bitva Malešov

21. století - literatura, instituce, akce...

Moderátoři: Viktorie, ClaryAldringen

cert
Nováček
Nováček

Příspěvek od cert »

jen, že všechno už tu někdy bylo, a je teda s čím srovnávat
abaddon
Site Admin
Site Admin

Příspěvek od abaddon »

no castecne ano a castecne ne....

tocnik je vec ktera stoji a delat na ni upravy nejde, je taky rozmerove vetsi, a popularnejsi nez malesov(ktery coby stavba jeste pekne penize narozdil od tocniku spolkne a to nemluvim o udrzbe a cely je to postaveny defakto na nadseni lidi, neni to statni kulturni pamatka) coz oboji slibuje ze prijde vic lidi, z toho plynou vetsi prachy a za vic prachu je jednoduse vic muziky...

a to se podle myho neda srovnavat s tim, kdyz nekdo z nadseni a snad trochu jako "ukazku toho co se za tento rok stihlo udelat" porada akci kde se mu kryjou vydaje se ziskem, veskery kostymy, zbrane a zbroje sou osobni investice tech lidi... samozrejme to neni ani vymluva ani omluva, jen proste necekejte skokovy zmeny, jeden rok bida a druhej rok vsechno ok. Ted ve me ten dojem vyvolavas....

Nevim jak to bylo na tocniku v letech 90 -95 ale nemyslim si, ze ucinkujici na tech fotkach tam byli zadaco, jen tak z ciryho nadseni... ale treba se pletu. Ale fakt je ze kdyz uz tim konickem nejaky prachy vydelas, je daleko snadnejsi je do nej opet vracet a tak se rychleji a kvalitneji dovybavit. To ovsem necekejte v pripade Wothanburgu (a pravdepodobne i Malesova), kde veskerej vydelek utopime v nakladech za material.

Srovnavas trochu nesrovnatelny....
Bryennios
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bryennios »

Abaddon: se mi zdá, že pánové spíš mezi řádky naznačili své pochybnosti o možnosti úspěšného spojení klasické šermířské bitvy s LH, protože výsledkem bude stále jen větší či menší kompromis.

pokud nemáš peníze a lidi, skutečně nemůžeš očekávat, že dosáhneš napoprvé úrovně akcí ála Točník. Je ovšem otázka - a o to tu myslím běží - zda toho lze dosáhnout postupnou "převýchovou" šermířů a zda lze kvalitní LH akci vytvořit přestavbou či spojením s klasickou "bitvou".
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Vemte to takhle - mluví snad třeba v historickém filmu nebo v divadle hrajícím historickou hru nějakým archaickým jazykem? Obvykle nikoliv...
Zcela souhlasím, že takové pokusy vyznívají směšně (ovšem výjimky existují - např. představení Berounských měšťanů). Jde spíš o to přizpůsobit výraz, nikoliv jazyk. Minimálně mluvit v první osobě (já, my to tak děláme právě teď), nikoliv „oni“ to tak dělali kdysi... Klidně použít současné názvy nástrojů a postupů, současné míry a váhy, ale nevysvětlovat didakticky, jen tak mimochodem komentovat co zrovna dělám. K tomu se podivit, jak to, že to návštěvník nezná, jestli snad nespadl z višně...
Jistě, pojmenování LH se používá poměrně krátce, to ale neznamená, že tu akce v podobném duchu nebyly již dříve. Proto jsem poukázal na Točník případně na Tuležim (opravdu ne jen proto, že jsem se na tom spolupodílel :wink:), ale protože o něco takového jsme se snažili v dobách, kdy jsme pojem LH neznali, a lze to považovat za jakési počátky u nás, tudíž je na čem stavět a není třeba objevovat objevené nebo opisovat zvenku. Čertův a můj postoj vychází z toho, že už jsme zažili akce v tomto směru téměř dokonalé, tak chceme tímto pomoci k tomu, aby se to dařilo i jinde. Jistě, že to nemůže být hned, proto se o tom bavíme, aby se vědělo, co ano a co ne, a postupně se to napravovalo.
A ještě k Točníku - s přípravou akce Loutnou a mečem jsme začínali v roce 1992, Točník byl tehdy polozapomenutá ruina s návštěvností cca 10 tisíc lidí za rok (v roce 1995 už přes 50 tisíc). Byly sice peníze na opravy hradu, ale na kulturu téměř nic. Šli jsme do toho tenkrát jen s pár korunama od místních sponzorů, nebyly žádný granty, hlavní riziko nesli Merleti (jim patří hlavní zásluha o vše) a pak Berounští měšťané, všechno se hradilo jen z vybraného vstupného (40 Kč dospělý, 20 děti). Nikdo nedokázal odhadnout, jaký úspěch to vyvolá, jaká bude návštěvnost, protože předtím tady v takovém pojetí nic podobného nebylo. Přitom se to všechno dělalo opravdu jen z nadšení lidí - všichni účinkující dostali jen jídlo, šermířům se navíc zaplatilo akorát cestovné a další náklady typu pyrotechnika, ozvučení apod., trhovci a řemeslníci kromě jídla nedostali nic, tedy jako jediní si něco vydělali prodejem, ovšem za to museli předvádět a hrát. Hrad, resp. jeho zřizovatel památkový ústav, investoval zčásti do vybavení interiérů hradu a materiálu na stavby kulis, ale větší část jsme zaplatili ze svého. K tomu hrad platil ještě vodu, elektriku, odpady, telefony a podobné provozní výdaje, což se dneska dá uhradit z různých grantů na kulturu.
A měli jsme všechno, počínaje barevnými plakáty, obrázkovými vstupenkami, kartami pro vjezd účinkujících, stravenkami na jídlo, každý účinkující dostal na krk koženou nebo keramickou placku s emblémem akce, fungovala hradní hospoda v černý kuchyni, kde se vařilo ve dvou kotlích a nebyly tam žádný plasty, žádný limonády ale ovocný šťávy, medovina, pivo, pečený maso, hustý polívky a ovesná kaše, prodávali jsme na trhu obilí, vejce, zeleninu, jablka, pobíhaly tam kozy a ovce, v konírně byli opravdu koně, vonělo tam seno, všude byla sláma atd. Stráže byly, pořád se kontrolovalo vybavení stánků (klidně jsem tehdy vyrazil Melčovy, kteří během akce vybalili cínové vojáčky) - mimochodem, se všemi účinkujícími jsme měli předem uzavřené smlouvy, kde bylo přesně popsáno, jak se mají chovat, co mohou prodávat, atp. Jistě, po skončení jsme všichni padli na hubu a slibovali si, že už nikdy více, ale za chvíli to přešlo... Samozřejmě nelze srovnávat prostředí Malešova či Wothanburgu s Točníkem, ale charakter akce ano. Jde o to pochopit tu filozofii - že jde především o návštěvníka, který se musí z toho všeho posadit na zadek - není to jen přátelské setkání účinkujících, kdy diváci jsou jen čímsi navíc. Nepodvolit se tlaku „komerčních“ stánkařů - my jsme tenkrát povolili jen běžné občerstvení se stánky u horního parkoviště, tj. cca 100 metrů od brány. Ostatní museli zůstat dole v obci. Stejně tak auta, před hradem v okruhu těch 100 metrů žádné. Vše se podřizovalo vytvoření co nejdokonalejší iluze středověku, bez kompromisu. A vo tom to je ... :)
Viktorie
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Viktorie »

