Přilby raného středověku

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Boza »

Přilba ze Sinje, 6. století:

Image

Zdroj: http://www.mhas-split.hr/izložbe/Arhiva ... fault.aspx (to ž v adrese skutečně je, copy & paste z browseru...)
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Sidney »

Nádhera, tu jsem na fotce ještě neviděl. Jeden čas jsem pochyboval, zda vůbec existuje :)
Ernest
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Ernest »

Narazil jsem na elice zajímavou přilbu - myslíte si že je pro dnešní poměry "bezpečná". A mysltíte že její využití bylo bojové nebo pouze plnila honosonou funkci?

Zde je ta přilba:
http://www.thorkil.pl/valsgarde6_eng.htm
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kain »

Zcela bezpečná, protože žádnéí bitvy ze 7 století se u nás nedělají :) Jinak ale ty pásky netvoří skořepinu, takže bych se trochu bál...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Boza »

Jinak pokud chceš Loki dělat mermomocí Skandinávii v 7.-8. století, tak těch blembáků z Valsgarde má Thorkil víc...

http://www.thorkil.pl/helmy_wczesne.htm

Off-topic: Thorkil je snad jediný řemeslník, který se nebojí uvádět na stránkách i materiály o originálech =D> =D> =D> =D>
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: Přilby raného středověku

Post by Wothan »

Musím se pochlubit - moje nová hračka od Jirky Klepače - přilba inspirovaná nálezy v Olomouci a v Ostrowu Lednicki. Oproti originálu je ale zvon trochu méně strmý, protože ta přilba byla ve skutečnosti velmi malá na obvodu, nedostal bych to na hlavu s polstrem a kapucou kompletu. Po zvětšení obvodu by ale při zachování proporcí vyšel zase nesmyslně vysoký zvon. Takže tohle je logický kompromis mezi rozměry a proporcemi originálu a současnou replikou vyrobenou na moje míry. Je to vykované z jednoho kusu včetně nánosníku:

Image
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

=D> =D> =D>
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Sidney »

Moc pěkné. Kolik to stálo, smímli se zeptat? Někdo před časem mluvil o 4-5000 za přilbu z jednoho kusu....

Sidney
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Asi záleží na typu přilby, tohle je poměrně hluboké (bylo ještě víc kvůli tomu nánosníku) - Kvarda to před časem zkoušel a praskalo mu to když ten zvon takhle protáhl. Tahle hračka stála 13k.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Sidney »

Konečně jsem našel Weltchronic od Rudolf von Ems a na obrázcích pojednávajících o aktivitách karla velikého je řada zajímavých přileb. I když datace kroniky je kolem roku 1300, přilby vypadají mnohem starší a ty, které ukazuji mají zdobení/zesílení na přední straně ve formě vykrajovaného "listu". Už někdo něco takového viděl? Možné vysvětlení je, že řada těch postav jsou karlovi protivníci zřejmě z řad pohanů.

Image

Image

Image