet zranění a jejich závažnost u nás kupodivu nikdy nebyla moc vysoká a má klesající tendenci. Důvod proč tomu tak je (bez ohledu na to že nemáme povinné rukavice a přilby a bez ohledu že se tu leze na valy a žebříky což je náročnější než polní bitva) vidím jednak v určité dávce štěstí, ale jednoznačně v lidech kteří k nám jezdí...
:twisted: Je vidět že je na čase zahrnout do scénáře i lití vřícího vody směrem ven a házení pochodní směrem dovnitř :twisted:

(neberte mě vážně, včera jsem konečně dokoukal Kindom of Heaven)
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Tak já o tom uvažuju už dlouho, ale nějak mám pořád problémy s tím suchým ledem :wink:
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

A taková špatně hozená pochodeň a z Wothanburgu je Wothanberg...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

To jo, ale to by sis mohl připálit prsty (ať se držíme tématu) :wink:
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od melkel »

Smůla může být, měli jsme málem vystřelené oko, měli jsme utržené víčko atd. atp., prostě průseru se lze vyhnout snad jen modlitbami, ale stále jste mi nevysvětlili, jak to, že se v akci, kde je cca 40? lidí, stanou tři ošklivější zranění, a na akci se 70-100 bojujícími už třetí rok díkybohu nic (jestli se nepletu).
A není to o pošklebování se jiným organizátorům, na Čase vlků si taky vážné zranění nepamatuju, je to o tom, že nechci, abychom šli cestou obrňování a kašlání na bezpečnost boje, protože jak už tady padlo, k nám i k vám jezdá podobní lidé, ale spíše cestou pěstování bojových schopností a "herectví".
Rozumíme si?
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Každý člověk mít helmu nemůže pořádně ani v tom našem 11-12.st. natož na Velké moravě, má-li to vypadat reálně. Když jsem třeba chtěl nahnat do boje v rámci scénáře sedláky, vypadalo by to neskutečně blbě kdyby měli přilby (a ani argument o bezpečnosti by na tom nic nezměnil). Takže to asi bude o nějaké alternativě k přilbám u lehkooděnců nebo hotovosti - kožené nebo silné vlněné plstěné čapky apod. Zaujala mně i ta možnost nějaké kovové destičky pod čapkou (ze stejného důvodu mně nevadí u scéniků chrániče pod hadrama pokud dělají akci jen v oděvu).

Nicméně znovu bych si být váma přečetl to co píše Melkel, než se budete blbě hádat - základ není v tom obrnit se tak abychom byli nezranitelní a pak do sebe tlouct, ale bojovat tak aby pokud možno nedocházelo ke zbytečným zranění ani když budete nalehko. Pak je ochrana spíš taková jistota. Když děláme Gladius, taky tam většina barbarů nemá přilby a ochranu rukou, většina římanů rovněž nemá ochranu rukou (a je to obtížně řešitelné - někteří římané nosí šupinové nebo kroužkové pěstnice ale není to košér) a přesto nedochází k vážným zraněním - umím si to vysvětlit jen tak že ti lidé prostě šermují bez ohledu na to jak brutálně to vypadá ohleduplně a víc hrají než se snaží "toho druhého dostat".

A zase znovu opakuju (v marném doufání že se zase neozve nějaká potrefená husa) - "pokud si myslíte že máte na vaší akci hodně zranění", zkuste hledat prvotní příčinu v boji - v tom kdo, kdy a hlavně za jakých okolností zranění způsobil a jestli by tomu nešlo zabránit aniž by musel být člověk chráněný od hlavy po paty. Je tohle už jasný nebo zase zjistím že jsem vystřelil do tmy?