Narazil jsem na elice zajímavou přilbu - myslíte si že je pro dnešní poměry "bezpečná". A mysltíte že její využití bylo bojové nebo pouze plnila honosonou funkci?
Zcela bezpečná, protože žádnéí bitvy ze 7 století se u nás nedělají Jinak ale ty pásky netvoří skořepinu, takže bych se trochu bál...
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Musím se pochlubit - moje nová hračka od Jirky Klepače - přilba inspirovaná nálezy v Olomouci a v Ostrowu Lednicki. Oproti originálu je ale zvon trochu méně strmý, protože ta přilba byla ve skutečnosti velmi malá na obvodu, nedostal bych to na hlavu s polstrem a kapucou kompletu. Po zvětšení obvodu by ale při zachování proporcí vyšel zase nesmyslně vysoký zvon. Takže tohle je logický kompromis mezi rozměry a proporcemi originálu a současnou replikou vyrobenou na moje míry. Je to vykované z jednoho kusu včetně nánosníku:
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Asi záleží na typu přilby, tohle je poměrně hluboké (bylo ještě víc kvůli tomu nánosníku) - Kvarda to před časem zkoušel a praskalo mu to když ten zvon takhle protáhl. Tahle hračka stála 13k.
Konečně jsem našel Weltchronic od Rudolf von Ems a na obrázcích pojednávajících o aktivitách karla velikého je řada zajímavých přileb. I když datace kroniky je kolem roku 1300, přilby vypadají mnohem starší a ty, které ukazuji mají zdobení/zesílení na přední straně ve formě vykrajovaného "listu". Už někdo něco takového viděl? Možné vysvětlení je, že řada těch postav jsou karlovi protivníci zřejmě z řad pohanů.