Rab: Pokud si mohu dovolit odpovědět za Korouhev, tak o tom je to i u nás. Cesta kterou jsme si ovšem zvolili je ta, že primárně nemáme na to akci pro diváky dotovat. Začínali jsme tedy v trochu komerčnějším duchu a každý rok odbouráváme další nedobové prvky a přidáváme více autentičnosti nebo chceme-li to tak nazývat toho LH. Spousta věcí se u nás řídí finančními možnostmi, přesto věříme, že má cenu to dělat, protože je to podle nás ta cesta, která vede k akci, která splní očekávání i náročného diváka a přesto pobaví i rodinu s dětmi a my sami se za ni nebudeme stydět. Pevně věříme, že máme před sebou ještě mnoho "Malešovských bitev" a každá z nich bude více LH než ta předchozí.
Viktorie
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Wanda: To je sympatické :wink:

Viktorie: Jo, to je fajn, jen jestli nehrozí nebezpečí, že někteří z návštěvníků už se příště nevrátí :(
Viktorie
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Viktorie »

Rab: no zatím naše zkušenosti jasně potvrzují, že se valná většina diváku vrací a ráda, takže to je pro nás výbornou motivací je každý rok opět překvapit (mile samozřejmě).
Viktorie
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od hawkwind »

On to Wothan (ta celebrita s fanklubem až ve francii) píše dobře, že není dobré, aby návštěvníci chodili v kostýmech, protože se pak nepozná kdo je účinkující a kdo návštěvník,
ale ted´už Ti nejspíš uši nikdo neutrhne??? :)
Martin
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Martin »

Já jsem byl na merleťáckém Točníku pouze v r. 1993 a musím říci, že na to dodnes s nadšením vzpomínám. Byla to úžasná akce, po určité stránce bravurně zvládnutá (a detail: nikdy od té doby se mi nepoštěstilo tancovat v krčmě na stole v plné plátové zbroji). Diváci byli jistě nadšeni, ale co se týče všeobecné výbavy, tak byla poplatná své době. Myslím, že bychom se dnes smáli, co bylo považováno za dobrou zbroj, kostým či zbraň, a vůbec dobré vybavení. Měl jsem tehdy novou plátovku o Somozy a dost lidí mi ji závidělo. Když jsem ji, jako léta nepoužívanou, loni prodával (a porovnával se současnými výrobky od Brožka), trochu jsem se styděl. Přece jen doba pokročila. Tenkrát se pojem "living history" nepoužíval, protože se o to nikdo nesnažil. Skutečně to bylo hlavně pro diváky. Myslím, že třeba nesamonosné nohavice či kalhoty, bruchy, hacě, apod. tehdy neměl nikdo, alespoň o tom nevím. Plátové zbroje ani kostýmy nebyly rozlišovány podle období. Byla to prostě skvělá "nadhistorická" akce Loutnou a mečem.
Hezky se na to vzpomíná a na tu dobu to bylo opravdu dobrý (ostatně co k Merletu dodat i dnes), ale s dnešním pojetím LH to nemělo společného prakticky nic. Nakonec Merleti se o LH nikdy nesnažili, jejich zaměření je jiné.
Snahu Korouhve a ostatních nadšenců (naše třeba) z Malešova je třeba hodnotit trochu jinak. Monstrózní akce čistě pro diváky, kdy je vše podřízeno efektu, případně zisku, zde asi nebudou pořádány nikdy. Cílem je ukázka života na tvrzi a na venkově se všemi detaily a takováto rekonstrukce je práce na mnoho let.
Srovnávání klasických šermířských akcí (i těch dobrých) s Malešovem a Wothanburgem, které mají charakter dlouhodobých projektů, nemůžu považovat za objektivní. Zde je nějaká konečná vize, které není možné dosáhnout za rok či za dva, i kdyby čert na koze jezdil.
abaddon
Site Admin
Site Admin

Příspěvek od abaddon »

takhle nejak sem tu rozdilnost vizi vnimal i ja, jen mi chybely slova, diky...