Lamelová, falérová a šupinová zbroj

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Dagfari Hrut
Nováček
Nováček

Příspěvek od Dagfari Hrut »

Na dotaz, jak zakončit šupinovou zbroj sem vkládám fotografii, kde je vidět, jak skládat šupinky tak, aby se dali točit okolo krku. http://os-midgard.info/ruzne/zbroje/foto005.jpg
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Ano, mám to udělané stejně jen rukávy mám řešené stejně jako na trupu.
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od zoone »

Trocha tunelovani jineho fora.... Bhuzel bez dasich informaci, ale doufam ze ten borec co to tam daval bude zdilny a ese neco prozradi... Pokud o ni neco vic vite, tak se podelte :wink:

Obrázek
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

To je velice zajímavé, zkus něco zjistit. neshoduje se to s ničím, co jsem kdy viděl. Kdyby to byl nějaký nový nález takhle zachovalé zbroje, byla by to bomba. Podobá se to asi tak nejvíc nálezu z Niederstotzingenu, ale myslím, že to není ono - ty lamely jsou obdélníkový a neshoduje se to s nákresem nálezové situace v Niederstotzingenu

Viz zde

Obrázek
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od zoone »

Tak nakonec přece jen nějaké informace... :wink:

Jedná se o zbytek římské, pravděpodobně jezdecké loriky squamaty (šupinová zbroj) z období Markomanských válek (166-180), druhotně použitá (válečná kořist?) germány - nalezeno v germánském sídelním objektu s polu se štítovým okružím.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Stejně je to zajímavý. Proč by měly šupiny otvory na obou koncích lamely/šupiny. To moc neodpovídá logice přišívání šupin na podklad.
I ten protáhlý obdélníkový tvar je takový sugestivní.
Kde to našli, kdo to našel, z jakého je to fóra?
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Mně to připomíná spíš lamely, ale je dost možné že v latině pro to nebyl zvláštní výraz a jako squamata se to označovat mohlo.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Myslím, že to tak nějak bude. V Ospreyovi, myslím že v Late roman cavalryman je přehlídka "šupin" z různých zbrojí, které jsou vybaveny různými systémy otvorů od klasických dvou přes čtyři až po některé exempláře, které mají systém otvorů odpovídající šněrování lamelové zbroje. Co nejdřív to oskenuju a hodím sem.

Ostatně zbroj "krále z Mušova" bych taky označil spíše jako lamelovou než šupinovou.

Obrázek

Každopádně všechny ty lamely/šupiny mají zakulacený jeden konec a jsou "krátké". Zbroj z takových čistě obdélníkových, "dlouhých" lamel, odpovídá spíš hodně starobylé asijské lamelové zbroji /viz Zbroj z Tatarských mohylek/, než zbroji původem z římské říše.

To samozřejmě neznamená, že ji nemohli používat římané, germáni, nebo obojí.

Z jakého je to fóra?
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Mám pocit že podobné věci jsem viděl u rekonstrukce výstroje pozdně římských cataphractů, které mohly nebo spíš určitě byly inspirovány východem - např. parthskou jízdou apod.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

O té mušovské zbroji se tu už tuším mluvilo. Jsem opravdu jediný, komu se zdá, že je to jako zbroj naprosto k ničemu? Viděl jsem ji naživo jen jednou, ale zdála se mi natolik titěrná, že by se dala rozseknout nožem. Pokud ovšem netvořila svrchní, spíše ozdobnou než ochrannou vrstvu na nějakém silném koženém nebo podobném podkladu. Nevíte někdo něco víc o její spodní straně? Literaturu k římské době nemám moc v hlavě, kdybyste někdo věděli kde je publikovaná, rád si to dohledám a přestanu o ní pořád rozumovat. Možná je k ní zmínka v Encyklopedii, ale nemám ji teď k dispozici.