ale je fakt ze tech 8g bude poradna supa

btw. nepise se nekde kolik prachu davali v dobe okolo tricitky?
pokud by ten prach byl srovnatelny s prachy ze sedmiletky tak by to slo prepocitat...
Moderators: Knecht, Raiden
nebyl, podle záznamů byl velmi nevyzpytatelnýBlueL wrote:mno ja vychazim ze zkusenosti s brownbess kde jsem nejakyho kloudnyho soustrelu (na50m) dosahl az se 100grainama (6.5g),
ale je fakt ze tech 8g bude poradna supaasi si to zkusim:twisted:
btw. nepise se nekde kolik prachu davali v dobe okolo tricitky?
pokud by ten prach byl srovnatelny s prachy ze sedmiletky tak by to slo prepocitat...
To se uvádí dnes, na Vesuvit...Gordon wrote:Co já vím,..takobecně se dává desetina váhy kule...mušketa 20mm.ráže = 40g. tak se ládovalo 4g.prachu +-
Jo, někde to mám v knížce. Jsou tam i dnešní testy...BlueL wrote:nojoa nejaky dobovy zminky co cim prostrelili (treba tram nejakej) nejsou?
To souhlasím, že mokrý proces zbezpečnil výrobu a převoz, nicméně to nemá na standardizovatelnou jakost a výkon prachu jako takového až tak vliv...Gordon wrote:Prach byl nevyzpytatelný dokud ho míchali za sucha,..pak se jim to převozem setřásalo....jo když jsme doma pekli prach v plynovejch troubách ,..to bylo vzrůšo.
Jo, mohl, ale až dojedu ze služebky domů a udělám si čas...BlueL wrote:mohl by jsi sem ty testy pls postnout docela by me to zajimaloalistaire wrote:Jo, někde to mám v knížce. Jsou tam i dnešní testy...
Není to vůbec nemožné... bez jakéhokoli cviku jsem na 20-25m mušketou bez mířidel nastřílel soustřel 30cm, a to jsem se na přesnost střelby nesoustředil...Gordon wrote: Účinnost tehdejších zbraní,..z manufaktur byly dodávaný kyrysy s nástřelem,to znamená jistou atestaci těchto výrobků,...na jakou vzdálenost se to nastřelovalo?,vezmu li v potaz,..že většina nástřelů se nachází na pravé straně zhruba nějakých 15-20cm po ramenem,dokázali by to na 30m.takhle trefit,..nevím