Křesadla a křesání

Moderátoři: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain

Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

Děkuju.
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

Náhodou jsem zavítal do Pinta v Týnský uličce za Staromákem a s jistým překvepaním zjistil, že prodávaj i křesadla :shock: .
Ocílka za 140,- , šutr za 5,- malej a cca 20-40,- velkej...
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Zdá se, že s tím teprve začínáte - u nás se křesá už 16 let. Mimochodem, křesadlo bylo jako povinná výbava myslivců ještě na počátku 20.století. Čili křesadlo se používalo ještě nedávno :wink:
Na křemen a se vybodněte. Pazourek je nej :idea: Křemen hází jisker dost, ale jsou moc studený (jde to, ale blbě - čili je to z nouzce cnost) Pyrit je OK, ale zase se drolí a je hned v čudu. Dle našich informací se tyto používali jen když prostě pazourek nebyl. S tím se mimochodem úspěšně obchodovalo. V Evropě byl velmi ceněn pazourek z Anglie.
To platí i o choroši zápalném, který se u nás vyskytuje relativně vzácně a proto se až do konce 19.století dovážel z Ukrajiny.
Joe M.
Václav
Nováček
Nováček

Příspěvek od Václav »

V mohelnickém muzeu mě zaujalo toto křesadlo datované do 15. století. Víte někdo jakým způsobem se používalo?
Obrázek
Pazourek

Příspěvek od Pazourek »

Křesadla

Jejich výskyt přirozeně souvisí s výskytem ocílek. Zpravidla nepravidelné úštěpy rohovce, vzácně z jaspisu (hrob 194/30 - pohřebiště "Na Valách" - HRUBÝ, V. 1965) a křemene. V hrobech 23/48 a 210/49 jsou křesadla nepochybně druhotně použitými silicitovými čepelkami. Použití takovýchto čepelek nasbíraných na pravěkých sídlištích bylo běžné (srov. KUNA, M. – PROFATOVA, N. 2005, nevim jaka strana, protože jsem to nekde ztratil). Další možností získávání rohovce byl sběr ve fluviálních štěrcích, nebo získávání přímo z primárních zdrojů
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od cossack »

Václav píše:V mohelnickém muzeu mě zaujalo toto křesadlo datované do 15. století. Víte někdo jakým způsobem se používalo?
Obrázek
Tak "to" na levé straně mně spíš připomíná brumli než křesadlo. A jestli je "to" napravo ocílka, tak se do ní nejspíš normálně mlátilo šutrem.
Václav
Nováček
Nováček

Příspěvek od Václav »

Právě že oba předměty byly označené jako "křesadlo"... #-o
abaddon
Site Admin
Site Admin

Příspěvek od abaddon »

Obrázek
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Jo to je jeden z mnoha typů, mně teď docela zaujaly ty ocílky se zoomorfním bronzovým držadlem na Špilberku.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od melkel »

To bylo ale 13., jestli si pamatuju dobře.