Zpracování kovů, jejich výroba, lití a kování
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Lisování
Ahoj, ta replika slovansko-avarského opasku mě přivedla na myšlenku zkusit výrobu lisovaných nákončí a ozdob. Z podkladů co mám vyplývá že se garnitury lisované z plechu objevovaly v době nástupu Avarů a později byla nahrazena litou industrií. Máte někdo nějaké fotky z muzeí, případně detaily jak takové lisované nákončí vlastně vypadá? Myslím tím speciálně tloušťku onoho plechu, případně další technologické detaily.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
-
- Stálý přispěvatel
Bozha: Něco o lisovaných plechových garniturách je v (tady již citované) knížce Z. Měřínského - České země od příchodu Slovanů po Velkou Moravu I. od str. 425 - je tam i vzorník ornamentů, ale obrázky či fotky celých nálezů ne. Ona je asi potíž v tom, že nejbližší hojnější výskyt těchto ozdob je na jižním Slovensku - pohřebiště v Holiarech, Želovcích aj., neboť to byla záležitost především avarská 6. - 7. stol., takže nálezy asi budou spíš v tamnějších muzeích a publikace taky. Něco málo snad pochází i z Mikučic a Brna-Líšně, ale jestli je to někde publikováno jsem neobjevil.
-
- Stálý přispěvatel
Rab: jo jo, tu knížku mám objednanou, tak jsem zvědavý. Je to stejně s podivem jak málo se člověk dočte právě o lisovaných garniturách - mám doma takovou tenkou slovenskou knížku o pohřebišti v Želovciach (konkrétně Slovania a avarský kaganát, Zlata Čilinská 1992), ale ani tam nic 

A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Salve
Ahoj.
Nemohol by mi tu niekto poradit? Chcel by som nejako pekne upravit pracku na opasok. Pracka uz je hotova, ale este ju treba vyzdobit. Mala by byt normanska (alebo aspon ten vzor), ale neviem presne akymi technikami sa vtedy zdobilo. Respektive ako by som si to mohol vyzdobit sucasnymi dostupnymi prostriedkami?
Mohlo by byt gravirovanie?
Ako sa cierni kov? Ked by som tu pracku vygraviroval, ako by som dosiahol aby tie ryhy boli cierne, ale ostatok pracky ostal strieborny (pozn. strieborna ta pracka nie je!).
Dakujem.
Nemohol by mi tu niekto poradit? Chcel by som nejako pekne upravit pracku na opasok. Pracka uz je hotova, ale este ju treba vyzdobit. Mala by byt normanska (alebo aspon ten vzor), ale neviem presne akymi technikami sa vtedy zdobilo. Respektive ako by som si to mohol vyzdobit sucasnymi dostupnymi prostriedkami?
Mohlo by byt gravirovanie?
Ako sa cierni kov? Ked by som tu pracku vygraviroval, ako by som dosiahol aby tie ryhy boli cierne, ale ostatok pracky ostal strieborny (pozn. strieborna ta pracka nie je!).
Dakujem.
-
- Stálý přispěvatel
Re: Salve
Hmm, a z čeho tedy ta přezka je? Pokud chceš být dobový, můžeš zkusit niello - napřed vyhloubíš (vyryješ, vygravíruješ atd.) drážky, pak roztavíš spolu stříbro, měď a síru a trochu olova, snad borax - všechno se dá sehnat. Měl by ti vzniknout práškovitá směs sirníků mědi a stříbra. Tu dáš do těch drážek, znovu ohřeješ, směs se spojí s podkladem. Pak se to přebrousí. Citováno podle Encyklopedie slovanské arechelogie, Lutovský 2001Chico píše: Ako sa cierni kov? Ked by som tu pracku vygraviroval, ako by som dosiahol aby tie ryhy boli cierne, ale ostatok pracky ostal strieborny (pozn. strieborna ta pracka nie je!).
Další prameny: internet, např http://www.ganoksin.com/borisat/nenam/n ... k-10-1.htm, http://www.hillwoodmuseum.org/art_colle ... iello.html
Naposledy upravil(a) Boza dne ned 13. bře, 2005 10:31, celkem upraveno 1 x.
-
- Stálý přispěvatel
Hmm, když nevíš z čeho je, tak na ni zkus jenom něco vyrýt. Časem to zajde a bude to kontrastní. To niello je vhodné spíš pro stříbro, resp. pro kovy s bodem tání nad 600 st. C, takže by se ti taky mohla roztavitChico píše: Nie je nieco lahsie? Nemusi teda nutne byt historicky hodnoverne...

Pozeral som si tie stranky, co si nahodil a to zdobenie na zlate vyzera krasne.
Striebro to určite nie je (to by mi skazit ľudia nedali
), ale rozmyslal som ci prave nieco podobne ako na striebre ta cern neexistuje. Ci to je len vekom, alebo ci sa to nejako neda dosiahnut.
V kazdom pripade ti dakujem za radu.
Striebro to určite nie je (to by mi skazit ľudia nedali

V kazdom pripade ti dakujem za radu.